Bondscoach Groener zoekt sleutelfactoren voor toekomstig Duits handbalsucces

Henk Groener, oprichter en hoofddocent van de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute, is sinds januari de bondscoach van de Duitse handbaldames en moet de continuïteit op topniveau voor de toekomst gaan waarborgen

“Het was een prettig jaar waarin ik meer tijd heb gehad voor mijn gezin.” Dat is het antwoord op de vraag hoe Henk Groener, de voormalig bondscoach van de Nederlandse handbalvrouwen, zijn sabbatical heeft ervaren nadat hij na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro afscheid nam van zijn team.

Groener, die sinds januari verantwoordelijk is voor de Duitse handbalvrouwen, was in totaal acht jaar bondscoach van de Nederlandse vrouwen en heeft met zijn ervaring als coach en voormalig tophandballer de vrouwen naar de wereldtop gebracht: zilver op het WK 2015 en vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ondanks het succes vond de oefenmeester dat het tijd was voor verandering en laste hij een break in. De handbalwereld liet het daar echter niet bij zitten. In 2017 werd Groener via de Internationale Handbalfederatie benaderd door China, toonde een aantal buitenlandse clubs interesse en peilde het Nederlandse Handbalverbond de mogelijkheid om bondscoach te worden van de handbalmannen. Uiteindelijk werd het Duitsland. “Vanaf het eerste gesprek dat ik met de Duitse handbalbond had, was mij duidelijk dat dit een mooie volgende uitdaging zou worden.”

De Duitse vrouwen speelden afgelopen winter een teleurstellend WK in eigen land en werden al in de achtste finales uitgeschakeld door Denemarken. Het roer moest om en Groener werd gehaald, met als korte-termijn-doel: kwalificatie voor het EK 2018 in Frankrijk. “Na de teleurstelling van het afgelopen WK kijkt iedereen weer met een open en frisse blik naar voren, worden de veranderingen goed ontvangen en zijn wij als nieuw begeleidingsteam direct goed opgenomen. Er was maar weinig tijd vanaf mijn start tot aan de eerste kwalificatiewedstrijden. We hebben alles bij elkaar één week kunnen trainen. Toch hebben we ondanks de beperkte tijd in de eerste twee wedstrijden tegen Spanje goed gepresteerd. Na de thuiswedstrijd was iedereen erg enthousiast. Niet alleen over het resultaat, maar vooral over de manier waarop de ploeg zich gepresenteerd had.”

Duitse nationale handbal team - Bondscoach Groener zoekt sleutelfactoren voor toekomstig Duits handbalsucces - Johan Cruyff Institute

Duitse nationale handbaldames in actie

Met meer dan 25 jaar ervaring en zijn track record als coach, zou Groener weleens wat moois kunnen gaan neerzetten in de Duitse handbalwereld. Op de vraag waar de uitdagingen voor de komende periode liggen, antwoordt Groener: “De speelsters zijn erg ambitieus, maar moeten functioneren vanuit een semiprofessionele omgeving. Aangezien de wereldtoppers full-profs zijn, is daar nog wel een weg te gaan. De overgang van semiprofessioneel naar professioneel is daarom een belangrijke stap die de speelsters moeten gaan zetten. Deze ontwikkeling moeten wij vanuit het begeleidingsteam en de bond stimuleren en ondersteunen. Daarnaast moeten de jaren waarin de talenten de overstap maken vanuit de jeugd naar de senioren nog beter begeleid worden. De Duitse jeugdselecties horen al jaren bij de wereldtop, maar tijdens de eerste jaren bij de senioren ontbreekt het nog vaak aan speeltijd en individuele ontwikkelingsimpulsen tijdens de trainingen. Daar ligt ook een sleutelfactor voor toekomstig succes.”

“De ontwikkeling naar professioneel is een stap die we volledig moeten ondersteunen. En in de jaren waarin de talenten de overstap maken naar de senioren moeten ze nog beter begeleid worden”

“Op de langere termijn willen we naar de wereldtop”, vult Groener aan. “Om dat te bereiken moeten we de bovengenoemde ontwikkelingen in gang zetten door op dit moment de juiste speelsters te selecteren en met hen de eerste stappen naar boven te gaan zetten. Vervolgens is het van belang om de opvolging van de huidige generatie direct mee te nemen in het selectie- en opleidingsbeleid. Anders valt er na enige jaren opnieuw een gat in de ervaring van de speelsters en daarmee in de resultaten van de nationale ploeg. Dat betekent al snel dat jonge talenten meegenomen moeten worden in het programma van de A-ploeg, zodat ze niet alleen de aansluiting kunnen maken, maar ook de stap er overheen kunnen zetten.”

Groener heeft vanuit zijn coachverleden al ervaring om op Duitse sportbodem te acteren. Hoe zou hij de verschillen tussen het Duitse en het Nederlandse handbal willen omschrijven? “In Duitsland is het spel fysieker, de clubs trainen meer en de wedstrijden spelen zich af op een hoger niveau. Handbal is in Duitsland een grote sport, al is het wel meer een mannenaangelegenheid. Dit is wel een verschil met Nederland. Daarnaast neemt sport over het algemeen een veel prominentere rol in de maatschappij in dan bij ons en is presteren hier iets wat openlijk gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Voor mij als coach betekent dit dat wat je zegt en doet een zwaardere betekenis heeft dan in Nederland.”

“Presteren is iets wat in Duitland openlijk gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Voor mij als coach betekent dit dat wat je zegt en doet een zware betekenis heeft”

Afgelopen weekend kwalificeerden de Duitse dames zich voor het EK dat in december in Frankrijk zal plaatsvinden. Een goede stap in de juiste richting. Maar hoe wil de sympathieke coach uiteindelijk het verschil gaan maken? “Ik wil zorgen voor duidelijkheid en vooral de lange-termijn-ontwikkeling steeds blijven bewaken, want al snel regeert de waan van de dag en gaat het korte-termijn-resultaat voor. We moeten consequent blijven in het selectiebeleid en in nauwe samenwerking met de coaches van de jeugdselecties de opvolging, en daarmee de continuïteit, waarborgen.”

Header foto: By Frau N. Zimmer = Walter Mier [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM
Henk Groener is één van de oprichters en hoofddocenten van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute. Informeer vrijblijvend naar het programma: Master in Coaching (Amsterdam, Nederlands)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *