Jordi Cruijff: “Ik heb van mijn vader geleerd dat het belangrijk is in het leven om meer dan één plan te hebben”

Jordi Cruijff, mede-oprichter van Johan Cruyff Institute, over de lessen in managementvaardigheden die zijn vader hem gaf en die hij dagelijks in zijn werk toepast

Waarom heeft je vader een Institute in Sport Management en Marketing opgericht?

Als je naar het leven van mijn vader kijkt zie je een patroon van dingen die hij deed op bepaalde momenten die een relatie hebben met zijn eigen leven; sommige dingen die niet beschikbaar waren maar waarvan hij vond dat ze belangrijk waren omdat mensen ze nodig hadden. Ik denk dat zijn behoefte om studies op te zetten ontstaan is omdat hijzelf nooit zijn opleiding heeft kunnen afmaken, en dat hij heel goed begreep dat hij door zijn uitzonderlijke talent en zijn doorzettingsvermogen zoveel succes had in voetbal, maar dat één ongelukkige beweging tot een blessure had kunnen leiden die je leven volledig kan veranderen. Hij vond het daarom altijd belangrijk om meerdere plannen te hebben, meerdere strategieën tegelijk, en een goede opleiding vormt vandaag de dag een belangrijk onderdeel van ons leven; je moet jezelf voorbereiden op wat er kan gebeuren. Dat geldt vooral ook voor mensen die van sport houden en ervan dromen om professional te worden, want niet iedereen bereikt dat en daarmee moet je rekening houden. Maar het geldt ook voor mensen die in het algemeen van voetbal of sport houden en die een laatste stap nog niet kunnen maken. Ik denk dat sportonderwijs dan een fantastische kans biedt om verder te komen in de sport waarvan je zoveel houdt.

Hoe heeft hij jou bijgebracht om goed voorbereid te zijn op morgen?

Nou, hij deed dat op een vrij harde manier bij mij. Ik herinner me nog goed dat toen ik 15 of 16 was hij me voor twee maanden van voetbal afhield, omdat mijn rapportcijfers niet goed genoeg waren. Dus dat laat duidelijk zien hoeveel nadruk hij daarop legde: sport is leuk en je moet er 100% voor gaan, maar onderwijs is belangrijker om goed voorbereid te zijn op het leven en de eventuele dingen die kunnen gebeuren. Toen ik in het tweede team van FC Barcelona speelde en al mijn debuut maakte in het eerste elftal, stimuleerde hij me ook om te studeren. Ik moest toch naar de universiteit om een Business Management cursus te volgen, en die cursus helpt me vandaag de dag in mijn werk.

Hoe zou je de leegte omschrijven die een sporter voelt als hij / zij met pensioen gaat op 35- of 40-jarige leeftijd, of zelfs eerder, en niet aan het werk kan?

Ze noemen dat het ‘zwarte gat’ en voor sommigen levert dat financiële problemen op, maar voor anderen heeft het niets van doen met financiën. Je moet zo’n 11 of 12 dingen veranderen in je dagelijkse routine. Je hebt elke dag je sporttraining, je groeit, je wordt beter, en je ontwikkelt een bepaalde routine (de kleedkamer is een bijzondere plek in een teamsport), waarbij je – als je wakker wordt in de ochtend – je weet dat je om 9 uur daar moet zijn want om 10 uur start de training, om 10 uur heb je dit, in de namiddag een sportschoolsessie of een andere training. Weet je, het feit dat je een routine plotseling moet opgeven wanneer je carrière voorbij is, als er geen inkomsten zijn, geen doelen (die je je normaal gesproken stelt als professional als je hard traint) en wanneer dat dan over is, dan kom je in een fase waarin je gewoon niet weet wat je dagelijks werk zal zijn of wat de reden is om op te staan en wat te gaan doen. Sporters zijn gewend aan discipline en een actief leven en als dat plotseling verdwenen is, weet je niet wat je moet doen. Een studie volgen kan dan een enorme steun zijn, omdat die continuïteit biedt in je leven.

Welke praktische kennis hebben sporters nodig zodat zij het meest geschikt zijn de sport te managen?

Mijn vader zei altijd dat de sport het beste gemanaged kan worden door goed opgeleide sporters, omdat zij sport zelf beoefend hebben en de ‘ins-en-outs’ ervan kennen, en bijvoorbeeld weten wat het is om vliegensvlug beslissingen te moeten nemen onder enorme druk, de ‘ups en downs’ kennen, de sfeer, de vorm, en wat je professioneel gezien allemaal nodig hebt. Uiteindelijk is degene die het zelf allemaal meegemaakt heeft ook de meest geschikte persoon om andere mensen te leren hoe je kunt omgaan met die druk.

Jordi Cruyff - Johan Cruyff Institute

Heb je je vader wel eens om hulp gevraagd als je geconfronteerd werd met managementuitdagingen in je werk?

Van mijn vader heb ik geleerd dat als een intelligente persoon een disciplinaire fout maakt, je daar wat harder mee om moet gaan dan als een minder intelligent of jonger, naïever iemand die fout maakt. Mijn vader vertelde me ook altijd dat als je twijfelt over iets, je je intuïtie moet volgen en moet doen wat menselijkerwijs en professioneel gezien correct is. Ik volg dat altijd op en merk dat je dan altijd de juiste beslissingen neemt, ook als later blijkt dat het een vergissing was, want eigenlijk is het dan nooit echt een fout.

Welke waarden die je vader toepaste in zijn werk – zoals intuïtie, pragmatisme, optimisme, nieuwsgierigheid, out-of-the-box denken – vind jij essentieel in jouw werk als sportmanager en de dagelijkse leiding van een sportorganisatie?

Ik denk de persoonlijke managementvaardigheden, begrip. In sport weet iedereen wel zo ongeveer wat hij moet doen. Jonge sporters hebben een innerlijke passie en bezitten de discipline voor hun werk. Begrip hoe je met een bepaalde situatie om kan gaan is dan veruit het belangrijkste om iemand met minder ervaring te helpen. Natuurlijk, iedereen is anders en iedereen heeft een eigen aanpak; ook verschillen culturen in hun aanpak. Dus, ik denk dat persoonlijke managementvaardigheden het belangrijkste zijn; de manier hoe je een bepaalde persoon kunt aanspreken om een probleem op te lossen, helpt zowel de ontwikkeling van de individuele sporter als de club. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een succesvolle organisatie. De organisatie moet goed zijn, maar het gaat er vooral om hoe je kan inspireren, hoe je deze jonge sporters kunt leren om vooruitgang te boeken in hun carrière, dat is eigenlijk het belangrijkste punt.

Wie waren in dit opzicht andere belangrijke personen in je leven, naast je vader?

Zonder namen te willen noemen, hield ik er altijd van om sporters van andere sporten te analyseren; ook de grote ego’s en persoonlijkheden; hoe daar de problemen worden opgelost. Zoals bijvoorbeeld in de NBA, een heel bijzondere sport, zeer veeleisend, veel reizen, veel financiële gevolgen … Hoe ga je dan bijvoorbeeld om met twee grote spelers in het team die allebei nummer één willen zijn? Hoe lost de coach of manager van de club dan de problemen op? Ik hou er altijd van dergelijke situaties te analyseren en te bestuderen.

Vind je ook dat de Master in Football Business met Barça een kroon op het werk is van datgene je vader heeft nagelaten?

Het is veel en hard werken door veel mensen die normaal gesproken niet zichtbaar zijn. Mijn vader was wél erg zichtbaar, om wie hij was, zijn uitstraling, zijn energie, maar er zijn een heleboel mensen die achter de schermen werken om dit allemaal mogelijk te maken. We zijn daar erg blij mee. We hopen dat dit een manier is om samen met FC Barcelona de wereld te laten zien dat er goede opleidingen zijn, en dat is belangrijk. In het leven moet je altijd voorbereid zijn op wat er kan gebeuren in je loopbaan. De beste manier is door veel te studeren zodat je leert hoe je met situaties om kan gaan.

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, bijvoorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *