Albert Capellas, directeur van Cruyff Football, coach van het Deens voetbalelftal U21 en afgestudeerd aan de online Master in Sport Management van Johan Cruyff Institute, heeft het platform gecreëerd zodat “alle kennis die Johan Cruijff had, toegankelijk is voor alle coaches in de wereld en zijn voetbal legacy voor altijd bij ons zal blijven”
Albert Capellas had zelf graag een platform als Cruyff Football gehad toen hij zijn carrière op de trainersbank begon, maar het lot had een nog bijzondere ervaring voor hem in petto. In 1993, toen Albert coach was van CF Gavá, tekende de man die de geschiedenis van FC Barcelona voor altijd zou veranderen. “Toen Johan in Barcelona aankwam, woonde ik naast Camp Nou en ik voelde dat er iets bijzonders aan de hand was”, herinnert Albert zich. Vanaf dat moment werden bezoeken aan de trainingen van het team onderdeel van zijn routine. Door Johan eerst als speler te zien en vervolgens als coach, raakte Albert doordrongen van diens filosofie, die hij gedurende zijn hele carrière heeft toegepast. Hij is nu de manager van Cruyff Football, het online platform dat de voetbal legacy van Johan Cruijff vertegenwoordigt en wereldwijd voor alle coaches “alle kennis die Johan had en die in geen enkel boek terug te vinden is” beschikbaar stelt.
Johan leerde hem het “uitblinken in voetbal”, gaf hem waardevolle adviezen, ideeën die voortkwamen uit de middagen die de twee doorbrachten, toen hun paden elkaar weer kruisten bij Barça. “Toen ik coördinator van de jeugdacademie was bij La Masia, kwam Johan vaak bij de trainingen kijken en elk woord van hem was een inspiratie voor mij”, legt Albert uit. Ze ontmoetten elkaar in verschillende stadia van hun leven, ook op het Johan Cruyff Institute in Barcelona, waar Capellas de online Master in Sport Management studeerde.
De band bleef altijd bestaan en wordt voortgezet met Jordi Cruijff, die Albert vergezelde tijdens zijn coaching periodes in Tel Aviv en China. Jordi zag in Albert Capellas ook zijn beste bondgenoot, niet alleen om hem te helpen de tactieken toe te passen die beiden van zijn vader hadden geleerd, maar ook om Johans gedachtegoed voor het voetbal te vereeuwigen, via een platform dat zijn naam zou dragen: Cruyff Football.
In dit interview spreekt Albert Capellas met bewondering over zijn gids en mentor.
Albert, als je Johan nu voor je had, hoe zou je hem dan zeggen hoe Cruyff Football door de jaren heen veranderd is?
Wat ik hem vooral zou zeggen, is dat Cruyff Football in het verleden meer in-person events waren, waarbij er contact was met de clubs en vervolgens werden er coaches naartoe gestuurd. Er waren meer live evenementen. Wat we nu proberen te doen, is een online platform creëren, zodat we de legacy van Johan Cruijff via internet kunnen verspreiden, zodat we coaches over de hele wereld kunnen inspireren. Het project is wereldwijdser. We zullen ook enkele live-evenementen blijven doen, maar nu is Cruyff Football in feite een online platform om coaches over de hele wereld te helpen, om zich te laten inspireren door dit soort voetbal dat professionals spelen, geïnspireerd door Johan Cruijff.
Hoe heb je Johan ontmoet?
Het was vele jaren geleden, in 1993, toen hij in Barcelona aankwam. Ik woonde naast Camp Nou en ik voelde dat er iets bijzonders aan de hand was. Ik had de kans om veel trainingen naast het ministadion te bekijken, omdat dat in die tijd mogelijk was. Er waren maar heel weinig mensen en als ik even kon, ging ik bij de trainingen kijken. Die ongelooflijke manier van voetballen, van trainen, heeft vanaf het begin echt een indruk op mij gemaakt. Daarna heb ik hem natuurlijk in het echt leren kennen, toen ik coördinator was van de jeugdopleiding in Barcelona. Ik heb verschillende keren met hem kunnen praten omdat hij daar veel kwam, en we spraken over voetbal, over zijn ideeën, over de persoonlijkheid van de spelers, alle dingen die hij erg belangrijk vond om jonge spelers te ontwikkelen, maar ook teams en professionele spelers. Alles wat hij zei, vond ik heel inspirerend.
“Gedurende mijn leven heb ik Johan op verschillende momenten ontmoet en dat maakte altijd veel indruk op mij”
Later volgde ik de online Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute en heb ik hem weer mogen ontmoeten. Op verschillende momenten in mijn leven heb ik hem dus gesproken en altijd maakte hij veel indruk op mij.
Hoe is de relatie gegroeid en hoe heeft hij jouw leven en carrière beïnvloed?
In alles. Johan was voor mij de persoon, de coach. Zijn visie op het spel, op de training, op hoe te spelen. Ik ontdekte met hem allerlei kleine details van het spel, die je nooit leest in boeken, die de manier waarop ik over voetbal dacht veranderden. Daarom was Johan de persoon die mijn leven veranderde, die mij begeleidde in hoe ik als coach moest zijn.
“Johan was de persoon die mijn leven veranderde, mij leidde in hoe ik als coach wilde zijn; Ik leerde van hem over het uitblinken in voetbal”
Ik heb geleerd van zijn moed, in de besluitvorming en over de manier van spelen. Ik heb geleerd dat het team het belangrijkste is, niet de speler. Ik heb geleerd hoe het technische niveau van de spelers belangrijk is, en om meer aandacht te besteden aan de intelligentie en het technische en tactische niveau van de speler, dan aan de fysieke conditie. Ik heb geleerd over uitblinken in voetbal.
Johan was een geweldige speler, coach en ook een adviseur voor veel mensen. Hoe zou je Johan omschrijven als strateeg?
Een genie, that’s it. Hij was in staat om dingen te zien die niemand anders kon bedenken, en zo snel. Nadat je naar hem had geluisterd, dacht je: ‘Maar dit is zo eenvoudig, waarom heb ik het niet gezien?’ Hij was ook een winnaar, een persoon die altijd voordeel wilde halen uit elke situatie waarmee hij te maken kreeg. Dus als ik twee dingen mag noemen, dan zijn dat voor mij de twee belangrijkste dingen over Johan Cruijff als strateeg.
Wat is het advies dat je altijd bij is gebleven, bij alle teams waarmee je hebt gewerkt?
‘Speel de bal, de bal wordt nooit moe’. En ook: ‘Bij alles wat je doet, doe het met moed, met vastberadenheid, met toewijding’. Dat zijn de beste adviezen die ik van hem heb gekregen.
Hoe is het idee ontstaan om Cruyff Football te creëren en welke stappen heb je gevolgd?
Aanvankelijk wilde ik een boek schrijven. Maar ik vond dat ik niet goed genoeg was in schrijven. Daarna wilde ik alles uittekenen wat ik in de loop der jaren had geleerd. Mijn inspiratie was om coaches over de hele wereld te helpen. En natuurlijk is mijn hele leven geïnspireerd door Johan Cruijff, bij FC Barcelona en ik heb ook nog in Nederland gewerkt, en ik dacht dat ik al deze kennis moest delen met voetbalcoaches, omdat veel mensen over de hele wereld me vroegen ‘Alsjeblieft Albert, help ons, help me, we hebben informatie nodig, we weten niet veel over positiespel en de manier waarop het dreamteam speelt’. Toen begon ik zelf te tekenen met digitale programma’s, ik verkende de digitale manier om informatie te delen. Zo heb ik het Cruyff Football platform gecreëerd. In de periode dat ik ermee begon, was dat niet de naam. Het was iets speciaal voor mij, dat ik zelf kon gebruiken in contact met alle coaches over de hele wereld.
Op een dag, toen ik de kans kreeg om met Jordi Cruijff in Tel Aviv en in China te werken, keek hij op de computer naar wat ik aan het doen was en zei: ‘Laat me alsjeblieft zien wat je aan het doen bent’, en na vijf, tien minuten hij zei: ‘Stop, stop! Dit is mijn vader!’, en ik zei: ‘Ja, ik weet het; alles is geïnspireerd door je vader. Ik begrijp dat je het heel snel herkent’. Hij zei: ‘Ok, laten we eraan werken, want dit is een heel interessant platform om te delen met coaches die zijn geïnspireerd door mijn vader over de hele wereld en dit platform verdient zijn naam’. Dat is het idee achter het Cruyff Football platform.
“Op een dag zag Jordi dat ik bezig was op de computer en hij zei, ‘Laat me alsjeblieft zien waar je mee bezig bent’, en na vijf of tien minuten zei hij, ‘Stop, stop! Dit is mijn vader!’”
Hoe kun je voetbalcoaches over de hele wereld helpen met het platform en hoe is het gestructureerd?
Er zijn verschillende aspecten die voor ons belangrijk zijn. Ten eerste is er de kwaliteit van alle informatie die we op het platform leveren. Kwaliteit versus kwantiteit. Dat betekent dat wij alle content creëren. We schrijven en tekenen alle oefeningen uit, we maken alle video’s en alles wordt geproduceerd binnen het Cruyff Football platform, niet door mensen van buitenaf.
Vervolgens proberen we zo efficiënt mogelijk te zijn, dat betekent dat we het niet willen overladen met te veel informatie, we willen alleen informatie presenteren die echt waardevol is voor de coaches, zodat ze geen tijd verspillen. Ook als we het over efficiëntie hebben, moet het een platform zijn dat altijd beschikbaar is, 7 dagen per week, 24 uur per dag. En we proberen een platform te maken dat gemakkelijk te begrijpen is, duidelijk en heel visueel, maar ook als je eenmaal op de website surft, kun je allerlei kleinere details leren over hoe Johan Cruijff ons inspireerde om het spel te verbeteren, en dat is wat we proberen te delen via het platform.
“Cruyff Football is een geweldige tool for voetbal coaches. Ik heb geprobeerd een voetbalplatform te creëren dat ik gehad zou willen hebben, toen ik als coach begon”
Ik denk dat het een goed hulpmiddel is, een ongelooflijk hulpmiddel voor voetbalcoaches. Ik heb geprobeerd om met Cruyff Football het voetbalplatform te creëren dat ik graag gehad zou willen hebben toen ik als coach begon.
Wat hebben volgens jou Johan, Pep Guardiola, Peter Bosz en Jordi Cruijff gemeen, degenen met wie jij gewerkt hebt?
Hun visie. Het zijn visionairs. Het zijn coaches met heel duidelijke ideeën. Met vastberadenheid in alles wat ze willen doen. Ze hebben zeer sterke waarden, zeer sterke overtuigingen en ze veranderen hun visie niet als er iets misgaat. Ze proberen natuurlijk alleen de situatie te veranderen, maar ze zijn erg vastberaden. Het zijn mensen met veel inzet en met veel moed. En natuurlijk hun positiespel, de voetbalstijl die Johan Cruijff over de hele wereld inspireerde.
“Toen ik Johan voor het eerst ontmoette, zag ik gelijk dat hij een bijzonder persoon was, en met Jordi was dat net zo”
Over je werk met Jordi, wat herken je in Jordi wat je ook al bij zijn vader zag?
Hij is speciaal en dat zie je gelijk. Toen ik Johan voor het eerst ontmoette, begreep ik dat hij een bijzonder mens was, en bij Jordi was dat precies zo. Jordi reageert snel als dingen ingewikkeld zijn; hij vindt altijd de weg om de dingen heel snel en op een intelligente manier op te lossen. Ik zag dit bij Johan Cruijff en ik zie het ook bij Jordi Cruijff. Zeer intelligent in het vinden van oplossingen, in het oplossen van problemen op een manier die niemand anders kan bedenken.
Vertel over jouw ervaringen met het werken met hem in Tel Aviv en China.
Met Jordi was er meteen een klik. Hij is iemand die van het spel houdt en bij voetbal betrokken wil zijn. Het was geweldig om met de zoon van Johan Cruijff te mogen werken. Toen ik Jordi ontmoette in Maccabi Tel Aviv, was hij de sportdirecteur, dus dat betekent dat ik hem ontmoette als een man die altijd aan de telefoon was om mensen te overtuigen, het project uitleggend dat hij aan het doen was bij Maccabi Tel Aviv, dat hij zoveel succes had daar. Toen hij de club verliet, vertoonden de fans een tifo in het stadion. Dat gebeurt nooit voor een sportdirecteur in de voetbalwereld. Je kunt je dus voorstellen hoe groot zijn impact was bij Maccabi Tel Aviv. Daarna moest de club van coach wisselen en de president vroeg hem om de coach te zijn voor een aantal wedstrijden en ik was zijn assistent. Het was zijn eerste ervaring als coach en we moesten hem nogal helpen, want hij wist veel van het voetbalspel, maar hij had weinig ervaring als coach op het veld. We hebben toen heel nauw samengewerkt. Het samenwerken met hem ging heel gemakkelijk, hij gaf ons echt de kans om hem het beste van onszelf te geven en we hadden veel succes. We hebben geen enkele wedstrijd verloren, slechts één wedstrijd gelijk gespeeld. Het was natuurlijk een tijdelijke situatie en hij keerde terug naar zijn functie toen hij een nieuwe coach voor het team had gevonden.
“Toen Jordi Maccabi Tel Aviv verliet, vertoonden de fans een tifo in het stadion. Dat gebeurt haast nooit voor sportdirecteuren in de voetbalwereld en ik was ook erg verrast door de wijze hoe hij de geheel andere mentaliteit van de Chinezen begreep”
Daarna ging hij als coach naar China, omdat hij zo genoten had van het coach zijn bij Maccabi Tel Aviv, en hij zei me: ‘Albert, ik heb je hier nodig’. Ik zei: ‘OK, ik zal een paar maanden komen om je te helpen’. Ik was echt enorm verrast hoe goed Jordi Cruijff de mentaliteit van de Chinezen begreep, want het is een totaal andere manier van denken. Het was één van die momenten waarop ik dacht: dit is zo slim, zo intelligent, omdat we onze Europese voetbalstijl van coaching hebben en de manier waarop de mensen in China – de spelers, de bestuursleden en de staf – zich gedragen is absoluut anders.
In het begin zei Jordi: ‘Hier moeten we dit en dat doen, en zus en zo’, en ik zei dan: ‘Jordi, dat is niet zo’, maar hij zei dan: ‘Geloof me, vertrouw me’. En hij overtuigde me zoals hij altijd doet. En uiteindelijk kreeg hij altijd gelijk en ik ben ervan overtuigd dat zo het team in Chongqing van degradatie werd gered. Ik zeg altijd dat we ze in de eerste divisie, in de Super League in China, hebben gehouden, vanwege hoe Jordi vanaf het begin voor zich zag hoe we het daar moesten doen, wat absoluut anders was dan hoe we het in Europa gedaan zouden hebben.
Op een gegeven moment ben je tijdens je loopbaan de online Master in Sport Management bij Johan Cruyff Institute gaan studeren. Welke verwachtingen had je en wat heeft het je opgeleverd?
Ik ben van nature nieuwsgierig. Ik ontwikkel mezelf graag niet alleen als coach, maar als persoon en als professional. Ik had altijd heel duidelijk dat als ik een goede coach en een goede sporter wilde zijn, ik alle kanten van voetbal moest kennen. Daarom heb ik geen seconde getwijfeld toen ik de kans kreeg om de Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute te doen.
Johan Cruyff Institute heeft mijn leven veranderd, want ik heb zoveel dingen geleerd over de sportindustrie die ik niet wist, op het gebied van marketing, communicatie, financiën en veel andere gebieden, wat me echt geholpen heeft te ontwikkelen als persoon. Ik ben de persoon die ik nu ben, omdat ik deze fantastische ervaring bij het Johan Cruyff Institute had toen ik de master studeerde. Het was zeer inspirerend en ik merkte dat ik nieuwsgieriger werd om verder te studeren om mezelf te blijven ontwikkelen. De mensen van het Johan Cruyff Institute openden mijn ogen. Ik heb enorm genoten van mijn tijd daar. Ik heb veel kennis gekregen en dankzij hen ben ik nu een veel betere professional.
“De mensen van Johan Cruyff Institute openden mijn ogen. Ik heb echt genoten van mijn studietijd daar, het was heel inspirerend en ik heb veel nieuwe dingen geleerd over de sportwereld, wat me enorm geholpen heeft in mijn ontwikkeling”
De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de voetballers hun opleiding verwaarloost, omdat ze erop vertrouwen dat voetbal hen genoeg zal geven om de rest van hun leven van te leven. Maar slechts een klein percentage slaagt erin om dat daadwerkelijk te doen. Hoe kunnen we dat veranderen?
Eerst moeten we uitleggen dat voetbal niet voor altijd is en één ding is geld, maar een ander ding is onderwijs. Dat is wat ik mijn kinderen uitleg. Het maakt me niet zoveel uit of ze wat geld van me zullen erven, maar ik wil er wel zeker van zijn, dat ze echt goed opgeleid zijn, want als je een opleiding hebt genoten, weet je uiteindelijk ook hoe je met geld moet omgaan. En wanneer je geen geld hebt, helpt een opleiding je om verder te komen.
“Eén ding is geld en iets anders is onderwijs. Er is een statistiek die zegt dat meer dan 50-60% van de sporters over de hele wereld bijna al hun geld verliest in minder dan vijf jaar. Daarom moeten we sporters uitleggen dat een opleiding voorop moet staan”
Er is een statistiek die zegt dat meer dan 50-60% van de sporters over de hele wereld – en het maakt niet uit hoeveel nullen er na de ene zijn, we hebben het over miljoenen euro’s – bijna al hun geld verliezen in minder dan vijf jaar. Dat is een heel belangrijk gegeven, en daarom moeten we sporters uitleggen dat educatie voorop staat. Natuurlijk moeten ze het combineren met voetbal, basketbal, handbal of welke sport dan ook, maar ze moeten ook zorgen voor wat ze gaan doen als ze stoppen met sporten. En dat is iets waar iedereen echt voor moet zorgen, want meestal eindigt hun sportcarrière als ze 30, 32, 35 zijn als ze geluk hebben, en dat betekent dat ze nog 30, 40 jaar hebben, en dat is veel tijd. Iets dat ik heb geleerd, en ik ben nu 53, is dat het leven heel snel verandert en dat je erop voorbereid moet zijn dat het leven je uitdaagt en de beste manier om dat op te lossen is via onderwijs.
Gaat de voetbalindustrie te egocentrisch om met jonge talenten, als ze denken dat ze zich alleen aan hun spelerscarrière hoeven te wijden en hun toekomst buiten het voetbal kunnen verwaarlozen?
Ik denk dat de eisen van voetbalclubs aan hun spelers erg egoïstisch zijn. Ze zouden veel meer aan de voetballer moeten denken en aan de persoon, want achter elke voetballer bevindt zich een persoon en we weten niet of ze allemaal profvoetbal kunnen worden en hoe verstandig ze in de toekomst zullen omgaan met het geld, dat ze in hun carrière hebben verdiend. Er zijn niet veel spelers die 10, 12 jaar op professioneel niveau kunnen blijven meedraaien. Daarom denk ik, dat het de verantwoordelijkheid van de club is om te zorgen voor de opleiding van de speler en hen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden ook tijd geven om te studeren, hen te ondersteunen en aan te moedigen om te studeren, om zich voor te bereiden op de toekomst. Wat er in het voetbal gebeurt, is dat we de kinderen binnenkrijgen als ze nog jong zijn, misschien 8, 10, 12 of 13 tot 20 jaar oud. Dat is, voor mij, één van de mooiste periodes van hun leven. En we weten niet, als voetbalcoaches, als clubs, of ze allemaal professionals zullen worden, en daarom hebben we die verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we moeten proberen ze te helpen om profvoetballer te worden, natuurlijk, maar we moeten er ook zeker van zijn dat we ze iets geven voor de rest van hun leven. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid voor de clubs om voor te zorgen, vanuit mijn oogpunt.
“Ik denk echt dat het de verantwoordelijkheid van de club is om voor de opleiding van de speler te zorgen, hen te ondersteunen en te stimuleren om te studeren, om zich voor te bereiden op de toekomst”
Wat vind je van Johans wens dat goed opgeleide sporters de sportindustrie moeten leiden?
Daar ben ik het helemaal mee eens. Iedereen die op jonge leeftijd aan sport doet, ontwikkelt veel vaardigheden, niet alleen leiderschap maar ook eigen verantwoordelijkheid, om hun doelen en dromen te volgen, een langetermijnvisie, alles te doen wat ze moeten doen om te bereiken wat ze willen. Ik denk dat dit echt nuttig is voor de sportindustrie, en natuurlijk zijn er mensen die misschien geen topsporters waren en heel goed kunnen zijn in de sportindustrie, maar de sporters zeker. We moeten goed voor ze zorgen en we moeten alle vaardigheden, die ze getraind hebben toen ze jong waren en al hun ervaringen, gebruiken in de sportindustrie.
Vind je dat voetbalmanagers hun branche beter zouden moeten begrijpen?
Ja, natuurlijk. Als je meer kennis hebt, neem je betere beslissingen, omdat je de mensen om je heen beter begrijpt. Dit is hetzelfde, hoe meer je weet over het spel, over de voetbalindustrie, over de verschillende kanten van het spel, hoe beter je beslissingen zullen zijn. Daarom raad ik iedereen die in de voetbalindustrie wil werken echt aan om te proberen alle kanten van het spel zo goed mogelijk te begrijpen. Dat zal hen enorm helpen om hun kansen op succes te vergroten.
“De legacy van Johan Cruijff is tijdloos. Hij inspireerde het moderne voetbal, hij liet ons de weg zien en nu moeten wij die voortzetten. Dat is onze verantwoordelijkheid”
Er zijn methoden en filosofieën die lang meegaan en Johan lijkt tijdloos. Cruyff Football is een zeer belangrijk onderdeel van zijn gedachtegoed. Wat zijn de doelen voor de toekomst?
Ten eerste denk ik echt dat de Legacy van Johan Cruijff eeuwig zal zijn. Hij inspireerde het moderne voetbal, hij toonde ons de weg, en natuurlijk moeten we het nu verspreiden om verder te ontwikkelen. Dat is onze verantwoordelijkheid. Daarom was het heel logisch om dit platform met de naam Cruyff Football te creëren, omdat het alle coaches zal helpen de manier van denken van Johan Cruijff te begrijpen. Ze kunnen deze inspiratie gebruiken om hun carrière over de hele wereld te ontwikkelen.