“Coaching gaat over observeren”

Karen Ephraim, docent van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute, spreekt over haar lange ervaring in verschillende sporten en de waarde van individuele ontwikkeling ten behoeve van de groep

Docent lichamelijke opvoeding, volleybal coach, oprichter en coach van een rolstoelrugbyteam en momenteel docent van de Master in Coaching bij het Johan Cruyff Institute. Karen Ephraim is een duidelijk voorbeeld dat een goede coach met elke sporter kan werken, ongeacht hun sport of dat het om een man of vrouw gaat.

“Coaching gaat over observeren, wat voor mij ook luisteren en voelen omvat,” zegt Karen. Ze heeft het doceren in haar genen, want beide ouders, allebei docenten, hebben haar de liefde voor het beroep met de paplepel ingegeven. Karen heeft veel uiteenlopende professionele ervaring opgebouwd en geniet nu van het docent zijn. “Sporters zijn mensen die graag willen leren en verbeteren. Ik hou van die omgeving waarin ik werk.” In dit interview voor Female Coaching Network praat ze over haar methode en haar achtergrond.

“Coaching is about observing” - Johan Cruyff Institute

Kan je vertellen hoe je coach bent geworden en hoe jouw reis tot nu toe is verlopen?

Ik ben mijn carrière gestart als gymdocent en werkte 10 jaar op een middelbare school. Toen ik met kinderen werkte, lag mijn focus altijd op ontwikkeling en dat is nog steeds zo.

Toen ik nog op school werkte, was ik ook volleybaltrainer en had ik tevens de focus op ontwikkeling. Een paar jaar later heb ik in Den Haag een rolstoelrugbyteam opgericht, dat ik ook trainde. Daarnaast was ik een aantal jaar bondscoach van het nationale rolstoelrugbyteam. Ik had het ontzettend naar mijn zin, want we werkten altijd aan de mogelijkheden in plaats van het onhaalbare – iets wat ontzettend belangrijk is in de gehandicapten sport. Als iemand niet kan lopen, is het nutteloos om daar de focus op te leggen. Je moet je richten op de bewegingsmogelijkheden die er wél zijn, en die mogelijkheden uitbreiden.

Op die manier kijk ik ook naar coachen in het algemeen. Rolstoelrugby is een kleine sport, dus mannen en vrouwen spelen met elkaar in één team. Het gaat er niet om of je een man of een vrouw bent, maar om wat je als individu kan brengen in een team.

Naar mijn mening is het makkelijker om de verschillen in de gehandicapten sport te coachen, want de verschillen zijn fysiek en heel erg zichtbaar. Voor mij was het een heel goede les om de mogelijkheden van die speler te leren coachen en te kijken naar de manier waarop ik kon bijdragen aan de mogelijkheden van elke persoon.

Heb je ooit uitdagingen gevoeld als vrouwelijke coach zijnde in Nederland?

Ik denk wel dat het een probleem kan zijn, maar dat is het voor mij nooit geweest. Ik weet wat ik kan en niet kan en daar werk ik aan. Het is voor mij niet belangrijk of ik een mannelijke of vrouwelijke coach ben, want ik kijk slechts naar wat mijn spelers nodig hebben en hoe ik hen hierbij kan ondersteunen. Misschien dat buitenstaanders anders naar mij kijken omdat ik een vrouw in de sport ben, maar ik merk het niet.

“Sporters zijn altijd bereid om te leren en zich te ontwikkelen, en dat biedt een geweldige omgeving om in te werken”

Was het altijd al jouw ambitie om docent te worden en om mensen te leren hoe zij een betere coach kunnen worden?

Ik denk dat het altijd mijn ambitie is geweest. Mijn ouders waren ook docenten en bij hen zag ik altijd de liefde voor hun werk. Als klein meisje wilde ik al een gymdocent worden. Ik geniet nu echt van wat ik aan het doen ben, omdat sportmensen altijd ontzettend leergierig zijn en zichzelf graag willen ontwikkelen en dat is een geweldige omgeving om in te werken.

Kan je jouw ervaring delen hoe het is om te werken als docent van de Master in Coaching op het Johan Cruyff Institute?

Ik ben docent aan deze opleiding sinds 2010 en het is een enorme eer om te mogen werken met een groep studenten die zo gretig hun coachingsvaardigheden willen ontwikkelen. Voor mij is het belangrijkste aan dit programma dat het allemaal gaat om hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Johan Cruijff zei altijd: “Je kan alleen anderen coachen als je jezelf kan coachen”, dus de reis die we met de studenten maken is alleen gericht op hun eigen ontwikkeling en hoe zij zichzelf kunnen verbeteren in alles wat ze doen. Het is prachtig om te zien hoe de studenten zich ontwikkelen in één jaar! We laten ze zien hoe belangrijk het is om te kijken en te luisteren naar anderen. Ik geloof dat de ogen van een coach enorm belangrijke instrumenten zijn, omdat coachen voor mij gaat over ‘kijken’, waar ik ook luisteren en voelen mee bedoel.

In juli nam je deel aan het symposium ‘Vrouwenvoetbal: ontwikkelingen, kansen en uitdagingen’, wat werd georganiseerd tijdens het EK Vrouwen. Wat is jouw mening over deze evenementen en vind je het belangrijk dat bestuursorganen dit soort evenementen blijven organiseren?

Ik vind het erg belangrijk, omdat mensen meestal trouw blijven aan hoe zij dingen altijd al doen. We zijn gewend dat er mannen lid zijn van besturen en van technische commissies. Om meer vrouwelijke leiders in het voetbal te krijgen, moet iedereen zich hier bewust van worden. Als je kijkt naar bestuursvergaderingen, zijn de meeste – als niet alle – mensen mannen en zo is het altijd al geweest. Ik vind het belangrijk om anderen ertoe aan te zetten om dit te veranderen. De organisaties die betrokken waren bij het EK Vrouwen hebben dit goed gedaan, omdat deze onderwerpen en het ontbreken van vrouwelijke leiders echt werd onderstreept. Het is nodig om dit te blijven doen totdat er nieuw gedrag gaat plaatsvinden en vrouwelijke leiders niet langer bijzonder zijn.

“Ik denk dat één van de belangrijkste dingen is dat je je spelers kent, wie ze zijn, en dat je hen helpt zichzelf te begrijpen”

Zoals je weet, is er een groot tekort in vrouwen binnen het voetbal. Maar diegenen die betrokken zijn, zijn erg succesvol. Ondanks dat minder dan 10% van alle vrouwelijke nationale ploegen vrouwelijke bondscoaches heeft, is het slagingspercentage 92% in de wereldwijde competitie van een vrouwelijke hoofdcoach die een kampioenschap won. Waarom denk je dat dit zo is?

Het was goed om te zien dat Nederland het EK Vrouwen won en dat al het harde werk van bondscoach Sarina Wiegman werd beloond. Ze werkt al heel lang in het voetbal en ze is erg professioneel. Naar mijn mening heeft ze alles gedaan wat een goede coach moet doen; het bewust zijn van álle aspecten van het spel. Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik denk dat ze altijd heeft gewerkt als een voetbalcoach en niet als een vrouwelijke coach. Ze heeft gedaan wat ze dacht dat nodig was om de beste voetbalcoach te zijn en dat was haar ambitie. Het was echt geweldig om ze te zien winnen!

Ik denk dat vrouwelijke coaches zich constant weer moeten bewijzen hoe goed zij zijn als coaches. Veel meer dan mannen dat hoeven doen. Dit doet me denken aan de Duitse scheidsrechter Bibiana Steinhaus, die onlangs in de Duitse Bundesliga (heren) floot. Ze kreeg hele goede en positieve feedback. Ze vertelde dat ze niet gezien wil worden als een voorbeeld, omdat ze doet waar ze het meest van houdt en daar goed in wil worden. Zoals ik eerder al zei, zijn we het niet gewend om vrouwelijke coaches op hoge posities te hebben, en zolang dit niet normaal is, moeten we er heel hard voor werken. En met ‘we’ bedoel ik iedereen: vrouwen die hoge ambities hebben in het coachvak en alle anderen die zich daar bewust van zouden moeten zijn en mogelijkheden zien en bieden.

Wat is naar jouw mening het belangrijkste kenmerk of eigenschap die een succesvol coach moet bezitten en waarom?

Het belangrijkste is dat je je spelers kent en dat je hen helpt om zichzelf te begrijpen. Zo kan je hen geven wat ze nodig hebben en omgaan met hun persoonlijke behoeften.

Welk advies zou je willen geven aan de vrouwen die willen groeien in hun coaching carrière?

Hard werken, weten wat je mogelijkheden zijn en die mogelijkheden uitbreiden. Benadruk niet het vrouw-zijn, maar focus op groei als coach en als mens. En dat je als vrouw zaken soms anders ervaart en ziet biedt enorme kansen!

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.