Assistent-bondscoach Kreek: “Voetbal wordt door vrouwen puurder beleefd”

Michel Kreek, oud-speler van Ajax en alumnus van de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute, is sinds november vorig jaar de assistent-bondscoach van de Oranjevrouwen en hoopt met zijn ervaring een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid van het succes van afgelopen zomer

“Het bevalt me tot nu toe ontzettend goed. Ik heb vanuit mijn verleden als de assistent van Aron Winter bij de Oranjemannen o19 al ervaring opgedaan met het werken bij de KNVB. Momenteel zijn er intern enorm veel ontwikkelingen gaande en dat is mooi om deel van uit te maken. We zijn met de meiden druk bezig om ons te kwalificeren voor de WK 2019 in Frankrijk. Tot nu toe zijn we ongeslagen en hebben we alle thuiswedstrijden in uitverkochte stadions gespeeld, wat natuurlijk ontzettend mooi en bijzonder is”, vertelt oud-international Kreek enthousiast.

Assistent-bondscoach Michel Kreek: Voetbal wordt door Oranjevrouwen puurder beleefd - Johan Cruyff InstituteMichel Kreek, die sinds november vorig jaar is toegetreden tot de technische staf als assistent-bondscoach en daarmee Foppe de Haan opvolgde, heeft meer dan 16 jaar ervaring als profvoetballer bij onder andere Ajax, Vitesse, Perugia, AEK Athene en Willem II en vervolgde zijn carrière vervolgens als jeugdtrainer bij Ajax, hoofd jeugdopleider van Almere City FC en als assistent van Frank de Boer bij Internationale. En toen belde de KNVB met het voorstel om naast bondscoach Sarina Wiegman plaatst te nemen op de bank van de Oranje Leeuwinnen. Daarnaast werd de voormalig middenvelder het aanbod gedaan om als bondscoach van de Oranjevrouwen o20 aan de slag te gaan, waarmee hij in augustus op het WK in Frankrijk zal staan. En zo geschiedde.

Hoe ervaart de oefenmeester de overgang van het mannen- naar het vrouwenvoetbal? “Het coachen van vrouwen is zo anders dan bij de mannen; de teamcultuur verschilt enorm. Ik zie een grotere bereidheid om samen iets te bereiken en ik ervaar de meiden als taakgericht en trouw. Er is een groter respect voor elkaar, de scheidsrechters en de tegenstanders en het voetbal wordt puurder beleefd. Dit kan komen doordat de belangen en de geldstromen minder groot zijn dan in het mannenvoetbal. Hopelijk blijft dat ook zo nu dat het vrouwenvoetbal in de lift zit.”

“Het coachen van vrouwen is zo anders dan bij de mannen. Ik zie een grotere bereidheid om samen iets te bereiken”

“Er is een hele positieve ontwikkeling gaande en de KNVB is druk bezig om de piramide zodanig in te richten dat het niveau van het vrouwenvoetbal zich kan blijven ontwikkelen met als doel dat we structureel bij de toplanden kunnen blijven behoren”, vervolgt Kreek. “In mijn ogen is de grootste uitdaging om vooral de Eredivisie voor vrouwen beter te positioneren, zodat de clubs zich nog verder en beter kunnen ontwikkelen voor zowel hun eerste team als hun opleidingen.”

Niet alleen het vrouwenvoetbal is zich nadrukkelijk aan het ontwikkelen. Ook Kreek streeft naar persoonlijke groei. “Ik vind het erg belangrijk om mij continu te blijven ontwikkelen als mens en coach. Zo ben ik in 2012 de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute gaan studeren toen ik verantwoordelijk werd voor de middenbouw van Ajax. Ik was onervaren op het gebied van management en vond het belangrijk om hier meer over te leren. Ook in mijn nieuwe functie streef ik hiernaar. Door deze overstap leer ik omgaan met de verschillen tussen het coachen van mannen en vrouwen en leer ik dingen op andere manieren aan te pakken. Ik weet zeker dat deze keuze mij als coach zal gaan verrijken en mij veelzijdiger zal maken. Dat is erg waardevol. Zelf ben ik rustig en analytisch en hoop ik daarmee, naast mijn eigen praktijkervaring als profvoetballer, een steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de Oranje Leeuwinnen en het vrouwenvoetbal.”

“De uitdaging is nu vooral om na het grote succesmoment weer verder te gaan en de focus op het volgende doel te leggen”

Toen de Oranjevrouwen afgelopen zomer de EK in eigen land wonnen, explodeerde het vrouwenvoetbal in Nederland aanzienlijk. Nu staan kwalificatie voor de WK 2019 in Frankrijk en kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio op het programma. Kreek: “De uitdaging is nu vooral om na het grote succesmoment weer verder te gaan en de focus op het volgende doel te leggen. We willen eerste in onze WK-kwalificatiepoule worden, maar we spelen pas in september tegen onze grootste concurrent Noorwegen. De sfeer in de groep is heel positief, de kwaliteit op technisch en tactisch gebied is hoog en de meiden zijn zeer bewust bezig met het vervolg na dit succes. Ik heb er alle vertrouwen in dat we deze weg met succes zullen bewandelen en dat het vrouwenvoetbal in Nederland zich op positieve wijze zal blijven ontwikkelen.”

STUDIEPROGRAMMA JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *