Sportmanagers met een visie op de Olympische Spelen in Rio

Op het Johan Cruyff Institute zijn wij ervan overtuigd dat sport de drijvende kracht is voor onderwijs en ontwikkeling. Onze studenten, van topsporters tot business professionals, hebben één gezamenlijk doel: de volgende opgeleide generatie sportmanagers te zijn. Zij delen dezelfde passie en met de juiste opleiding en coaching zijn zij goed voorbereid om de sportsector te leiden.

Johan Cruijff zegt: “Mijn visie op het managen van sport is erg eenvoudig. Ik vind dat mensen met een passie voor sport de sportorganisaties zouden moeten leiden.” De unieke mix van studenten in onze klassen zorgt ervoor dat sport-georiënteerde mensen met verschillende achtergronden hun eigen ervaringen vanuit sport of business met elkaar kunnen delen.

Om ons te verdiepen in de toekomstige generatie van sportleiders, zijn de studenten van het Johan Cruyff Institute Amsterdam gevraagd om hun mening te delen over het thema van het Cruyff Forum ‘The Road to Rio, dealing with failure and succes’. Het Cruyff Forum is een evenement waar studenten en alumni van ons netwerk samenkomen. Henk Verschuur, manager Johan Cruyff Institute Amsterdam: “Iedere student van het Johan Cruyff Institute heeft een eigen kijk op sport en sportmanagement. Wij waarderen hun mening over de Olympische Spelen in Rio en geven de studenten hiermee een podium”.

Sommige studenten van de Master in Sports Management aan het Johan Cruyff Institute zijn ervan overtuigd dat het succes van Rio niet alleen op het veld of in het stadion te zien is, maar vooral in de efficiëntie van de organisatie. Een andere kwestie wat onze studenten bezig houdt, is hoe de Olympische Spelen kunnen overleven in een veranderende samenleving. Tenslotte vertellen onze student-sporters vanuit hun eigen ervaring over succes en falen. “Wij vertrouwen erop dat de quotes van deze nieuwe generaties sportmanagers van waarde zijn en nodigen u graag uit om te reageren via social media met #RioTalks.”

Forum_Study trip group2_FZ
v.l.n.r. Justin Reid-Ross, Mark Thies, Max Borchert, Wouter Stoltz, Rowin Bouwmeester, Guido Kauffeld, Jaehoon Cho en Anri Kaca

Rowin Bouwmeester: “Het organiseren van de Olympische Spelen wordt een andere uitdaging dan de FIFA Worldcup 2014, aangezien het evenement in één stad plaats vindt en niet verspreid over het hele land. Ik heb verschillende video’s gezien van het Olympisch dorp waarbij met name de infrastructuur veranderd is. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben. Brazilië is een land met prachtige landschappen en verschillende culturen. Maar ondanks deze culturele diversiteit is er één ding dat alle Brazilianen delen: hun liefde voor de sport. Ik ben ervan overtuigd dat deze liefde zich weer zal uiten tijdens de Olympische Spelen 2016!

Anri Kaca, uit Italië, benoemt de uitdagingen voor de Olympische Spelen in Rio: “Voorafgaand aan de FIFA World Cup was Brazilië een snel groeiend land met de intentie om een grootmacht te worden. Echter, het organiseren van het evenement heeft geen goede invloed gehad op hun economie. De FIFA World Cup heeft veel dure voetbal stadions achter gelaten, waarvan de meeste niet meer in gebruik zijn. Ook heeft het gezorgd voor corruptieschandalen en grote protesten. De uitdaging voor Brazilië is om te leren van fouten die tijdens de organisatie van de FIFA World Cup gemaakt zijn, waarbij ze voornamelijk moeten focussen op de lange termijn doelstellingen.”

Max Borchert: “Naar mijn mening moet de nationale sport federatie voorzichtig zijn met het scheppen van bepaalde verwachtingen over de Nederlands Olympische sporters. Hoewel het goed is om ambitieus te zijn, vind ik het gevaarlijk om met de media te hebben over ‘het winnen van een aantal gouden medailles’, terwijl er in de voorbereiding van de sporters weinig geld beschikbaar is. Wanneer je in staat bent om de verwachtingen laag te houden met ondersteunende argumenten, dan is er een hogere kans dat het Nederlandse sportpubliek tevreden is.”

Jaehoon Cho, uit Zuid-Korea, denkt dat de Olympische Spelen een stimulans moet krijgen om populair te blijven onder een grote groep mensen. “Mijn favoriete sport is wakeboarding. Ik vind dat deze sport toegevoegd moet worden aan de Olympische Spelen omdat extreme sporten op dit moment enorm populair zijn. Vooral wakeboarden is één van de vooraanstaande extreme sporten. Dit zou naar mijn mening de Olympische Spelen aantrekkelijker maken in de toekomst.”

Justin Reid-Ross, een Zuid-Afrikaanse hockey speler: “Het belangrijkste tijdens de Olympische Spelen in niet het winnen, maar het deelnemen. Net als het belangrijkste in het leven is niet de overwinning, maar de strijd. Oftewel, het meest essentiële is niet te hebben veroverd, maar goed te hebben gevochten.”

Tessa Veldhuis, voormalig Nederlandse rugby speelster, is het eens met Justin: “De Nederlandse Sevens Ladies leefde de droom richting Rio 2016 en helaas hebben wij het niet gehaald. Ik vind dat ‘falen’ geen passend woord is, omdat elke sporter, een kampioen of een deelnemer, een mooi verhaal heeft. Wij gaven rugby een stevige basis in Nederland; schreven een klein stukje geschiedenis. En ik twijfel er niet aan dat de nieuwe jonge rugby-dames in aanmerking zullen komen voor de toekomstige Olympische Spelen. Wij volgden onze dromen, wij gaven het beste wat wij konden en wij kunnen nu in de spiegel kijken en trots op onszelf zijn. Dat is een succes!”

Guido Kauffeld, Nederlands biljarter: “Bij de Olympische Spelen draait het niet alleen om het winnen van de gouden medaille. Topsporters op de Olympische Spelen kunnen een enorme invloed hebben op de maatschappij. Zij zijn het levende voorbeeld van wat de mogelijkheden zijn als je ergens in je leven voor gaat om je dromen te behalen, zowel in sport als een andere sector.”

Study trip 2015_Class

Wouter Stoltz, sport professional: “De waarde van succes wordt bepaald hoe je omgaat met succes en falen. Ik ben ervan overtuigd dat je succes behaalt door veel te falen. Ik heb als sporter veel risico’s moeten nemen om het topniveau te halen. Echter, door een blessure verloor ik alles en zorgde ervoor dat ik mijn sportcarrière moest beëindigden. Dit was een enorme teleurstelling, maar als persoon heb ik mij op zo’n manier kunnen ontwikkelen wat ik niet had gedaan als ik fit was gebleven. Het omgaan met deze teleurstelling heeft mij op een positieve manier veranderd.”

Mark Thies, business professional: “Hoewel er veel verschillen zijn tussen de sport en business sector, zijn er ook zeker vergelijkingen. Ik wil graag business professionals adviseren om te leren van de topsport. Begin vanaf vandaag te gedragen als naar een Olympische sporter. Bepaal je doelstellingen, vier je successen, leer van je teleurstellingen, en pas je doelstellingen indien nodig en probeer daar vervolgens weer van te leren.”

Contact

Wil je ook studeren in een gevarieerde groep met (top)sporters en sportmanagers? Meld je dan aan voor de Master in Sport Management!

2 thoughts on “Sportmanagers met een visie op de Olympische Spelen in Rio

  1. Het Succes van Rio vertaald zich niet zo zeer in het feit of het mooie Spelen worden met fantastische of falende prestaties gedurende de twee weken. Een prachtig sport feest voor een handjevol elite sporters, fans en een bak vol bobo’s (begrijp me hier zeker niet verkeerd, ik ga ook naar Rio om te genieten van Topsport). Echter van 5 t/m 23 aug is slechts een momentopname van een groter geheel. En dat is wat mij betreft, de impact die de Spelen voor de maatschappij op de lange termijn dienen te hebben.
    De Spelen zijn niet het doel op zich maar het middel, die als katalysator vele zaken in beweging zouden moeten zetten. Denk aan gezondere jeugd, een actievere leefstijl, meer speel en sport faciliteiten. Wanneer dat in aanloop maar zeker ook achteraf goed verankerd is/wordt dan zijn de Spelen voor het land een succes, met een positieve impact op de waarde en betekenis van sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *