“Culturele diversiteit opent een frame van 360 graden”

Pieter Jan Nieuwenhuyzen, alumnus Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute, over culturele diversiteit, zijn kickbokscarrière, taxibedrijf en toekomstplannen.

Pieter Jan Nieuwenhuyzen is professioneel kickbokser en staat in de top 10 van de wereld. Momenteel is hij actief bezig om de wereldtitel te veroveren en heeft hij daarnaast zijn eigen taxibedrijf, Nieuwenhuyzen Luxury Taxi Service. De gepassioneerde vechter heeft een Braziliaanse moeder en een Nederlandse vader en is opgegroeid in São Paulo, woonde een tijdlang in New York en is nu neergestreken in Amsterdam. Pieter Jan behaalde afgelopen maand zijn diploma voor de Master in Sport Management en was met zijn levenshouding en -visie een bijzondere student. Dankzij zijn leven als topsporter, zijn carrière als business professional en zijn culturele achtergrond bracht Pieter Jan veel in tijdens de Master. We spraken met hem over zijn levenshouding en toekomstplannen.

Je hebt in New York gewoond waar je een beurs had om te studeren en te basketballen. Komt je interesse in sportmanagement daar vandaan?

Nee, mijn interesse in sportmanagement was er al eerder. Ik kom uit een competitieve familie en mijn moeder en broer zijn erg gedreven. Vroeger speelden zij tennis op hoog niveau. Ik kreeg zo de normen en waarden van de sport mee. Vanuit die levenslessen, de discipline en de kameraadschap realiseerde ik me dat sport me in het bloed zit en altijd onderdeel van mijn leven zal uitmaken. Ik geef sport altijd een plek in mijn leven en probeer het er op de één of andere manier bij te betrekken.

Kan je ons iets meer vertellen over je sportcarrière en je keuze voor een sport-gerelateerde studie?

Ik ben momenteel actief betrokken bij vechtsport. Maar ik weet ook dat dit niet voor altijd zal zijn, dus ik moet een volgende stap zetten. Daarin is het opbouwen van een bedrijf en een netwerk heel belangrijk om verbindingen te maken met de juiste mensen. De Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute is één van de beste Masters die er is en daarom besloot ik dat dit mijn volgende stap zou worden. Het is een geschenk uit de hemel.

Wat zou je willen bereiken via je sportcarrière?

Ik geloof dat je mensen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat is het onbaatzuchtige deel. Maar er is ook een zelfzuchtig deel, omdat ik als een koning behandeld wil worden. Ik moet mensen dus als koningen of koninginnen behandelen. Het is als karma-energie die voort beweegt en terugkomt. Daarom wilde ik van kleins af aan altijd al een basis bouwen om iets terug te kunnen geven, zoals Shakira doet met haar Pies Descalzos foundation in Colombia. Hoe kan ik een stichting beginnen om aan dit soort kinderen iets terug te geven? Binnen het Johan Cruyff Institute zijn er studenten en alumni betrokken bij fantastische stichtingen. Ik krijg nu de eerste ideeën en begin met het bouwen aan een visie om alles te gaan realiseren. Mijn achternaam is Nieuwenhuyzen, wat ‘nieuwe huizen’ betekent, en die wil ik gaan bouwen om zo nieuwe kansen – en een nieuw leven – te geven aan deze kinderen. Alles valt langzamerhand op zijn plek.

Wat heb je geleerd van de sportwereld en het bedrijfsleven, wat je in je project kunt toepassen?

Ik heb geleerd dat je de dingen niet alleen kunt doen; dat je hulp van andere mensen moet zoeken, omdat alles met elkaar in verbinding staat. Je hebt de hulp van andere mensen nodig; je moet je realiseren dat je een team bent. Net als in sport heb je een team, ook al doe je een eenmanssport zoals boksen of kickboksen, je hebt een team achter je dat je ondersteunt en helpt je te bereiken waar je naartoe wilt. Dus hetzelfde geldt bij het hebben van je eigen bedrijf. Ik heb een eigen taxibedrijf en het is belangrijk om mijn relaties, mijn bedrijf en het team te koesteren om het zo te laten groeien en bloeien. Anders zal het bedrijf het niet redden en gaat het niet waar ik wil dat het heengaat. Ik realiseer me langzaam dat ik deze relaties moet koesteren en de zaadjes water moet geven om zich te ontwikkelen tot bloem.

Hoe waardeer je de culturele diversiteit en de verschillende vrienden die je hebt gemaakt tijdens de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute?

Ik denk dat dat cruciaal is en dat dat het belangrijkste is. Ik ben van mening dat je van iedereen en van alle culturen kunt leren dankzij de verschillende manieren van denken en de verschillen in opvoeding. Ik wil de wereld niet met oogkleppen op bekijken, zoals een paard. Ik kan je vertellen wat ik in deze kamer zie, maar er is een frame van 360 graden. Al die andere, prachtige meningen geven mij nieuwe inzichten en ideeën en andere manieren die me laten zien waarom de wereld werkt zoals deze werkt en waar dat vandaan komt. Ik vind dat van onschatbare waarde. Dankzij het Johan Cruyff Institute kreeg ik de kans om contact te maken met al die verschillende zielen die de wereld op een andere manier zien.

Wat zou je van het programma willen benadrukken?

Natuurlijk was de studiereis naar Barcelona fantastisch, omdat ik mijn collega-studenten beter leerde kennen. We hadden een geweldige tijd en we verzetten veel werk, terwijl het helemaal niet voelde als werk. Je voelde de eenheid. We waren allemaal samen in één plan, één missie, één richting. Dat was heel leuk en ik denk dat wanneer je dingen doet die leuk zijn, je ze sneller, gemakkelijker en effectiever leert. Een ander hoogtepunt was onze les bij Vitesse, waar we de organisatie mochten bekijken. Ongeveer twee jaar geleden was ik een keer in Barcelona en bezocht ik voor de eerste keer Camp Nou. Dat was als toerist een heel andere ervaring, want ik kreeg niet de kans de organisatie en het management van binnenuit te bekijken. Het is zoals mijn voorbeeld met het paard, want twee jaar geleden was ik nog het paard met de oogkleppen. Nu zijn de oogkleppen af. Het Johan Cruyff Institute geeft mij de mogelijkheid om de wereld te zien zoals deze echt is.

Credits header foto: BobiPix Sport Fotografie

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *