Tijdens het afgelopen studiejaar verzamelden we de nieuwsartikelen van studenten, alumni en staf die in combinatie met hun Johan Cruyff College, Johan Cruyff University of Johan Cruyff Institute in de kranten en tijdschriften verschenen.
De artikelen die het meeste mediawaarde opleverden vormt de onderstaande lijst met 10 nominees voor de Cruyff Institute Media Award 2015. De winnaar zal in de loop van november bekend gemaakt worden via onze social media. We willen graag iedereen bedanken die ons genoemd heeft in de pers, en in het bijzonder deze 10 kanjers; mooie verhalen van talenten in de spotlights.
De nominees 2015 zijn (in alfabetische volgorde):
1. Celeste Plak – Johan Cruyff College Nijmegen
Volleybaltalent is het nieuwe wapen van Oranje
Celeste Plak is op achttienjarig e leeftijd al uitgegroeid tot vaste waarde in de selectie van Oranje, dat eind september vorig jaar het WK speelde. De studente van het Johan Cruyff College krijgt daarbij veel steun van ervaren speelsters, zoals Manon Flier. Na het WK maakte ze een transfer naar Foppapedretti Bergamo (Italië). Ze had al eerder naar die club gekund, maar was nog niet uitgeleerd; niet bij haar toenmalige club en niet aan het Johan Cruyff College.
2. Danielle van de Donk – Johan Cruyff University Tilburg
Altijd bereid te voetballen
De Oranje Leeuwinnen deden aan het WK voetbal voor vrouwen in Canada voor het eerst mee. Daniëlle van de Donk is spelbepalend middenvelder en kan slecht tegen haar verlies. Onder het motto “Geef me medicijnen en ik speel” is ze te typeren als een blessuregevoelig gifkikkertje dat er alles aan doet te winnen. Ze moet nog één jaar studeren aan de Johan Cruyff University, die ze graag wil afmaken. Inmiddels heeft ze wel al de transfer gemaakt van PSV naar FC Göteborg, Zweden.
3. Diederick Hagemeijer – Johan Cruyff University Tilburg
IJshockey ten onrechte een ondergeschoven kindje
Het gaat goed met de Tilburg Trappers, het ijshockeyteam dat vorig jaar wederom zowel landskampioen als bekerwinnaar werd. Diederick Hagemeijer, afgestudeerd aan de Johan Cruyff University, combineert ijshockey bij De Trappers met zijn baan in e-commerce bij sponsor Destil. Er meldt zich steeds minder jeugd voor ijshockey, ook omdat in het landelijk beleid de steun vooral uitgaat naar sporten die een Olympische medaille kunnen winnen. Dat is jammer. IJshockey is een technische sport waarvoor je geduld en discipline nodig hebt en tegelijk een snelle sport waarin je alles kunt geven.
4. Evgeniy Levchenko – Johan Cruyff College Groningen
Als een wijs man Groningen verlaten
Oud profvoetballer Evgeniy Levchenko nam na acht jaar studie zijn mbo-diploma Marketing en Communicatie in ontvangst op het Johan Cruyff College in Groningen. De voormalig middenvelder kwam speciaal uit Amsterdam om zijn door Johan Cruijff ondertekende diploma op te halen. Dat de Oekraïener er acht jaar over deed had niets met zijn intelligentieniveau te maken. Zijn schoolloopbaan werd een paar jaar onderbroken door voetbalavonturen bij FK Saturn Moskou en Adelaide United in Australië.
5. Frans Maassen – Johan Cruyff Institute Amsterdam
Coach vindt dat Teunissen niet moet twijfelen
Frans Maassen studeerde met andere coaches van LottoNL-Jumbo de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute, en steunt Mike Teunissen, ook afkomstig uit Limburg, in zijn ontwikkeling. Voor Teunissen, die vorig jaar een trainingsachterstand had door een sleutelbeenbreuk, was de aanpak compleet nieuw, die meer een wetenschappelijke benadering had, waarbij hij meer vermogenstesten moest doen. Maar verder blijft Mike Teunissen toch ook een ‘gevoelsrenner’ die goed naar zijn lichaam blijft luisteren.
6. Henk Grol – Johan Cruyff College Amsterdam
Gewoon verslaafd aan trainen
Henk Grol is judoka in de categorie tot 100 kilo en deed afgelopen jaar mee aan het WK in Rusland (zevende) en de European Games in Baku (Goud). Henk is een trainingsjunk en geeft in interviews aan dat topsport niet gezond is. Een keer toen hij 17 was verloor hij doordat hij pijn had, en diezelfde avond besloot hij dat hij nooit meer zou opgeven om fysieke problemen. Henk deed het Johan Cruyff College, wat hij vorig jaar afrondde. Hij wil iets bereiken in het judo en thuishoren in het rijtje “Geesink – Ruska – Huizinga”. Henk gaat voor Olympisch Goud.
7. Herman Kruis – Johan Cruyff College Roosendaal
“Hier doe je het allemaal voor”
Toen Herman Kruis, hockeycoach van Push, destijds aankondigde dat er vijf keer per week getraind moest worden om de hoofdklasse te halen, haakten twaalf spelers af. Maar vorig seizoen bereikte de manager van het Johan Cruyff College Roosendaal zijn doel! De hele Push-selectie kost zoveel als één Kampong-ster, waarmee Herman aangaf dat hij de spelers van harte een topsalaris zou gunnen, maar dat de zaken wel op orde moeten zijn door gewoon gedisciplineerd en hard te trainen. Inmiddels combineert Herman Kruis zijn banen ook nog met het bondscoachschap van het Dames Hockeyteam van Wit-Rusland.
8. Marco Neuvel – Johan Cruyff University Amsterdam
Start voetbalacademie Scopo Atletico
Ondanks zijn talent zag Marco Neuvel zijn eigen voetballoopbaan door veel blessureleed vroegtijdig stranden. Hij deed na de Johan Cruyff University de studies bewegingswetenschappen en sportpsychologie en richtte vorig jaar met Rik Verhage Scopo Atletico op, een academie voor voetbaltalent, waarbij verder gekeken wordt dan het voetbalveld. Alles is trainbaar. Hockey helpt bijvoorbeeld voor een goede oog-handcoördinatie en door verschillende ondergronden af te wisselen via straat-, zaal-, kunstgras en veldvoetbal, vergroot je de algemene ontwikkeling.
9. Marlou van Rhijn – Johan Cruyff University Amsterdam
“Ik ben niet anders”
Na het behalen van Olympisch Goud in Londen kent iedereen haar inmiddels als de Blade Babe, maar Marlou van Rhijn, die studeert aan de Johan Cruyff University, is veel meer dan een knappe sprintster met twee onderbeenprotheses. Ze traint dagelijks hard mee met haar valide collega’s, want daar leert ze het meest van. De titel Blade Babe is een etiket dat de buitenwereld heeft bedacht. Sommigen vinden dat ‘politiek incorrect’, maar zij ziet het als een compliment. Ook merkt ze dat ze tegenwoordig voorzichtig moet zijn met uitspraken, want een simpele mening kan door de media extra belicht worden, waarop je al snel voor arrogant wordt uitgemaakt.
10. Noël van Klaveren – Johan Cruyff College Amsterdam
Krachtig op de turnvloer
Als topturnster heb je een zwaar bestaan. Je bent nog jong, maar hebt maar één dag in de week vrij. De andere dagen vul je met trainen, school en nog meer trainen. Veel pijn en blessureleed ook. Bij het grote publiek werd Noël van Klaveren, student Johan Cruyff College, bekend dankzij het Zilver op het EK in 2013, waardoor ze vorig jaar de Media Award 2014 won, maar daarna ging ze door persoonlijke omstandigheden door een dal. Ze is zich aan het terugvechten, waarbij ze naast goede prestaties op EK en WK, één grote droom heeft: meedoen aan de Olympische Spelen in Rio 2016.