De voormalige voetballer van IJsland, Gretar Steinsson, legt uit welke kwaliteiten sporters hebben voor voetbalmanagement
Kun je je voorstellen dat je kunt zeggen dat je vele jaren topervaring hebt opgedaan als je net begint te werken? Topsporters zijn één van de weinigen die dat kunnen zeggen. Voormalig IJslandse voetballer, Gretar Steinsson, voltooide het Postgraduate Diploma in Football Business Online aan het Johan Cruyff Institute om het werk in de sport voort te zetten na zijn voetbal loopbaan. Met de nodige kennis op het gebied van management, kan een sporter het verschil maken. (Foto met dank aan MUTV).
Je hebt gezegd “een speler wil altijd om loonsverhoging vragen na een goed seizoen, maar zal nooit geld terug geven na een slecht jaar.” Is een oud-speler de beste persoon om te bepalen wat een club moet betalen voor een transfer?
Ik denk dat er tweerichtingverkeer moet zijn tussen een voetballer en een club, en ik denk dat de synergie tussen een speler en een club beter kan. De club wil altijd meer en de speler wil altijd meer, maar er moet sprake zijn van synergie op de juiste momenten. Spelers vragen om van alles, ze willen meteen een hoger salaris, maar ze zijn niet bereid om lager te starten en dan het niveau te verhogen, al naar gelang de prestaties om dat gepaste niveau te bereiken. Ik heb juist bijvoorbeeld altijd met prestatiegebonden contracten gewerkt, want ik heb alle vertrouwen in mijn eigen kunnen, dat ik die doelen zal bereiken, dus ik wil dan net zo lief lager beginnen en dan te verbeteren, die doelen te bereiken, in plaats van te hoog eindigen. Ik denk dat het veel beter kan worden gemanaged, zodat er een win-win situatie ontstaat voor de spelers die echt goed presteren en ook voor de club, die bij profiteert van goede spelers; uiteindelijk zullen ze gezamenlijk profiteren van de voordelen.
Wat heb je bij het Johan Cruyff Institute geleerd dat je nog niet wist?
Organisaties zoals de voetbalclubs met spelers, willen niet echt dat spelers hun neus steken in wat er precies intern gebeurt. Hoewel ik echt open was, want wilde ik meer weten, hielden clubs afstand van de spelers; je moest voetballen want dat is jouw taak, maar ik was altijd geïnteresseerd in wat er gebeurde, waarom doen we bepaalde dingen, dus nu is het echt nuttig om het echt te zien, van de raad van bestuur-niveau, in plaats van het te bekijken vanaf de begane grond, het was leuk om die andere kant te bekijken, het management-niveau van elke afdeling, om te zien hoe alles gerelateerd is en wat belangrijk is om wat er mogelijk is op het voetbalveld te optimaliseren. Dus het was erg interessant om het vanaf de andere kant te bekijken, niet alleen vanuit de ogen van een voetballer.
Volgens Johan Cruijff kan een sporter alle banen aan omdat hij gewend is te knokken. Ben je het daarmee eens?
Jawel, want als speler is het soms net of je in een achtbaan zit, je ontmoet goede mensen, slechte mensen, de goede beslissingen, verkeerde beslissingen, je wint en verliest, en je hebt de mensen in het team nodig, want in het voetbal als in elke sport, heb je mensen nodig – of het nou om individuele sport gaat of groepssport, je moet met mensen samenwerken, want we hebben één doel, een bestemming, en we weten dat we daar alleen niet kunnen komen. Dus we zijn ook doorgaans echt goed buiten het voetbal, omdat we zeer gedreven zijn, we kunnen werken onder druk, we kunnen besluiten nemen, vasthouden aan de beslissingen, omdat we ervan overtuigd waren op het moment dat de beslissing juist is, dan leven we met de juiste of verkeerde beslissingen. Dus we kunnen ook moeilijk beslissingen nemen, maar er is altijd een reden achter, en dat is het bereiken van onze doelen, dus we kunnen goed besluiten nemen en omdat we willen winnen, willen we het uiteindelijke doel bereiken. Dus ik denk dat sporters ook binnen een bedrijf zeker management- en leiderschapkwaliteiten zullen tonen.
Zou je andere voetballers aanraden om ook de kant van management op te gaan?
Ik hoop dat meer voetballers verder kijken dan coaching. Elk jaar zijn er zoveel spelers die met pensioen gaan en dan coaches worden, maar als je de banen telt is er maar tot op zeker hoogte behoefte aan coaching-functies. Aan de andere kant zullen de zakelijke belangen in het voetbal blijven groeien. Dus je hebt altijd mensen nodig met die ervaring, dat netwerk, die letten op de kwaliteit van de spelers. En ik denk dat voetballers daar beter in zijn want ze kennen het, ze kunnen snel leren, het zijn snelle leerlingen, zodat ze ook kunnen werken aan de zakelijke kant van het voetbal. Ik denk dat ze met een opleiding, bewustzijn van de mogelijkheden, en iemand die hen vertrouwt en een kans geeft om te werken, dan die kwaliteiten uit een speler zal krijgen en die kan dan binnen een voetbalclub een verschil maken.