Laurens ten Dam: “Break the rules, not the law”

Laurens ten Dam studeert de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. Voor de campagne voor de Telesport-studiebeurs schreef hij deze column

Momenteel zit ik ver in de herfst van mijn fietscarrière en richt ik me steeds meer op het coachen. Wat me motiveert als coach is de trots die ik heb als ik verbeteringen zie bij mijn atleten en fietscollega’s. Het is prachtig om te zien dat iemand beter presteert dan verwacht. Dat maakt echt mijn dag!

Ik denk dat ik mijn toekomstige atleten kan bijbrengen om balans te vinden in het leven volgens mijn motto live slow, ride fast. Het is makkelijk om je in het fietsen te veel te focussen op de kleine details. Ik moet het grotere geheel beschermen en mijn atleten laten genieten van het fietsen terwijl ze tegelijkertijd ontzettend veel druk ervaren. Dat is een hele uitdaging, waar ook ik mee te maken heb gehad.

Laurens ten Dam - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Wat ik wil verbeteren aan mezelf om anderen beter te kunnen coachen is dat ik niet te snel wil oordelen. Als iemand bij mij achterstaat doordat ik het idee heb dat er niet naar mijn adviezen wordt geluisterd, heb ik geen zin meer om me met hem bezig te houden. Ik volg momenteel de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en daar leer ik omgaan met mijn valkuilen als mens en coach.

Ik streef er altijd naar om het beste uit mezelf te halen, op alle fronten. Ik ben op de fiets altijd 100% gefocust op presteren, maar buiten het fietsen op mijn familie en vrienden. Ik doe dingen op mijn manier. Break the rules, not the law! Dat is de belangrijkste les die het fietsen mij heeft gebracht. Ik vind mijn eigen weg, maar nog steeds met het streven om het best mogelijke resultaat te behalen.

Waar ik mezelf zie over vijf jaar? Dan ben ik gestopt met professioneel fietsen, geniet ik volop van mijn familie en het reizen, heb ik mijn eigen bedrijf in het organiseren van gravelevents, heb ik mijn eigen koffiemerk uitgebouwd met misschien wel een eigen horecazaak en coach ik atleten in het vinden van de balans tussen het presteren onder druk en het behouden van het fietsplezier.

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *