Van het Johan Cruyff Institute naar een YouTube showcase

Het YouTube-kanaal Copa90, met meer dan een miljoen volgers, heeft Igal Albala, een student van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Barcelona, geselecteerd als één van de finalisten in een wedstrijd om presentator te worden voor Zuid-Amerika

Onze geest is als een parachute; hij werkt alleen als hij open is”. Met een open instelling en een volle koffer kwam Igal Albada negen maanden geleden aan in Barcelona, ver weg van huis. De 24-jarige Chileen had Business Management gestudeerd, “een studie die je gaat doen als je niet precies weet waarin je je wilt specialiseren, maar die je wel een gedegen basis geeft,” aldus Igal. Hij studeerde er in af en besloot dat het tijd was om zijn parachute te openen en naar een ander continent te vliegen om zijn droom waar te maken.

Vandaag, een jaar na die belangrijke reis en afgestudeerd aan het Johan Cruyff Institute waar hij de Master in Sport Management heeft gedaan, is hij nog steeds niet ‘geland’. Hij is bezig met een nieuw project dat hem net zo passioneert als voetbal, de sport waar hij professioneel in terecht wil komen en al zijn kennis aan wil wijden.

HET GEZICHT VAN ‘COPA90’ IN ZUID-AMERIKA

Igal Albala is één van de drie Zuid-Amerikaanse finalisten in een wedstrijd van Copa90 om haar activiteiten op YouTube uit te breiden. Het is het grootste onafhankelijke kanaal ter wereld dat voor en door fans gemaakt wordt, en in september 2012 gelanceerd werd door het Britse Bigballs Films om verslag te doen van wat er allemaal nog meer gebeurt rondom die 90 wedstrijdminuten.

Copa90 heeft meer dan een miljoen abonnees op YouTube en bijna 3,6 miljoen bezoekers en 14 miljoen bekeken videominuten per maand in meer dan 200 landen. Dit kanaal, een sociaal fenomeen in Europa, wil zich vestigen op alle continenten, en dus zijn ze op zoek naar presentatoren in Azië, Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika. Igal is één van de kandidaten, samen met twee andere kandidaten uit Colombia en Brazilië, om het gezicht te worden van de Copa90 in Zuid-Amerika.

“In Groot-Brittannië willen we iedere jongere voetbalfan tussen de 16 en 24 jaar bereiken”, zei Tom Thirlwall, CEO Bigballs Films bij de lancering van Copa90. Bij de start van Zoella, Vice News en SlowMoGuys – in 2014 – werd al aangetoond hoe goed YouTube een promotiecampagne kan ondersteunen via deze drie zeer uiteenlopende producten: een videoblog over mode, beauty en lifestyle (6,7 miljoen abonnees op YouTube), een nieuwszender gemaakt voor jongeren (meer dan 1,6 miljoen volgers) en een videokanaal ‘in slow motion’ met meer dan 6,5 miljoen abonnees.

Dit jaar is voetbal aan de beurt en Copa90 gaat volop aandacht besteden aan de koning der sporten en de miljoenen jonge fans, die samen een generatie vormt die graag een hoofdrol wil spelen bij alles wat ze doet. Grote merken als Nissan, HTC en Adidas zijn de sponsors van Copa90. “Merken hebben inmiddels heel goed begrepen dat ze zelf deel kunnen uitmaken van het verhaal, en niet alleen een verhaal sponsoren,” legt Thirwall uit. “We moeten daartoe een andere toon en houding vinden, waarbij de inhoud een echte verbinding met de fans legt. Het is niet voldoende om alleen maar geld van de fabrikanten te ontvangen om een kanaal te financieren”.

Igal is ervan overtuigd dat hij klaar is om vanuit Chili dit te bieden en – toeval bestaat niet – precies op het moment dat Copa90 op zoek is naar nieuwe talenten. “Ik was op reis met mijn familie toen ik een tweet zag van een voetbaltijdschrift, Panenka, die een video over de Copa90 re-tweette waarin stond: “Onze collega’s van Copa90 zijn wereldwijd op zoek naar presentatoren. Dit is je kans’. Ik bekeek de video van de campagne ‘In Search Of’ en heb direct gereageerd via Twitter. Bijna onmiddellijk daarna ontving ik een reactie van de internationale presentator van Copa90, Eli Mengem, die aangaf dat ik met mijn profiel voor 9 augustus kon deelnemen aan de selectie.

PRODUCEREN VAN HET BESTE PROJECT

Daarna ging alles supersnel. “Toen ik op 2 augustus terug was in Chili moest ik binnen een week een promotievideo over de Copa90 bedenken, creëren en monteren. In twee minuten video heb ik mijn passie voor voetbal vastgelegd zoals ik die in mijn hele leven ervaren heb, tot aan de reis die ik ervoor ondernomen heb naar Barcelona toe om de Master in Sport Management te doen, en die me nu helpt een professionele toekomst in de wereld van de sport – mijn grote passie – te vinden “, zegt Igal.

Van de groep van 99 deelnemers blijft hij na de eerste selectie als één van de beste zes in Zuid-Amerika over. Gesprekken via Skype met de juryleden maken het mogelijk door te gaan. Die laten hem vervolgens weten dat hij tot de laatste drie finalisten behoort en dat de presentator van ‘In Search Of’, met de manager en twee camara’s, naar Santiago in Chili zal gaan om hem te bezoeken. Als je zover komt, bereid je dat natuurlijk goed voor.

“Ik heb alle registers opengetrokken en alles toegepast wat ik op het Johan Cruyff Institute geleerd heb. Van het bepalen van de doelstellingen en het zoeken naar relaties, tot aan het plannen van een evenement en het vinden van sponsors. Dat heb ik allemaal ingezet om de interesse te krijgen van de presentator, die uiteindelijk, net als ik, ook een gepassioneerde voetbalfan is. Ik heb brieven gestuurd naar allerlei organisaties om de opnames in het Nationale Stadion te laten plaatsvinden, een emblematisch stadion want daar worden alle grote voetbalwedstrijden gevierd. Het is ook het stadion waar Chili de Copa America won en dat bij de staatsgreep in 1973 een concentratiekamp was. Ik nam contact op met het Instituto Nacional de Deportes (het landelijke Sport Instituut), een aantal trainingscentra en instellingen die verbonden zijn aan liefdadigheid en waarvan ik graag wilde dat ze deel zouden uitmaken van mijn verhaal. Een bekende voetbalwinkel in Chili, 100% fútbol, sponsorde me met shirts en met de hulp van 25 vrienden, ging ik ’s nachts naar de luchthaven om het Copa90-team te verwelkomen.

Presentator Eli Mengem was erg onder de indruk. Zelfs zoveel dat hij onlangs in een interview over zijn ervaringen tijdens de wereldreis zei: “Ik ben niet in staat om een reis via 17 steden en 15 verschillende landen samen te vatten, maar als ik terugdenk aan de afgelopen maanden, zie ik mezelf in een groep van 50 uitzinnige mensen die me om 1 uur ’s ochtends juichend opwachtten op het vliegveld van de Chileense hoofdstad. Ik herinner me dat één van de cameramensen vlak daarvoor nog tegen me zei hoezeer hij naar nachtrust verlangde, maar vijf minuten later was ik met een Chileen schouder-aan-schouder in het Spaans aan het zingen”.

Dat was Igal en zijn groep, die nu hoopt dat hij deel kan gaan uitmaken van het YouTube-kanaal en dat hij voorgesteld zal worden aan het grote publiek, die het laatste woord heeft bij de eindstemming van de beste presentator voor Zuid-Amerika. “De boodschap van Copa90 zit in mijn DNA. Voor mij is een leven zonder voetbal gelijk aan sterven”, zegt Igal. “Ik wil volledig gaan voor dit project en duidelijk maken dat voetbal een sociaal fenomeen is en dat het goed is de waarden van de fans voor het voetlicht te brengen.”

Deze weken vindt de populaire stemming plaats, die tot 11 januari loopt. Het vooruitzicht zijn droom te verwezenlijken is voor Igal net zo spannend en duizelingwekkend als een sprong met een parachute.

Klik hier om te stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *