James Rowe, alumnus van de Master in Coaching, vertelt hoe hij het team verbeterde doordat hij leerde meer grip te krijgen op zijn eigen ego dankzij inzichten die hij via het programma verwierf
De assistent-manager van Aldershot Town Football Club’s eerste team, James Rowe, heeft in coaching antwoorden gevonden op de uitdagingen waarmee zo veel jonge spelers in hun ontwikkeling en in hun team geconfronteerd worden. Hij kwam tot de conclusie dat kennis van elk individueel geval cruciaal is om betere resultaten te bereiken.
Onderdeel van je continue ontwikkeling is dat je afgestudeerd bent aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam. Wat heb je daar geleerd?
Dat programma was uitdagend. Het leerde mij om veel opener te zijn. Ook tot gebieden waar je normaal gesproken niet zo open over bent. Ik wist dat hun uitgangspunt is dat je moet leren om jezelf te coachen, voordat je anderen kunt coachen. Ik denk dat dat de essentie is van de Master en dat heb ik zeker gedaan, gedurende die zes tot negen maanden.
Die zin daar wilde ik op inspelen, kun je daar wat meer over zeggen? Het gaat dus om spelersontwikkeling, maar zoals de zin aanduidt gaat het allereerst om zelfontwikkeling?
Het gaat om het bewuster omgaan met je eigen ego. Niet de spelers alles geven, maar de antwoorden vasthouden voor de spelers. Het is een soort van begeleide ontdekking; en een relatie met hen hebben, om ervoor te zorgen dat ze open naar je zijn en naar je toekomen, in plaats van dat jij altijd naar hen gaat. Ik denk dat dat een belangrijk beginsel vormt van wat ik hier probeer te bereiken.
Bij het Institute werkte je met coaches van veel verschillende sporten, niet alleen voetbal
coaches, ook coaches die Olympische kampioenen waren. Hoe belangrijk was dat om een
breder perspectief te verwerven?
Enorm. Een geweldige start voor mij, via een soort reis die langs persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek gaat. Olympische kampioenen werken vaak één-op-één met een coach, dus het was geweldig om te zien hoe die dynamiek werkt, want als ik op het trainingsveld ben dan hebben we een teamsport van achttien tot twintig, dus het zorgt ervoor dat zij hun individuele ontwikkeling doormaken naast de generieke teamtraining waar dat zinvol is.
En de aard van een Olympische kampioen is dat je nooit tevreden bent, zelfs wanneer
je een gouden medaille gewonnen hebt. De volgende uitdaging is altijd de beste. Je bent nooit tevreden met wat je bereikt hebt, je wilt altijd naar dat volgende niveau. Ik veronderstel dat dat ook iets is wat je er van meepikte?
Ik denk dat Phelps een goed voorbeeld hiervan is. Ik denk niet dat hij in bed bleef toen hij al het Olympisch goud tijdens zijn eerste Olympische Spelen won. Hij realiseerde zich toen dat hij zijn langetermijn doelen had behaald en dan gaat het om het opstellen van nieuwe korte en lange termijndoelen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je kunt het spel altijd doorontwikkelen en het gaat erom dat over te brengen naar de spelers.
Dit is misschien een onmogelijke vraag: kun jij definiëren – of heeft coaching wetenschap gedefinieerd – wat iemand tot een goede coach maakt?
Je kunt veel manieren en uitgangspunten hanteren, maar ik denk dat wat ik tot nu toe in mijn korte coaching tijd heb geleerd, is dat je consistent moet zijn in je aanpak, ongeacht je filosofie of aanpak, en dat je gelooft in wat je doet en zo breng je wat teweeg bij de spelers.
STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, die binnenkort van start gaan:
- Master in Coaching (Start: 10 januari 2018, Nederlands). NB: Klik hier voor meer informatie over de Engelse editie van dit programma, dat op 19 februari start)
- Sport & Facility / Event Management (Start: 23 januari 2018, Nederlands)
- Master in Sport Management (Start: september 2018, Engels)