MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

Op het Johan Cruyff College combineren topsporters hun sportcarrière met een mbo-opleiding. Om toegelaten te worden dien je deel uit te maken van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse, of je bent een sporttalent die dat niveau kan halen. Er zijn vier Johan Cruyff Colleges in Nederland, in Amsterdam, Enschede, Groningen en Roosendaal. Elk Johan Cruyff College is onderdeel van een Regionaal Opleidings Centrum (ROC).

DOELSTELLINGEN

Studenten worden aan het Johan Cruyff College opgeleid om op uitvoerend niveau te werken in Sport & Business (sportmarketing) of Sport & Coaching (sportactiviteiten).

Afgestudeerden Sport & Business kunnen aan de slag bij bijvoorbeeld een sportclub, sportbond, sport- of marketingbedrijf of de overheid. Je werkt bijvoorbeeld aan het uitwerken van reclamecampagnes, het organiseren van sportevenementen of het coördineren van productpresentaties. Ook ondersteun je de marketing-, communicatie- of eventmanager bij commerciële activiteiten.

Afgestudeerde studenten Sport & Coaching werken als instructeur of (personal) trainer bij bijvoorbeeld sportverenigingen, sport- en bewegingscentra, fitnesscentra en buitensportondernemingen. Anderen werken bij de overheid (gemeente, buurtinstellingen) of bij bedrijven die sportactiviteiten organiseren zoals een vitaliteitsprogramma. De doelgroepen lopen uiteen. Denk aan ouderen, mensen met een beperking, fysieke klachten, of een chronische aandoening of getalenteerde sporters die spelen op competitief- of topsportniveau.

Veel afgestudeerden kiezen ervoor hun studie te vervolgen aan de Johan Cruyff Academy, dat een hbo-opleiding Sportmarketing biedt. In het algemeen kiezen veel afgestudeerden ervoor hun studie te vervolgen aan een hogeschool.

VOOR WIE

Het Johan Cruyff College is ontworpen voor topsporters in Nederland die sport op het hoogste niveau beoefenen*.

Een fulltime studie met topsport combineren is een uitdaging. Voor een opleiding op het Johan Cruyff College hebben student-sporters dezelfde eigenschappen nodig als in hun sport: talent, doorzettingsvermogen en discipline. Ze moeten goed plannen en intensief contact onderhouden met de opleiding. Met de studiecoach van het Johan Cruyff College bekijken ze hoe ze hun trainingen en wedstrijden het best kunnen combineren met de opleiding.

* NOOT: Veel student-sporters starten op jonge leeftijd met een mbo-opleiding. De Johan Cruyff Colleges laten daarom – onder bepaalde voorwaarden – ook sporttalenten toe: jonge sporters die gezien hun leeftijd en talent, een goede kans maken de nationale top te bereiken in hun sport en leeftijdsklasse in de nabije toekomst.

PROGRAMMA

Het Johan Cruyff College biedt mbo-opleidingen:

  • Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie
  • Sport & Coaching: Trainer/coach (coördinator sportinstructie, training en coaching)

Belangrijk: Een Johan Cruyff College kan haar aanbod hierop al dan niet variëren (mbo niveau 4 c.q. niveau 3-opleidingen). Raadpleeg het Johan Cruyff College van keuze voor de mogelijkheden.

DOCENTENTEAM

De meeste docenten van het Johan Cruyff College hebben een sportachtergrond en/of ervaring in de sportindustrie. Hierdoor kunnen zij student-sporters nog beter ondersteunen in de combinatie sport en studie.

De Johan Cruyff Colleges werken onderling samen. Bij een verhuizing, door sport of andere omstandigheden, kunnen student-sporters een transfer maken van het ene Johan Cruyff College naar een ander.

MEER INFORMATIE

Johan Cruyff College