Coaching als middel om jonge sporters te helpen in hun ontwikkeling binnen hun groep

James Rowe, alumnus Master in Coaching, vindt dat “clubs en coaches zich bewuster zouden moeten zijn van de verschillende groeipatronen van hun talenten”

James Rowe is alumnus van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute en momenteel assistant-manager van het eerste team van Aldershot Town Football Club. In coaching vond hij antwoorden op de uitdagingen die veel jeugdspelers tegenkomen in hun persoonlijke otwikkeling en binnen het team, en kwam tot de conclusie dat je elk individueel geval apart moet bekijken om betere resultaten te behalen.

James deed in eerdere studies onderzoek naar de relatie tussen de fysieke ontwikkeling van jonge topvoetballers en hun motivatie, tevredenheid en zelfbeschikking. “Trainers moeten zich er bewust van zijn dat de algemene trainingsprogramma’s de fysiek minder ontwikkelde spelers kunnen belemmeren en hun motivatie om hun uiterste best te doen en het beste uit zichzelf te halen!”

James’ bezorgdheid komt uit eigen ervaring: “Ik zeg niet dat generieke training met ontwikkelde leeftijdsgenoten niet cruciaal is, want een directe tegenstander kan ook sterker en sneller zijn dan jij! Maar ik ben eind juli geboren, slechts een maand voor de volgende leeftijdsgroep, en was fysiek inferieur aan de andere spelers in mijn groep. Tussen mijn 13e en 16e veroorzaakte dat problemen in mijn vermogen om het spel te beïnvloeden. Hier kwamen frustraties uit voort en verlies aan zelfvertrouwen en het is jammer dat veel nieuwe generaties nog steeds hetzelfde ervaren.”

James-Rowe-Master-in-Coaching-Johan Cruyff Institute

“Om dit fenomeen te tackelen mocht ik bij Westham United een systeem opzetten waar elke jeugdspeler een Individual Development Program volgde en een eigen mentor had. Sommige mentoren waren technische coaches, maar de meeste waren interdisciplinaire stafmedewerkers. De mentoren coachten specifiek op de doelstellingen die de speler wilde verbeteren. Dat werkte twee kanten op, omdat de spelers in staat waren om de technische aspecten te verbeteren en tegelijk aan psychologische aspecten te werken”.

“In mijn huidige rol als assistent manager van het eerste elftal van Aldershot Town FC heb ik andere uitdagingen, maar ik kijk met trots terug op wat we bereikt hebben. Het is mijn overtuiging dat het belangrijk is om de verschillende groeipatronen van jeugdspelers te erkennen en te overwegen om in de begeleidende staf te investeren, omdat talentontwikkeling en spelplezier er zoveel voordeel van ondervinden!”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, bijvoorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *