Eva Aguirre: “Het is belangrijk dat we vrouwenrugby versterken en het de waarde en betekenis geven die het verdient”

Eva Aguirre, speelster van het Spaanse vrouwenrugbyteam en winnares van The Cruyff Athlete Fund studiebeurs, vertelt over haar sportcarrière en benadrukt de noodzaak om vrouwenrugby de waardering te geven die het verdient

Op haar 29e heeft Eva Aguirre een indrukwekkende carrière opgebouwd in het professionele rugby. Ze is onder meer drievoudig Europees kampioen in Rugby XV en tweevoudig winnaar van de Spaanse Iberdrola League. In een interview voor Sports Talks, de podcast van het Impulsyn platform, deelt Eva haar sportieve successen en bespreekt ze haar ideeën om vrouwenrugby meer zichtbaarheid te geven en te verbeteren.

Vorig jaar werd Eva Aguirre samen met acht andere internationale topsporters geselecteerd voor een studiebeurs van The Cruyff Athlete Fund. Dit initiatief, gericht op het vergemakkelijken van de overgang van professionele sport naar de managementwereld via educatie, is een van de belangrijkste pijlers van het maatschappelijk verantwoord ondernemen van Johan Cruyff Institute. Momenteel combineert Eva haar professionele rugbycarrière met haar studie voor een Master in Sport Business Online.

Hoe ervaar jij je professionele carrière in het damesrugby?

Ik vind rugby een prachtige sport. Ik ontdekte het pas op 18-jarige leeftijd, toen ik al op de universiteit zat. Het was liefde op het eerste gezicht. Tegenwoordig is het anders; meisjes beginnen al met rugby op school. Maar mijn kennismaking met rugby vond pas plaats op de universiteit. Een paar vrienden stelden voor dat ik het eens zou proberen, en ik was meteen verkocht. Ik had eerder gebasketbald, dus ik had al balgevoel en bepaalde psychomotorische vaardigheden. Daarna was het een kwestie van het spel leren en de regels begrijpen. Het moeilijkste aan rugby vond ik het begrijpen van de regels.

Hoe is jouw loopbaan verlopen? Kan je vertellen hoe je bent gekomen waar je nu bent, en over de successen met het nationale team?

Momenteel richt ik me volledig op het spelen met het nationale rugby 7-team. Ik beoefen deze sport al zeven jaar en dit seizoen zal mijn laatste zijn. Ondanks het feit dat we afgelopen zomer de kwalificatie voor de Olympische Spelen hebben gemist, heeft ons team onlangs weer een belangrijke overwinning behaald, de elfde in onze geschiedenis, en ze zullen zeker blijven winnen. We hebben ook deelgenomen aan een WK; twee jaar geleden waren we in Zuid-Afrika voor het Rugby 7’s World Cup toernooi, wat een onvergetelijke ervaring was. Voor internationale wedstrijden reizen we regelmatig de hele wereld over en hebben we landen als China, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika bezocht.

Onze trainingen vinden plaats in ‘el Central’, nabij Moncloa, waar de Hogere Sportraad (CSD) is gevestigd. We komen allemaal uit verschillende clubs. Vanwege de competitieve eisen en de intensieve trainingsbelasting is er echter een groep spelers die exclusief voor de bond speelt, bekend als FED-spelers.

Hoe was het om na al die jaren het studeren weer op te pakken via de Master in Sport Business aan Johan Cruyff Institute?

Ik neem deel aan het PROAD-programma, een CSD-programma voor topsporters, waar ik een fantastische docent heb. We hebben altijd contact gehouden en zij deelt mogelijke kansen met mij. Nu ik overweeg om te stoppen, ben ik geïnteresseerd in hoe ik deze fase van mijn leven kan verbinden met een nieuwe weg, waarbij ik alles kan leren managen en iets kan teruggeven aan de sport die mij zoveel heeft gegeven. Ik was geïnteresseerd in het volgen van een masteropleiding en zij heeft me geholpen bij het verkennen van de opties en het opstellen van mijn CV. Ik had ongelooflijk veel geluk dat ik werd geselecteerd en de beurs voor topsporters ontving.

Hoe combineer jij je carrière als topsporter met het studeren van de master?

Het was een intense ervaring, maar tegelijkertijd enorm motiverend, omdat ik besef dat er nog zoveel te leren valt. Bovendien ben ik me ervan bewust dat alles wat ik leer een doel dient, wat mijn plezier in het proces vergroot. De studie wordt vergemakkelijkt door handige voorzieningen: alle inhoud, zoals lessen en webinars, wordt geüpload naar het online platform. Hierdoor kan ik altijd en overal toegang hebben tot mijn studiemateriaal. Ik heb gestudeerd op luchthavens en terwijl ik op andere continenten was, waarbij ik elke gelegenheid aangreep om bij te blijven met mijn studie. Dat is echt geweldig.

Hoe kijk jij aan tegen de groei van het damesrugby van de afgelopen jaren?

Ik gebruik altijd vrouwenvoetbal als een perfect voorbeeld. In de afgelopen vijf tot tien jaar is het aantal meisjes dat wil spelen aanzienlijk toegenomen. Bovendien beginnen de stadions in Spanje voller te raken, dankzij de recente overwinningen op het WK, wat hun zichtbaarheid enorm heeft vergroot. Het is ook cruciaal om meer over de sport te praten om het begrip ervan te verbeteren. In Frankrijk, bijvoorbeeld, dat wordt beschouwd als het rugbyland bij uitstek, kijken mensen regelmatig naar wedstrijden in de bars.

Bij voetbal hoef je niet alle technische details te begrijpen om ervan te kunnen genieten; het is iets dat, omdat het zo bekend is, iedereen kan begrijpen. Maar bij rugby is dat anders en is het belangrijk dat de sport van generatie op generatie wordt overgedragen. Het is van cruciaal belang om vrouwenrugby te versterken en het de waarde en het belang te geven dat het verdient, ook al is het een proces dat niet in één of twee jaar zal worden bereikt. Het is een kwestie van lange adem.

“Het is van cruciaal belang om het vrouwenrugby te versterken en het de waarde en belangrijkheid te geven die het verdient, ook al is het een proces dat niet in één of twee jaar zal worden gerealiseerd. Het is een kwestie van lange adem.”

Wat zou je andere profsporters aanraden?

Voor mij is training essentieel, maar het is ook van groot belang om de geest te trainen. Een sportcarrière kan kort zijn, terwijl een loopbaan veel langer duurt. Daarom is het cruciaal om een langetermijn-mentaliteit aan te nemen en een plan te hebben. Er is een concept waarbij een goede topsporter wordt vergeleken met een tafel met vier poten; dit benadrukt het belang van evenwicht in alle aspecten: familie, de relatie met je partner, psychologische ondersteuning en een goede omgeving. Bovendien helpt training je om je te concentreren op meer dan alleen je sport, wat grote mentale voordelen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *