Wim de Wit: “Studenten bepalen eigen succes in Master in Coaching”

Vorige maand studeerde alweer de 13e lichting van de Master in Coaching af. Wim de Wit is vanaf de allereerste editie in 2009 persoonlijk coach van de studenten en stimuleert hen in hun ontwikkeling, het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid en bij de realisatie van hun persoonlijke doelen

Wim de Wit is ‘Cruyffiaan’ in hart en nieren. Vele tientallen jaren geleden leerde hij Johan Cruijff kennen bij AFC Ajax toen hij daar onder de lat stond. Samen waren zij in 1999 de grondleggers van de Johan Cruyff Academy (toen nog Johan Cruyff University), waar hij ruim 10 jaar Sportmarketing doceerde en studiecoach was van studenten, zodat die hun topsport met studie konden combineren.

Wim is sinds enige jaren met pensioen, maar bleef actief binnen het Cruijff-netwerk. Vanuit zijn passie voor sport, onderwijs en coaching is hij één van de personal coaches van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute Amsterdam. In die rol begeleidt hij de studenten als persoonlijk coach op individueel niveau bij de realisatie van hun doelen, dus buiten de lessen om. Een rol die hij met veel betrokkenheid, humor en behulpzaamheid invult.

Wim de Wit - Studenten bepalen het succes van hun ontwikkeling in de Master in Coaching

Hij hoefde destijds niet lang na te denken om als personal coach aan de slag te gaan: “Ik heb ervoor gekozen om te genieten van de zaken die ik van studenten kan leren en zij van mij. Wat mij aanspreekt aan dit programma is het transparante karakter ervan. Er wordt niet traditioneel les gegeven. Nee, de studenten zijn zelf de bepalende factor in hun eigen ontwikkeling. Het gaat dus om persoonlijke ontwikkeling en een traject dat aan het begin nog ‘leeg’ is, maar waar de student de eindverantwoordelijkheid in neemt. Alle studiegenoten samen bepalen zo het succes van het programma.”

Als persoonlijk coach begeleidt Wim twee studenten gedurende het studiejaar van de Master in Coaching, zodat zij hun persoonlijke doelen kunnen realiseren. “Ik heb kennis op het gebied van onderwijs, lichamelijke opvoeding, spel, methodiek, didaktiek, groepsdynamica, competentiegerichtheid, sport, management en marketing. Al naar gelang de behoefte van de student, kan ik zaken aanbieden waarvan ik denk dat die een meerwaarde zouden kunnen hebben voor de student. Daarbij speelt het tijd-ruimtelijk denken van Johan een grote rol.”

Het coachvak heeft volgens Wim een mooie toekomst want “ik ben misschien een oude en ervaren man, die graag met wijsheden strooit, maar de filosofie van het coachend vermogen van mensen is nog lang niet uitontwikkeld.”

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *