Denny Landzaat: “Als coach wil ik dat spelers over alles met me durven te praten”

Voormalig topvoetballer en Oranje-international, Denny Landzaat, volgde de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam. Hij koos na zijn voetbalcarrière voor het trainersvak en woont nu weer in Nederland, na coachingervaring te hebben opgebouwd in het buitenland

“Ik kan niet ontkennen dat ik prestatiegericht ben en dat ik alles wat ik doe graag goed wil doen”, antwoordt oud-international Denny Landzaat op de vraag wat zijn coachingstijl is. De vraag zet hem duidelijk aan het denken. Door corona zijn enkele bijeenkomsten van de Master in Coaching tijdelijk uitgesteld, waar de eigen coachingstijl één van de onderwerpen is die onder andere omstandigheden al aan de orde was gekomen.

“Ik ben een coach die de verbinding zoekt met de spelers. Ik vind het belangrijk om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling” – Denny Landzaat

Nadat hij zijn gedachten erover heeft laten gaan, vervolgt hij: “Ik ben een coach die de verbinding met de spelers zoekt. Ik wil met mijn spelers in gesprek gaan over het ‘hoe en wat’ en ik sta open voor hun meningen. Ik wil een veilige omgeving voor hen creëren, zodat ze over alles met me durven te praten. Dat vind ik heel belangrijk om de spelers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Daarnaast ben ik een trainer die observeert en alles ziet en in de gaten houdt, maar leg ik de verantwoordelijkheid graag bij de spelers zelf en verlang ik van hen dat ze anticiperen op wat er gebeurt in het veld. Maar ik denk dat elke trainer dat ambieert.”

Inspiratie

Aan inspiratie op het gebied van coaching heeft Denny Landzaat geen gebrek. Bij Ajax, AZ en Feyenoord speelde hij onder de vleugels van een aantal succesvolle topcoaches zoals Louis van Gaal, Co Adriaanse en Bert van Marwijk. “Ik observeer inderdaad de trainers die ik zelf heb meegemaakt, of waar ik als assistent-trainer mee heb samengewerkt. Onder hen heb ik goed gevoetbald, mooie periodes gekend en successen behaald. En zij hebben mij doen opleven en ondersteund om alles uit mijn carrière te halen. Zij zijn degenen waar ik vroeger graag naar keek en luisterde.”

“De tactische keuzes en de visie van coaches als Pep Guardiola, Ronald Koeman en Eric ten Hag inspireren mij” – Denny Landzaat

Het is een schat aan ervaring die Denny Landzaat als speler heeft opgedaan en die hij meeneemt in zijn coachingsrugzak, wat zijn huidige carrière verrijkt. “Daarnaast genoot ik ook enorm van Johan Cruijff en kijk ik nu graag naar Pep Guardiola, Ronald Koeman en Eric ten Hag“, vervolgt hij, “omdat zij hun teams aanvallend en met herkenbare intenties laten voetballen. In mijn optiek maken zij tactisch de beste keuzes om hun teams met resultaat volgens hun visie te laten spelen. Zij inspireren mij.”

Denny Landzaat als assistant-coach voor AZ Alkmaar U23. Fotograaf: Ed van de Pol

Rijke carrière

In 2014 beëindigde Landzaat zijn rijke profcarrière om als trainer aan de slag te gaan. In eerste instantie bij AZ als specialistentrainer onder Marco van Basten en als assistent-trainer van het beloftenteam, waarna hij in 2018 verhuisde naar Feyenoord. Daar zat hij op de bank naast Giovanni van Bronckhorst. Een jaar later stapte hij in het vliegtuig richting een nieuw avontuur in Saoedi Arabië, waar hij de rechterhand van Henk ten Cate werd. “Het was een hele nieuwe ervaring voor me, want ik ging voor het eerst als trainer in het buitenland werken met collega’s die ik nog niet goed kende. Het was een hele mooie en leerzame tijd, zowel het wonen daar als het samenwerken met Henk. Het was interessant om te werken in een land waar voetbal anders wordt beleefd en waar andere normen en waarden gelden.”

De sympathieke oefenmeester volbracht bovendien een nieuwe uitdaging: zijn studie Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. En hij is daarnaast ook veel sportief bezig, iets wat in zijn periode als coach in Saoedi Arabië niet altijd voor de hand lag.

Denny Landzaat Ik wil dat spelers over alles met me durven te praten Johan Cruyff Institute

Bewustwording

Het was een jaar waarin de ex-international van Oranje zichzelf beter leerde kennen. Iets wat hij hoog in het vaandel heeft, omdat het ook een belangrijk criterium is om een goede coach te zijn. En dat is één van de redenen dat Denny Landzaat in september is gestart met de Master in Coaching, waar Johan Cruijffs motto dat je ‘anderen pas kunt coachen als je jezelf kunt coachen’ de rode draad in de opleiding is. “Het is heel speciaal om op Cruyffiaanse manier les te krijgen, want ik was vroeger groot fan van Johan. Ik had hem als speler, trainer en mens altijd heel hoog zitten.”

“De Master in Coaching geeft mij echt het gevoel dat ik nieuwe technieken leer, die mij een betere coach maken” – Denny Landzaat

“Ik heb echt het gevoel dat ik een goed inzicht krijg in mezelf en nieuwe technieken leer die mij een betere coach maken”, zegt hij enthousiast, want “voor de opleiding deed ik veel vanuit mijn natuur. Nu begin ik echt te ontdekken wat ik aan het doen was en wat ik kan doen om een completere coach te worden. Het hoe en waarom. De lessen en mijn medestudenten vanuit verschillende sporten zijn ook een verrijking. Het is confronterend, mooi en emotioneel en daar leer ik van.”

“Het programma geeft je bewustwording”, vervolgt de ambitieuze coach. “Iets waarvan ik denk dat er meer behoefte aan is in het Nederlandse voetbal. Het is zo belangrijk dat je begrijpt wat je aan het doen bent of wat er gedaan moet worden: de bewustwording van je acties, van het spelen in een bepaalde formatie of de gekozen tactiek, van jezelf en van je medespelers. In het voetbal gaat het om telkens de juiste keuze te maken. Het herkennen van de keuzes en hoe en waarom het de juiste keuze is maakt je bewuster van je acties.”

Fotograaf header: Jarrik Bijsterbosch 

ON CAMPUS PROGRAMMA

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching Programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *