Profwielrenner Laurens ten Dam wil wielrennen een nieuwe vorm van coaching meegeven, waarbij prestatiedruk niet op gespannen voet staat met levensgenieten
Laurens ten Dam heeft de essentie van zijn coachingstijl in alle facetten van zijn leven toegepast. De Nederlandse wielrenner is één van de studenten die dit studiejaar de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute afrondt. Iets wat hij al langer in gedachten had, maar uitgesteld heeft tot zijn 35e en zijn dagen in het peloton van de wielerelite tot een einde komen. ‘Live slow, ride fast’ is zijn levensmotto, een leidmotief dat tijdens zijn hele carrière als topsporter van toepassing was en wat hij wil overbrengen op nieuwe generaties.
Laurens, door zijn teamgenoten van Team Sunweb zo bewonderd om zijn charisma, geniet ervan om de dingen op zijn eigen manier te doen, waardoor hij zich duidelijk onderscheidt van de rest. Fietsen wordt altijd genoemd als één van de zwaarste en meest veeleisende sporten – niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Eindeloze etappes, slopende bergritten, vele uren op de pedalen, waarbij van de geest het uiterste wordt gevraagd en ook het lichaam lijdt, met maar heel weinig hersteltijd. Hij legt uit hoe hij een manier heeft gevonden om ‘de regels te buigen, zonder de wet te overtreden’, wat voor hem betekent dat je de dingen niet moet doen zoals ze altijd gedaan behoren te worden, maar op een manier die voor jou werkt.
Ten Dam, top 10 in de Tour de France 2014, bereidt zich voor op het einde van zijn sportcarrière en wat een mooiere manier om dat te doen; hij is de hoofdredacteur van het tijdschrift BicyclingNL, hij heeft zijn eigen evenementen management bedrijf dat mountainbiketochten organiseert waar je kunt genieten van fietsen en vrienden, en nu daagt er een nieuwe uitdaging aan de horizon: werken als coach van topwielrenners “om hen te helpen een balans te vinden tussen het managen van de druk en het genieten van de prachtige wielrensport, zoals toen ze ermee begonnen.” Iets wat best goed gewerkt heeft voor hemzelf.
Op je teamwebsite staat: “Tijdens zijn carrière is Ten Dam een bekende figuur geworden voor wielerfans vanwege zijn alternatieve manier van leven, zijn grenzeloze toewijding wanneer hij op de fiets zit en zijn volledige zuiverheid wanneer hij van de fiets is.” Hoe zou jij jezelf beschrijven?
Ik zou zeggen dat ik een man ben die ernaar streeft het beste uit zichzelf te halen op vele verschillende manieren. Dus op de fiets ben ik echt gefocust op heel hard rijden, maar van de fiets af geniet ik van mijn familie en vrienden. Ik doe de dingen op mijn manier. Ik buig de regels, maar overtreed niet de wet. Ik verwerp de dingen niet, want zo hebben we het altijd gedaan. Ik vind mijn eigen weg, maar streef steeds naar het best mogelijke resultaat voor mijzelf. Leven in de VS en racen in Europa was bijvoorbeeld nog nooit gedaan door een Europese fietser. Maar waarom niet? Ik zou de best mogelijke vader en tegelijk de best mogelijke rijder kunnen zijn.
Wat zijn je eerste herinneringen aan wielrennen?
Fietsen op mijn kinderfiets langs het kanaal waar we op een woonboot woonden.
Als je geen fietser was geweest, wat zou je dan zijn geworden?
Ik zou veel rondgereisd hebben in mijn busje. Met de kinderen en genietend van het leven zoals ik nu doe, met een goede barbecue en een lekker biertje. Ik zou waarschijnlijk in de sportwereld werken, want dat is mijn passie.
Wat is de beste levensles die wielrennen je heeft gegeven?
Breek nooit de wet, maar buig de regels. Doe de dingen op jouw manier en als je dat doet, kun je trots zijn op je carrière.
Wat is moeilijker voor jou: een berg beklimmen in de Tour de France of voor jezelf een toekomst creëren in coaching?
Haha. Bergen zijn erg zwaar …
Wat moet volgens jou een goede coach zeker hebben?
Inzet. 100%. Als coach voel je dat. Als er geen betrokkenheid is, gaat het niet werken.
Wat motiveert je nu in je dagelijkse werk als een bijna-coach? Wat haal je er zelf uit?
Ik ben echt trots als ik verbetering zie bij mijn sporters/collega’s. Dat maakt mijn dag. Als ik iemand een fysieke test laat doen na een zware training waarbij ik ze veel moet aanmoedigen en het pakt beter uit dan verwacht, dan heb ik een goede dag.
Wat is jouw meerwaarde als wielrencoach?
De sporter een balans geven tussen langzaam leven en snel rijden. In wielrennen ben je snel teveel gefocust op de kleine details. Ik wil het grotere geheel blijven zien en ervoor zorgen dat mijn sporters blijven genieten van wat ze doen terwijl de druk erg hoog kan zijn. Dat is altijd een uitdaging en ik heb die situaties zelf ook meegemaakt.
Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
Ik zal mezelf niet meer opjagen. Ik zal veel tijd met mijn familie doorbrengen. Ik zal een bedrijf hebben dat tochten organiseert met kamperen, barbecues, bier, enz. Maar ik zal ook als coach topsporters begeleiden en hen helpen om de balans te bewaren tussen de druk en waarom ze deze prachtige sport ooit begonnen zijn.
STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:
- Master in Coaching (Amsterdam, Nederlands)
- Master in Sport Management (Amsterdam, Engels)
- Sport Management Fundamentals Online (Nederlands)
- Football Business Fundamentals Online (Nederlands)