Carlota Brenninkmeyer over haar carrièreswitch naar de sportindustrie

Carlota Brenninkmeijer schreef een opmerkelijke brief met ’14 geleerde lessen’ aan het eind van een uitdagend jaar, waarin ze een carrièreswitch realiseert naar de sportindustrie en de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute voltooit

“De bewuste keuze om een carrièreswitch te maken naar de sportindustrie, was een grote stap”, zegt Carlota Brenninkmeijer, nadat ze in juni 2021 de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam voltooide. “Ik heb een achtergrond in de internationale retail en human resources wereld, maar sport en ik gaan hand-in-hand. Dus toen ik eenmaal de beslissing had genomen om de master te doen, riepen sommige van mijn vrienden zelfs ‘eindelijk!’,” voegt ze er lachend aan toe.

“Ik realiseerde me hoeveel een jaar met mensen kan doen. Een jaar geleden was de samenleving anders en ikzelf ook, persoonlijk en professioneel gezien, omdat ik me meer ging focussen op wat echt belangrijk voor me is”

Tegen het einde van het studiejaar en als onderdeel van de module ‘Applied Sports Performance Skills‘, schreef Carlota een opmerkelijke brief met ‘14 geleerde lessen‘ over haar persoonlijke ontwikkelingen het afgelopen jaar, de Master in Sport Management en de uitdagingen waarmee zij en haar medestudenten werden geconfronteerd. “Als ik terugkijk, realiseer ik me hoeveel een jaar met mensen kan doen. In letterlijke zin was alles anders omdat de samenleving anders was dan nu, maar voor mij was het ook een belangrijk jaar, omdat ik besloot te doen wat ik leuk vind. Het was een jaar waarin ik me meer ging focussen op wat echt belangrijk voor mij is, zowel persoonlijk als professioneel gezien”, zegt ze.

Carlota Brenninkmeyer realiseert carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota en medestudenten Master in Sport Management aan het begin van het studiejaar.

Beste afgelopen jaar,

Voor veel mensen was je echt afschuwelijk. Je pakte ons veel af en nog steeds leven we in een wereld die vreemd overkomt. Je dwong mij in isolatie, ik verloor vrijheden waarvan ik niet eens wist dat ik ze had of hoeveel ik ze zou missen, je verstoorde de manier waarop we werken, leven en leren. We verloren dierbaren en je veroorzaakte veel leed.

Je bracht me geregeld van mijn stuk, waardoor ik ook veel nieuwe lessen heb geleerd en tegelijkertijd besef dat veel van mijn oude ideeën waar zijn. Dit zijn er een paar:

  1. Je hebt me geleerd om naar het goede te kijken, dat verborgen is tussen het slechte.
  2. Je maakte duidelijk hoe afhankelijk we zijn van de sterkte van onze wifi. Verbinden (online) kreeg prioriteit, niet alleen in werk en studie, maar ook in mijn sociale leven en voor mijn gezondheid.
  3. Ik realiseerde me nog meer dan daarvoor, hoe belangrijk het is om vriendelijk te blijven en empathisch en geduldig.
  4. Je maakte duidelijk hoe een klein bemoedigend woord of gebaar de broodnodige energie kan geven om iemand door moeilijke tijden te helpen.
  5. Je hebt in mij de interesse voor het welzijn van anderen losgemaakt en wat het betekent om de gemeenschap te dienen.
  6. Je leerde me om flexibel te zijn en je stimuleerde me om door te zetten, ook al dacht ik soms dat het niet zou lukken.
  7. Je moedigde me aan om me niet te druk te maken om de kleine dingetjes. Over sommige dingen heb ik geen controle en dat is OK.
  8. Je hielp me om een break te waarderen en een balans te vinden.
  9. Je versterkte het vertrouwen in mijn eigen capaciteiten en mijn geloof in de meerwaarde die ik te bieden heb.
  10. Je versterkte mijn geloof dat alles gebeurt om een reden. Ik ben me misschien niet altijd volledig bewust waarom iets gebeurt, of de impact die het heeft op mijn leven, maar of het nu goed is of slecht, gelukkig maakt of verdrietig, het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.
  11. Je dreef me ertoe mijn ongegeneerde zelf te zijn.
  12. Je herinnerde me eraan om mijn relaties te koesteren, zowel oude als nieuwe.
  13. Je deed mij inzien dat het leven om percepties draait en dat het mijn benadering van het leven is die er toe doet.
  14. Je motiveerde me dat ik, hoewel ik een individu ben, onderdeel ben van een groter geheel en dat wat ik doe ertoe doet.

Je was een uitdagend jaar, maar het was niet allemaal slecht, want je stelde me een ultimatum: zwemmen of verzuipen. Zo goed als ik kon ging ik die uitdaging aan en bouwde ik gaandeweg meer veerkracht op. Een jaar geleden was alles anders en nu ik terugkijk, besef ik hoeveel een jaar met iemand kan doen.

Vorig jaar was je een opsomming van ongewone gebeurtenissen en soms een zware pil om te slikken, maar je gaf me de kans om me te focussen op wat ik altijd al wilde doen en je opende nieuwe deuren waar ik doorheen ben gegaan, dus bedankt!

Met vriendelijke groeten, Carlota 2021

Hoe was je leerervaring in zo’n uitdagend jaar?

Helaas werden veel studieonderdelen online gegeven en werden nogal wat bezoeken aan sportlocaties geannuleerd, maar leren is voor mij veel meer dan alleen de inhoud van een les. Het gaat om het leggen van verbindingen tussen oude kennis en nieuwe kennis, zelfstandig leren denken en het kunnen toepassen en overdragen van die kennis in nieuwe en verschillende aspecten van het leven. Met dat in gedachten, denk ik dat ik wel degelijk een volledige leerervaring heb gehad, omdat de vaardigheden en kennis die ik heb opgedaan, kunnen worden overgedragen naar mijn volgende uitdaging: het vinden van een baan en het maken van een carrièreswitch naar de sportwereld.

“Bij leren gaat het om het maken van connecties tussen oude en nieuwe kennis, onafhankelijk denken en in staat zijn je kennis en vaardigheden toe te passen in een nieuwe omgeving en in die zin heb ik wel degelijk een volledige leerervaring gehad”

Het citaat van Johan Cruijff dat “Elk nadeel zijn voordeel heeft” beschrijft tot op zekere hoogte hoe het afgelopen jaar voor mij is geweest en ook waarom les 13 uit mijn brief is: “Je deed mij inzien dat het leven om percepties draait en dat het mijn benadering van het leven is die er toe doet.” Ik begon net met mijn zoektocht naar een nieuwe baan op het moment dat de pandemie door Europa begon te razen. Hoe moeilijk dat ook was, tegelijkertijd gaf de pandemie me de kans om een break in te lassen, om goed te bedenken hoe ik wilde dat mijn toekomst eruit zou gaan zien. Het hielp me om mijn situatie vanuit een ander perspectief te bekijken en nieuwe manieren te vinden om succesvol te zijn, die ik anders misschien niet had gevonden. Zonder de pandemie – die in maart 2020 mijn zoektocht naar een baan stopte – weet ik niet of ik de helderheid van geest had gehad om te beslissen om de Master in Sport Management in Amsterdam te doen, of de persoon te zijn die ik nu ben.

“De pandemie gaf me ook een kans op een break en goed na te denken over mijn toekomst en hoe die eruit zou kunnen gaan zien”

Carlota Brenninkmeyer realiseert haar carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota terwijl ze online verbinding maakt met medestudenten van de Master in Sport Management.

Waarom besloot je de Master Sport Management te gaan studeren?

Ik was op zoek naar een carrièreswitch en de enige branche die logisch was voor mij als individu met mijn interesses en passies, was de sportindustrie. Mijn gedachtegang was: “Wat als ik van mijn passie mijn beroep kan maken?”

Deze master gaf me de kans om mijn kennis over de sportindustrie verder te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten met verschillende inzichten en achtergronden in de sport. Het opende een nieuwe wereld van mogelijkheden. Professioneel ben ik nog aan het uitzoeken waar ik precies thuishoor in de sportbranche, maar ik neem verantwoordelijkheid voor mijn loopbaanontwikkeling en ik weet welke kant ik op wil.

Voor mij persoonlijk gaf het behalen van mijn masterdiploma ook een gevoel van voldoening. Sinds ik in 2017 mijn bachelor afrondde, heb ik gezegd dat ik een master wilde halen. Missie geslaagd en ik ben enorm trots op mezelf dat ik dat doel heb bereikt!

Carlota Brenninkmeyer realiseert haar carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota en medestudenten tijdens een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA.

Welke activiteiten in de sportindustrie heb je ondernomen in de Master in Sport Management?

Er is één activiteit waar ik supertrots op ben en dat is Plan14, een initiatief om geld in te zamelen voor zes goede doelen om Nederland weer in beweging te krijgen: de Johan Cruyff Foundation, de Mentelity Foundation, de Bas van de Goor Foundation, Only Friends, de Esther Vergeer Foundation en de Krajicek Foundation. Het proces de planning en de uitvoering van Plan14 ging met uitdagingen gepaard, maar ik ben er erg trots op dat ik er onderdeel van uit mocht maken. Ik heb ervaren dat vrijwilligerswerk doen de ultieme vorm van goede karma is en de voldoening die het geeft om “iets groters te dienen dat de samenleving helpt”, is heel moeilijk in woorden te vatten.

“Ik ben supertrots dat ik deel mocht uitmaken van ‘Plan14’, waarbij ik ervaren heb dat vrijwilligerswerk de ultime vorm van goede karma is”

Wat we bereikt hebben is ook meer dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden: meer dan 500 mensen, 15 verschillnde bedrijven van over de hele wereld fietsten in totaal 10.000km’s, wandelden in totaal 4.000km’s en renden in totaal 2.000km’s, waarmee we in totaal € 31.362,33 bij elkaar brachten voor het goede doel!

Carlota Brenninkmeyer realiseert haar carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota Brenninkmeijer en Aafke van Leeuwen met Tim van der Horst van de Johan Cruyff Foundation.

Kun je vertellen hoe het Master Final Plan ging

Het Master Final Plan is een integraal onderdeel van de Master in Sport Management. In het kort richt deze module zich op de praktische toepassing en implementatie van wat het hele jaar door onderwezen werd in één definitief plan, ook bekend als businessplan. De uitdaging van deze module is om ervaring, kennis en persoonlijkheden binnen een groep studenten samen te brengen, om te werken aan een gemeenschappelijk doel, namelijk een innovatief plan dat haalbaar en levensvatbaar zou kunnen zijn als product of dienst voor de sportindustrie, in ons geval: ‘Second Chance: Kansarme kinderen in Amsterdam helpen door tweedehands sportkleding en sportspullen in te zamelen.’

Het leerde me twee belangrijke lessen. De eerste les heeft te maken met het managen van verwachtingen; Ik leg de lat voor mezelf erg hoog en kan en mag dat niet van anderen verwachten. Bovendien brengt het werken in groepen van nature zijn uitdagingen met zich mee, maar het mooie ervan is dat we door onze verschillende achtergronden en ervaringsniveaus zeer verhelderende gesprekken hebben kunnen voeren en een businessplan hebben kunnen ontwikkelen waar we allemaal enorm trots op zijn en haast niet konden wachten om het met anderen te delen.

“Nog een geleerde les: Het werken aan een basis en het toewijzen van taken en verantwoordelijkheden aan afzonderlijke leden, zorgde voor eigenaarschap en betrokkenheid binnen het team”

De tweede les was: “Elke structuur heeft een sterke basis nodig en een sterke basis vereist investeringen.” Het van het begin af aan creëren van structuur was essentieel voor onze groep, omdat die structuur ons in staat stelde om op tijd met tegenslagen om te gaan en onze activiteiten professioneel en tijdig bij te sturen. Het toewijzen van taken en verantwoordelijkheden aan individuele leden zorgde voor eigenaarschap en betrokkenheid binnen het team. Het werken aan dit fundament toonde aan dat structuur duidelijkheid biedt, besluitvorming verbetert, consistentie bevordert en een betrokken en stabiele teamcultuur stimuleert.

Carlota Brenninkmeyer realiseert haar carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota met medestudenten van het Master Final Plan.

Wat zijn je volgende stappen in je carrière in de sportindustrie?

De kans waar ik nu naar uitkijk, is om aan de slag te gaan bij een bedrijf dat grote sportevenementen organiseert, om een besluitvormende rol te hebben bij internationale evenementen, zoals de Women’s EURO’s 2022 in Groot-Brittannië of de FIFA Women’s Football World Cup in 2023. Op de lange termijn zou ik heel graag een leidende positie in de sportindustrie willen hebben, waar ik de ontwikkelingen van vrouwen in de sport op mondiaal niveau kan ondersteunen en beïnvloeden.

Enkele afsluitende woorden, hoe we vanuit hier verder kunnen, in de sport en in de samenleving?

Dit is een lastige omdat er, denk ik, nog geen definitief antwoord is. De pandemie is nog niet voorbij en zal waarschijnlijk nooit helemaal overgaan. Dat gezegd hebbende, als de pandemie ons één ding heeft geleerd, is het dat we in een wereld leven waarin we afhankelijk zijn van elkaar. Wat één persoon raakt, kan heel snel en gemakkelijk anderen treffen aan de andere kant van de wereld. Het heeft me eraan herinnerd dat, hoewel ik een individu ben, we deel uitmaken van een groter geheel en dat wat ik doe ertoe doet.

“De pandemie heeft ons duidelijk gemaakt dat wat één persoon raakt zeer snel en gemakkelijk anderen kan treffen die aan de andere kant van de wereld wonen”

De pandemie heeft wereldwijd onrechtvaardigheden aan het licht gebracht. Sport kan een krachtig instrument zijn voor de samenleving en het kan een grote rol vervullen bij het verkrijgen van meer gelijkheid, ongeacht sekse, ras of seksuele oriëntatie. Dat zal naar mijn mening van cruciaal belang zijn. Bij sport gaat het niet alleen over de prestaties op het veld, maar wat er buiten het veld gebeurt is net zo belangrijk, misschien wel het belangrijkste. De samenleving verwacht tegenwoordig van sportorganisaties en haar atleten dat ze meer waarde-gedreven handelen en authentiek zijn in hun handelen en hun interactie met de fans en merken.

“Bij sport gaat het niet alleen om de prestaties op het veld. De maatschappij verwacht vandaag de dag van sportorganisaties en haar atleten dat ze meer waarde-gedreven handelen”

Tot slot hoop ik persoonlijk dat de toekomst van de sportwereld zich blijft realiseren dat investeren in vrouwen de juiste keuze is voor de toekomst van sport. Als je me niet gelooft, lees dan het rapport dat in juni 2021 door The Fan Project gepubliceerd is met als titel: “How Women’s Sports Will Lead the Sports Industry into the Future“. Die gegevens en statistieken liegen niet!

Carlota Brenninkmeyer realiseert haar carrièreswitch naar de sportindustrie - Johan Cruyff Institute

Carlota tijdens de afstudeerceremonie terwijl ze haar diploma ondertekent.

MASTER IN

Sport Management

Het 10-maanden durende programma Master in Sport Management in Amsterdam wordt aangeboden in het Engels en is ontworpen voor mensen met een passie voor sport, die zich graag willen verdiepen in sportmanagement en zichzelf willen ontwikkelen om hun carrière in de sportmanagement sector te bevorderen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *