Urta Rozenstruik heeft een topsportachtergrond in atletiek en bobslee. Ze is nu als professioneel coach werkzaam en vindt dat coaches vaardigheden op het gebied van sportmanagement nodig hebben, zodat zowel zijzelf als de sporters beter kunnen presteren.
Urta Rozenstruik heeft haar sporen verdiend in zowel de atletiek als in het bobsleeën. Ze startte haar carrière bij de Amsterdamse atletiekvereniging AAC, waar ze zich ontwikkelde als sprintster. Haar beste prestatie behaalde ze in 2000, toen zij bij de nationale indoorkampioenschappen in Gent op de 60 meter een bronzen medaille veroverde. In 2002 stapte ze over naar de bobsleesport, waarna ze meedeed aan de Olympische Winterspelen in Turijn. Tegenwoordig is ze terug in de atletiek waar ze als trainer en – sinds kort ook – trainerscoördinator bij het Amsterdamse Phanos werkt, een functie die ze tevens bij AV Passaat in Papendrecht uitoefent.
Een overstap van atletiek naar bobslee klinkt misschien vreemd en werd geboren uit omstandigheden. Ik kwam net terug van een blessure na een minder jaar in de atletiek. Ik ben ingegaan op het aanbod en ben uiteindelijk tien jaar blijven bobsleeën. Maar op de techniek na, zijn er veel overeenkomsten tussen beide sporten. Het gaat om de explosiviteit! Je moet knallen om een honderdste sneller te zijn, waarna je bij bobsleeën vervolgens vooral ook lef nodig hebt voor de afdaling.
Een paar jaar geleden maakte ik de overstap van een actieve sportloopbaan naar het professioneel coachen. Ik ben atletiek-, bobslee- en skeleton-coach. Als coach moet je jezelf blijven ontwikkelingen, om je sporters optimaal te laten presteren. Ik denk dat als ik mijzelf als coach had gehad, ik als sporter beter was geweest. Coaches van nu weten zoveel meer! Er zijn meer scholingsmogelijkheden voor de coaches zelf en er zijn veel meer bronnen beschikbaar, zoals fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en video-analysetechnieken.
Daarom maakte ik nog zo’n op het oog vreemde ‘carrièremove’, van coach naar sportmanagement. Dankzij een studiebeurs van Telesport volg ik de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam. Kennis over sportmanagement helpt me in mijn rol als trainer en ook in mijn coördinatorfunctie in de atletiek. Dankzij de opleiding ga ik bewuster om met zaken en kan ik beter gefundeerde beslissingen nemen. Ik denk nu bewust na over mijn aanpak. En doordat ik mijzelf beter leer kennen, ga ik ook anderen beter begrijpen.
Ook vind ik dat je als coach in staat moet zijn om kennis van sportmanagement over te kunnen dragen op je atleten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat zij kennis meekrijgen over hoe de financiële zaken of de accommodaties geregeld worden. Over een aantal jaar hoop ik daarom nog steeds top-atleten te kunnen coachen, maar wel met meer bagage in mijn rugzak dankzij de Masteropleiding. Wie weet ga ik naast mijn rol als coach en coördinator, nog een managementfunctie bekleden. Maar wel uiteindelijk altijd met het doel om mijn atleten beter te kunnen laten presteren!
Telesport Studiebeurs
Telesport reikt ieder studiejaar twee studiebeurzen uit aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven gedurende 10 weken columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier
Gerelateerde studieprogramma’s
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters: