Johan Cruyff Institute organiseert online workshops voor directieleden van voetbalclubs over presteren onder druk en crisismanagement

Directieleden van de clubs van de Eredivisie gingen in op ‘presteren onder druk’ en ‘crisismanagement’ onder leiding van het Johan Cruyff Institute Amsterdam

Johan Cruyff Institute Amsterdam heeft voor de directieleden van de clubs uit de Eredivisie, twee online workshops georganiseerd, één over ‘presteren onder druk’ en één over ‘crisismanagement’. Henk Groener, de docent-coach van het Johan Cruyff Institute die de bijeenkomsten leidde, zegt erover: “We zijn vooral ingegaan op de ervaringen van de deelnemers zelf. Het was heel waardevol om van elkaars aanpak te leren.”

“In professioneel voetbal wordt van directieleden verwacht dat ze op hun best presteren, net als het eerste elftal. Voor hen is het onvermijdelijk om te leren hoe je met druk en crisis omgaat” — Henk Groener

De voetbalindustrie is een dynamische wereld en directieleden staan regelmatig onder grote druk omdat van hen wordt verwacht dat ze op hun best presteren, net als het eerste elftal op het veld. In tijden van crisis komt er nog een schep bovenop, want de normale bedrijfsvoering staat op zijn kop.

“Het viel mij op hoe vanzelfsprekend de deelnemers de hoge prestatiedruk als ‘business as usual’ ervaren. Om je in een bedrijfstak als professioneel voetbal staande te houden, ontkom je er niet aan om met die druk om te leren gaan,” aldus Henk, “die vaak van buitenaf komt, zoals van de media. Mooi vond ik ook de zelfkennis van Martin van Geel, de algemeen directeur van voetbalclub Willem II, die vertelde welke mate van druk voor hem het beste werkt en hoe hij in staat is die te kunnen reguleren.”

“Iedereen aangesloten houden en deelgenoot maken van de problematiek en het proces, om van daaruit als team te opereren, is heel belangrijk bij een crisis” — Martin van Geel

Martin van Geel daarover: “Het was voor mij –gelukkig– vooral een bevestiging van mijn eigen ervaringen, maar het is heel belangrijk om bewust en regelmatig bij dit thema stil te staan, want het blijft altijd actueel. Ook nu weer bijvoorbeeld, door de continue aanpassingen door corona. In minder gemakkelijke tijden is het nodig stressbestendig te kunnen zijn, om de beste koers te blijven volgen. Dat doe je door veel te overleggen met elkaar, iedereen aangesloten te houden en deelgenoot te maken van de problematiek en het proces, om van daaruit als team te opereren.”

“Stressbestendigheid betekent voor mij vooral dat je in staat bent het eigen stressniveau te reguleren, zodat het op het niveau is waarop jij het beste presteert” — Henk Groener

Henk sluit daarop aan: “Wat een crisis extra bijzonder maakt —bovenop de druk die normaal al hoog is in professioneel voetbal— is dat die ook nog vergezeld wordt door het feit dat wat voorheen werkte, het nu niet meer doet. Anders was er geen crisis en hadden we de oplossing al. Het geeft dus nog een extra dimensie aan het succesvol omgaan met druk.”

Johan Cruyff Institute organiseert bijeenkomsten voor voetbalmanagers over omgaan met prestatiedruk en crisis management

Hoe bied je een crisis het hoofd?

Henk Groener is de coach van het Duitse vrouwen handbalteam. Hij is één van de ontwerpers van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute. Voor hem zijn dit essentiële vaardigheden om te dealen met een crisis:

  • Weten hoe je zelf op druk reageert en ook hoe de mensen met wie je samenwerkt erop reageren.
  • Weten wat voor jou en de mensen in je team het optimale drukniveau is. Dat ligt bij iedereen in je team anders.
  • De vaardigheid aanleren hoe je het niveau van druk daar houdt, dan wel brengt, zodat het in je optimale prestatiezone ligt.
  • Kunnen identificeren waar de druk vandaan komt en waar de oplossing zou kunnen liggen.
  • Blijvend communiceren met alle betrokken partijen, effectieve communicatie maakt vaak het verschil.

 
“Communicatie met alle betrokkenen is essentieel om gezamenlijk succesvol te kunnen opereren in een omgeving als het professionele voetbal”, besluit Henk en “presteren onder druk en stressbestendigheid zijn, betekent dan voor mij vooral dat je in staat bent het eigen stressniveau te reguleren, zodat het op het niveau is waarop jij het beste presteert. Je moet dus in staat zijn de stress zelf zowel te kunnen verhogen als te kunnen verlagen.”

MASTER IN

Sport Management

Het 10-maanden durende programma Master in Sport Management in Amsterdam wordt aangeboden in het Engels en is ontworpen voor mensen met een passie voor sport, die zich graag willen verdiepen in sportmanagement en zichzelf willen ontwikkelen om hun carrière in de sportmanagement sector te bevorderen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *