Voetbalanalist Leonne Stentler: “Ik pleit voor meer vrouwen in het voetbal”

Voormalig voetbalinternational Leonne Stentler timmert flink aan de weg binnen de wereld van het voetbal. Momenteel studeert de oud-Ajacied de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute, is ze voetbalanalist en runt ze haar eigen ondernemingen gericht op vrouwenvoetbal

Sinds vorig jaar spat bij de Nederlandse voetballiefhebber wekelijks het gezicht van voormalig voetbalinternational Leonne Stentler van het beeldscherm. Waar het begon als analist van het vrouwenvoetbal bij FOX Sports en de NOS, is de oud-Ajacied nu de eerste vrouw die vast bij de NOS het mannenvoetbal analyseert. Iets wat nooit haar doel is geweest, maar wat ze maar al te graag met beide handen aangrijpt. “Ik doe nu dingen waar ik niet van had durven dromen. Het mannenvoetbal analyseren is nooit een perspectief geweest, maar iets wat ik nu kan doen om de gehele sport verder te ontwikkelen. En ook om te laten zien aan de volgende generatie dat er meer kansen en mogelijkheden zijn dan ooit gedacht.”

De ondernemende Stentler wil niets liever dan het vrouwenvoetbal naar een hoger plan tillen, zowel nationaal als internationaal, en op elk niveau. Ze richtte daarom maar liefst drie ondernemingen op in de afgelopen vier jaar: XI FC, VV Kicks en ESC Sports Group. Van strategieontwikkeling tot sponsoractivaties en van het maken van eigen mediacontent zoals podcasts tot het faciliteren van Amerikaanse voetbalsters in hun droom om prof te worden in Europa. Er gaat voor de voormalig voetbalster geen brug te ver. “Beleidsmatig werken we hard achter de schermen om het vrouwenvoetbal in Nederland te helpen ontwikkelen. Het zou prachtig zijn als we dat ook internationaal kunnen bewerkstelligen door bijvoorbeeld in gesprek te zijn met organisaties als FIFA en UEFA. Ik wil me blijven inzetten voor de sport en alles wat daarbij komt kijken. Zowel in Nederland als daarbuiten.”

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland en krijgt wereldwijd steeds meer aanzien. Zichtbaarheid en investeringen zijn cruciaal om de sport verder te professionaliseren. Zowel FOX Sports als de NOS zenden de Vrouwen Eredivisie en interlands van de OranjeLeeuwinnen uit, de kijkcijfers stijgen, ING heeft zich onlangs gecommitteerd aan het vrouwenvoetbal en sponsordeals tussen bijvoorbeeld ICI Paris XL en Telstar Vrouwen worden gesloten. “Zo zie je maar dat met sporten zichtbaar maken ook de interesse groeit”, stelt de analist vast. “Door er nog meer aandacht in te steken wordt de interesse alleen maar groter, waardoor een grote naamsponsor voor de competitie niet kan uitblijven. Nu is het zaak dat alle clubs, naast PSV, Twente en Ajax, ook een omgeving creëren waarin speelsters zich fulltime kunnen focussen op de sport. Bovendien wordt de competitie aantrekkelijker voor meer buitenlandse topspeelsters wanneer er fulltime contracten zijn en structurele aandacht. Ik pleit ook voor meer vrouwen in het voetbal. In clubbesturen, op leidinggevende posities, als coaches en als scheidsrechters. Er zijn genoeg kwalitatieve, intelligente vrouwen die hun steentje bij zouden kunnen dragen aan de voetbalwereld.”

Leonne

Inhakend op de kwaliteit en de ontwikkeling van vrouwelijke voetbalcoaches in Nederland vervolgt Stentler: “Ik denk dat we een aantal extreem goede vrouwen hebben die over de hele wereld gerespecteerd worden als coach. Dat zegt genoeg over de kwaliteiten die vrouwen hebben om te coachen. Er zouden er alleen meer moeten zijn! Het helpt natuurlijk enorm dat er inmiddels meer perspectief is doordat vrouwenvoetbal meer geaccepteerd wordt, vrouwen in het voetbal meer geaccepteerd worden en dat er meer financiële middelen en professionele clubs zijn. Het heeft nu dan ook veel meer zin om de coachcursussen te doen en de juiste papieren te behalen dan vroeger, toen er nagenoeg geen kansen en perspectieven waren in de voetbalwereld. Hoe meer we dat vergroten en de coach-pathway inrichten op de vrouw, hoe meer vrouwen zich ook gaan ontwikkelen in het vak.”

Zelf is de verdedigster naast haar tv-werk en het runnen van haar ondernemingen afgelopen september gestart met de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. “Ik had het jaar voor de Master de opleiding ‘Mentale Trainer in de Sport’ afgerond en wilde me verder verdiepen in presteren in topsport, de mentale aspecten daarin en groepsdynamiek”, vertelt Stentler. “Ook was voor mij de wijze van lesgeven, het Cruyffiaanse onderwijs, een trigger om te starten. Doordat de manier van onderwijzen vooral gericht is op de praktijk heb ik veel situaties letterlijk kunnen beleven en kunnen meten aan mijn ervaringen als profvoetbalster, waardoor ik veel nuttige bagage heb verzameld. Het is een uitdagend programma.”

Of Stentler zelf ooit als coach aan de slag zal gaan, laat ze nog even in het midden: “Wie weet!” Maar dat het Cruyffiaanse programma bijdraagt aan haar maatschappelijke carrière staat buiten kijf: “In mijn werk als voetbalanalist moet ik verschillende momenten aanduiden. Daarin gaat het natuurlijk vaak over coaches, teamprocessen en presteren. Door de Master in Coaching neem ik daar nu weer wat extra kennis in mee. Ook is communicatie een belangrijk onderdeel in; kijken, horen en voelen zonder oordeel en nieuwsgierig zijn, zijn dingen die ik dagelijks kan toepassen. Daarnaast heb ik vooral een individueel ontwikkelingsproces doorgemaakt, waardoor ik weer wat stappen verder ben gekomen in waar ik naartoe wil.”

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

2 thoughts on “Voetbalanalist Leonne Stentler: “Ik pleit voor meer vrouwen in het voetbal”

  1. Nooit gedacht toen ik als 13 jarig meisje in 1972 eindelijk mocht gaan voetballen dat het nog 50 jaar zou duren voordat vrouwenvoetbal door grootste deel van de samenleving geaccepteerd zou worden. Ik zeg met name geaccepteerd en niet geïntegreerd daar vrouwensport sowieso in vele takken als onwaardig gezien blijft worden. Dat geldt vooral voor de sporten die voorheen niet toegankelijk waren voor meisjes/ vrouwen. Er zijn verbanden te vinden in
    de serie: Waarom werken vrouwen niet. (https://www.npo3.nl/waarom-werken-vrouwen-niet/19-11-2020/KN_1717393 ).

    Het feit dat de werkzaamheden van Stentler (anno 2020) als uitzonderlijk gezienworden spreekt voor zich. Om te slagen moet ze het beter doen dan mannelijke collega’s.
    Blijft vooralsnog een moeizame weg.
    Ik wens Leonne heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *