Leonne Stentler wil met Master in Coaching bijdragen aan vrouwenvoetbal

Johan Cruyff Institute verwelkomt voormalig Oranjeleeuwin Leonne Stentler bij de Master in Coaching

Op woensdag 4 september is voormalig voetbalster Leonne Stentler gestart met de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute te Amsterdam. Met de deelname van Leonne wordt de missie van het Johan Cruyff Institute, namelijk om topsporters na hun sportcarrière op te leiden voor een maatschappelijke carrière in de sport en hun kennis en kwaliteiten daarmee te behouden voor de sportindustrie, kracht bijgezet. In dit geval de vrouwenvoetbalindustrie.

Het vrouwenvoetbal zit in Nederland sinds het behaalde Europees kampioenschap in 2017 enorm in de lift. Welke rol kan educatie hierin gaan spelen? Leonne: “Het is op dit moment belangrijk dat er meer vrouwen in de voetbalwereld komen te werken en vooral in bestuurlijke rollen. Daarvoor speelt educatie een belangrijke rol, om op deze manier de juiste mensen op te leiden en bewuster te maken. Ook zijn er speelsters die de aansluiting missen in een duale carrière wanneer ze in de Eredivisie spelen. Educatie is hierin belangrijk om het één op het ander aan te kunnen laten sluiten.”

Uit het FIFPro Women Football Global Employment Report is gebleken dat 46% van de professionele voetbalster wereldwijd studeert naast haar voetbalcarrière. Dat heeft de verdedigster zelf ook ondervonden. “Ik studeerde er fulltime naast en dat was niet altijd prettig. Ik vind studeren naast een topsportcarrière geen gek idee, zeker niet wanneer opleidingen met topsportprogramma’s werken en speelsters echt kunnen inplannen wat haalbaar is. Natuurlijk wil je je volledig kunnen focussen op je topsportcarrière, maar om af en toe met iets anders bezig te zijn wat daarnaast kan bestaan is volgens mij juist heel goed; het versterkt elkaar”, aldus Leonne.

Leonne Stentler wil met Master in Coaching bijdragen aan vrouwenvoetbal
 

Leonne speelde in haar voetbalcarrière vijf seizoenen voor ADO Den Haag, waar ze landskampioen mee werd in seizoen 2011-2012. Daarna maakte de Rotterdamse de overstap naar Ajax. Haar debuut voor het Nederlands elftal was in 2009 onder bondscoach Vera Pauw. In 2015 moest ze door een blessure noodgedwongen een punt zetten achter haar carrière. Echter is de verdedigster nog altijd actief in de sportwereld: Tot vorig jaar had ze haar eigen voetbalkledingmerk Liona, wat speciaal gericht was op vrouwelijke voetbalsters. Inmiddels heeft ze een duurzaam kledingmerk in het leven geroepen, genaamd Four10. Daarnaast is ze co-founder van VV Kicks en van de Aventurijnen, een vereniging voor vrouwelijke ex-internationals, en is ze analist van NOS Sport en Fox Sports.

Sinds vorige maand is de ambitieuze voetbalster ook gestart met de Master in Coaching, met een duidelijk doel: “Het Masterprogramma is een studie waarin je zelf verantwoordelijk bent voor hoe en waarin je je gaat ontwikkelen. Voor mij is dat een unieke kans om met mijzelf aan de slag te gaan. Ik denk dat het programma mij veel inzichten gaat brengen in mijn valkuilen, maar ook in mijn kansen. Ik hoop dat ik dit jaar meer over mezelf ga ontdekken. Mijn ambitie na de Master in Coaching is vooral om een ‘betere’ collega, coach en mens te zijn. Maar als het over vrouwenvoetbal gaat wil ik vooral een bestuurlijke rol gaan spelen. Ik hoop daar door dit programma nog beter geschikt voor te worden.”

Leonne zal in juni 2020, als zij alles goed doorloopt, haar diploma behalen.

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *