Leonne Stentler wil met Master in Coaching bijdragen aan vrouwenvoetbal

De voormalig Oranjeleeuwin Leonne Stentler volgde de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute

In 2019-2020 deed voormalig voetbalster Leonne Stentler de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam. Met de deelname van sporters als Leonne, wordt de missie van het Johan Cruyff Institute, om topsporters na hun sportcarrière op te leiden voor een maatschappelijke carrière in de sport en hun kennis en kwaliteiten daarmee te behouden voor de sportindustrie, kracht bijgezet. In dit geval de vrouwenvoetbalindustrie.

Het vrouwenvoetbal zit in Nederland sinds het behaalde Europees kampioenschap in 2017 enorm in de lift. Welke rol kan educatie hierin gaan spelen? Leonne Stentler: “Het is belangrijk dat er meer vrouwen in de voetbalwereld komen te werken en vooral in bestuurlijke rollen. Daarvoor speelt educatie een belangrijke rol, om op deze manier de juiste mensen op te leiden en bewuster te maken. Ook zijn er speelsters die de aansluiting missen in een duale carrière wanneer ze in de Eredivisie spelen. Educatie is hierin belangrijk om het één op het ander aan te kunnen laten sluiten.”

Uit het FIFPro Women Football Global Employment Report is gebleken dat 46% van de professionele voetbalster wereldwijd studeert naast haar voetbalcarrière. Dat heeft de verdedigster zelf ook ondervonden. “Ik studeerde er fulltime naast en dat was niet altijd makkelijk. Ik vind studeren naast een topsportcarrière een goed idee, zeker wanneer opleidingen met topsportprogramma’s werken en speelsters echt kunnen inplannen wat haalbaar is. Natuurlijk moet je je volledig kunnen focussen op je topsportcarrière, maar om ook met iets anders bezig te zijn, wat daarnaast kan bestaan, is volgens mij juist heel goed; het versterkt elkaar”, aldus Leonne.

Leonne Stentler wil met Master in Coaching bijdragen aan vrouwenvoetbal
 

Leonne Stentler speelde in haar voetbalcarrière vijf seizoenen voor ADO Den Haag, waar ze landskampioen mee werd in seizoen 2011-2012. Daarna maakte de Rotterdamse de overstap naar Ajax. Haar debuut voor het Nederlands elftal was in 2009 onder bondscoach Vera Pauw. In 2015 moest ze door een blessure noodgedwongen een punt zetten achter haar carrière. Echter is de verdedigster nog altijd actief in de sportwereld. Ze is ook regelmatig voetbalanalist voor tv-zenders.

In 2019-2020 volgde de ambitieuze voetbalster de Master in Coaching, met een duidelijk doel: “Het Masterprogramma is een studie waarin je zelf verantwoordelijk bent voor hoe en waarin je je gaat ontwikkelen. Voor mij is dat een unieke kans om met mijzelf aan de slag te gaan. Ik denk dat het programma mij veel inzichten gaat brengen in mijn valkuilen, maar ook in mijn kansen. Ik hoop dat ik dit jaar meer over mezelf ga ontdekken. Mijn ambitie na de Master in Coaching is vooral om een ‘betere’ collega, coach en mens te zijn. Maar als het over vrouwenvoetbal gaat wil ik vooral een bestuurlijke rol gaan spelen. Ik hoop dat ik daar door dit programma nog beter geschikt voor ben geworden.”

Leonne studeerde in juni 2020 af

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *