Rens Sleegers: “zelfkennis als basis voor coaching”

Rens Sleegers, jeugdtrainer bij VVV-Venlo en alumnus van de Master in Coaching in Amsterdam van het Johan Cruyff Institute, bevestigt dat hij nu “meer van het coachingsproces geniet”

Rens Sleegers heeft als trainer/coach ruime ervaring opgebouwd bij VVV-Venlo, waar hij momenteel het jeugdteam O16 traint. Hij besloot de Master in Coaching bij het Johan Cruyff Institute in Amsterdam, te volgen, om zijn coaching verder te ontwikkelen want “meer zelfkennis biedt een betere basis voor coaching”. Inmiddels heeft hij de opleiding succesvol afgerond en spraken we met hem hoe dat zijn coaching beïnvloed heeft.

“Meer zelfkennis biedt een betere basis voor coaching”

Rens Sleegers - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

VVV-Venlo, Jeugdteam O16.

Wat heb jij vooral geleerd via de Master in Coaching?

De Master in Coaching hanteert als uitgangspunt dat je anderen pas kunt coachen, als je jezelf kunt coachen. Het betekent dat je gedurende het programma vooral veel leert over jezelf en wie je bent, niet alleen als coach, maar ook als persoon.

“Als me nu iets bezighoudt, maak ik het bespreekbaar. Daardoor wordt het eerder opgelost en kan ik allerlei situaties ook beter een plek geven”

Dankzij het programma ben ik me veel bewuster geworden van mijn eigen gedachten en gevoelens. Ik stap ook gemakkelijker uit mijn comfortzone. Ik heb vooral geleerd om emoties toe te laten, die ik voorheen wegduwde. Als me nu iets bezighoudt, maak ik het bespreekbaar. Daardoor wordt het eerder opgelost, ervaar ikzelf meer rust en kan ik allerlei situaties ook beter een plek geven.

Het programma heeft mij hiernaast nog meer opgeleverd. Het heeft mij doen nadenken over waar ik momenteel voor sta – en wil staan – en wat mij energie geeft en wat niet.

Hoe heeft dat je coaching beïnvloedt?

In het verleden schoot ik vaak in een adviesrol, om vanuit mijn eigen perspectief advies te geven. Maar is mijn oplossing ook het beste voor de ander? Eén van de belangrijkste inzichten die ik via de Master in Coaching heb ontwikkeld –en wat ik ook het meeste toepas– is om NIET vanuit mezelf te projecteren, op het probleem of de vraag van de ander, de coachee.

“Ik ben er meer op gericht de ander te helpen een oplossing te vinden; er is daardoor ook meer verbinding en ik geniet meer van het coaching proces”

Hoe jij een situatie ervaart, is nooit hetzelfde als hoe een ander die ervaart. Ieder mens heeft een unieke achtergrond. Nu ben ik er meer op gericht de ander te helpen een oplossing te vinden. Welke oplossing dat is, hoef ik als coach niet per se te weten. Het gaat om de coachee. Hierdoor verandert ook het contact; er is meer verbinding en meer oprechte interesse. Ik geniet nu ook meer van het coaching proces.

Rens Sleegers - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Rens toen hij VVV-Venlo O14 coachte.

Hoe zorg je als jeugdcoach in een profvoetbal-wereld, voor een goede balans tussen spelplezier en topprestaties?

De reden dat kinderen op voetbal zitten is omdat ze het leuk vinden. Plezier moet de basis zijn. Leren gaat tenslotte sneller op het moment dat spelers het als leuk ervaren.

Naast dat plezier voorop staat, dagen wij spelers ook uit in hun proces. Elk kind wordt op een andere manier uitgedaagd, omdat elk kind anders is. Wat heeft deze speler nodig? Hoe kan ik hem het beste uitdagen? Dit zijn vragen waar wij iedere dag mee bezig zijn.

“Wat heeft deze speler nodig? Hoe kan ik hem het beste uitdagen? Dit zijn vragen waar wij iedere dag mee bezig zijn”

Het ontwikkelingsproces is gekoppeld aan de 4 leerlijnen: Performance, Voetbal, Sociaal-emotioneel en Fysiek. De spelers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Wij dagen hun hier in uit en we ondersteunen ze. Uiteindelijk draait alles om bewustwording van spelers. De spelers moeten zelf weten wat er van hen gevraagd wordt, om profvoetballer te worden.

Rens Sleegers - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Rens in gesprek met één van de talenten van VVV-Venlo O14.

Wat is voor jou essentieel in die aanpak?

Ons doel is om op structurele basis, spelers af te leveren op Eredivisie-niveau. Aspecten die wij als club daarbij in het coachen erg belangrijk vinden, zijn:

  • Wie is de persoon achter de voetballer en hoe kunnen wij deze persoon het beste uitdagen en ondersteunen?
  • Geduld; ontwikkeling heeft tijd nodig en is iets van de lange termijn.
  • Verantwoordelijkheid en zelfsturing door de voetballer zelf.
  • Verbinding tussen trainers en spelers, waarbij het gaat om ontwikkeling op individueel niveau.

Herken jij in jullie aanpak elementen van Johan Cruijff?

We besteden veel aandacht aan die verbinding en de totale mens of persoon ‘achter’ de voetballer. Van daaruit werken we – op basis van autonomie – aan persoonlijke groei.

Rens Sleegers - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

De toekomst.

Hoofd Opleiding bij VVV-Venlo, Roger Bongaerts, volgde eerder al de Master in Coaching. Wat merk je daar van?

Doordat wij beide de opleiding hebben gevolgd, zijn we beter in staat om met elkaar gesprekken te voeren, zonder snel oordelen te vellen. Door mijn eigen ervaringen via de Master in Coaching kan ik nu ook beter begrijpen hoe hij mij de afgelopen jaren heeft uitdaagt in mijn ontwikkeling, als mens en als trainer. Dit heeft mij enorm geholpen

En ten slotte, wat zijn je persoonlijke doelen?

Ik zou graag willen doorgroeien als assistent-trainer van het eerste elftal binnen VVV-Venlo. Naast dit ambieer ik het ook om een keer een stap te zetten naar een grotere BVO, om zo uit mijn comfortzone te stappen om nieuwe kennis en ervaringen op te doen.

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *