Margo de Vries is alumnus van het Johan Cruyff Institute en vormt samen met Thorwald Veneberg sinds juli 2018 de nieuwe KNWU-directie. Haar specifieke aandachtsgebied is Innovatie en Organisatieontwikkeling
Nieuw bij de KNWU is Margo de Vries niet. In 2012 werkte de enthousiaste Soestenaar al bij de Wielerbond op het gebied van Strategie & Organisatieontwikkeling. Thema’s die nauw op haar nieuwe functie aansluiten. Het past haar dan ook goed om hierin het voortouw te mogen nemen. “We bevinden ons middenin het proces van de omvorming naar een bond voor de volgende eeuw. Dit is een spannend proces, zowel intern als voor onze achterban en stakeholders, maar de stappen vooruit worden steeds duidelijker zichtbaar. Eén van de belangrijkste uitdagingen hierin is het vinden van geschikte nieuwe verdienmodellen. Ons huidige licentiemodel dunt uit en is zeker eindig binnen aanzienlijke tijd.”
“Daarnaast is sponsoring getransformeerd naar partnerships met gelabelde projecten en zijn ambities vaak gericht op de grotere breedtesportmarkt. Dit zorgt voor een steeds krappere financiële ruimte voor het bekostigen van onze reguliere kerntaken, maar ook het maken van toekomstinvesteringen. Maar ik geloof erin dat we deze switch weten te maken. Onze visie is niet voor niks betiteld: Kansen, van hier tot Tokio. We zien ontzettend veel mogelijkheden. Het is onze uitdaging om hierin te ondernemen, te pionieren en deze ook daadwerkelijk te verzilveren.”
Op de vraag of er in het wielrennen nog mogelijkheden zijn voor grote ontwikkelingen of dat er alleen nog ruimte is voor ontwikkelingen op detailniveau, antwoordt de gedreven directrice: “Er is zeker nog ruimte voor grote ontwikkelingen in de wielersport! Deze zijn al aan de gang en zullen met de juiste stimuleringsprikkels verder doorgroeien. Er zijn momenteel al vele nieuwe (wedstrijd)concepten, maar ook andere vormen van clubs maken hun opmars. Eigenlijk wordt er al heel veel geëxperimenteerd, maar krijgt dit niet altijd een goed podium. Het is aan ons als bond om onszelf flexibel genoeg in te richten zodat we tijdig op nieuwe ontwikkelingen kunnen inspelen en kunnen fungeren als een moderne, waardevolle samenwerkingspartner en in de markt vooruit kunnen blijven meebewegen.”
“Er zijn momenteel vele nieuwe wedstrijdconcepten, maar ook andere vormen van clubs maken hun opmars”
“We hebben echt een mooie, steeds modernere organisatie, waarin ruimte en mogelijkheden ontstaan om te innoveren”, vervolgt Margo. “En bij innoveren denk je wellicht meteen aan grote innovaties, zoals de klapschaats, maar in een bond als de KNWU gaat het vooralsnog over product-, dienst- en procesinnovaties.”
Voordat De Vries bij de KNWU aan de slag ging, deed zij ervaring op als onder meer verenigingsmanager en projectleider bij verschillende sportorganisaties. De opgebouwde bagage in haar rugzak komt bij haar huidige functie nu mooi van pas. “In het begin van mijn carrière ben ik werkzaam geweest in veel verschillende functies en organisaties. Je zou kunnen denken dat ik onrustig was of dat ik een jobhopper ben, maar het is eigenlijk vooral zo gelopen. Natuurlijk ook wel voortkomend uit mijn nieuwsgierige karakter en persoonlijke eigenschappen waarin ik altijd een nieuwe uitdaging nodig heb om enthousiast en gemotiveerd te blijven. In deze functie merk ik dat de brede ervaring uit verschillende sporten en functies juist erg goed van pas komt. Daarnaast heb ik zo’n beetje in alle lagen van een organisatie gewerkt, waardoor ik ook weet hoe dat is en mezelf goed in mijn collega’s kan verplaatsen.”
“Ik leerde hoe ik mijn energie en persoonlijke waarden kon managen en daarmee mijn eigen toevoegde waarde aan de organisatie”
In 2010 behaalde de voormalig ruiter haar Master in Sport Management diploma aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam, dat zowel op persoonlijk als professioneel gebied haar veel heeft gebracht. “Het was een jaar waarin ik niet alleen veel meer van mezelf heb leren kennen, maar ook hele inspirerende mensen heb ontmoet. Mensen waarmee je een band voor lange tijd opbouwt. Inhoudelijk heeft de Master mij veel gebracht, omdat je als student te maken krijgt met alle facetten die ook bij het runnen van een organisatie aan bod komen. Vooral de modules Skills en Persoonlijke Leiderschap zijn voor mij nu erg waardevol. Ik leerde hoe ik mijn eigen energie en persoonlijke waarden kon managen en daarmee mijn eigen toevoegde waarde aan de organisatie. Je kunt je tijd maar één keer besteden, dus welke keuzes maak je hierin? Natuurlijk zijn er nog geregeld valkuilen waar ik in stap, maar het is absoluut een thema waar ik heel bewust mee om ga.”
Foto tekst: Tim Buitenhuis – Pridex Media
STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM
- Master in Coaching (Amsterdam, Nederlands, net gestart).
Een ‘English Edition‘ zal van start gaan in februari 2019. - Module Sport & Facility / Event Management (Amsterdam, Nederlands, net gestart)
- Sport Management Fundamentals Online (Nederlands, start februari 2019)
- Football Business Fundamentals Online (Nederlands, start februari 2019)
- Master in Sport Management (Amsterdam, Engels, start september 2019)