Professionals jeugdopleiding NAC Breda ronden speciale editie Master in Coaching af

Coaches en andere professionals van de jeugdopleiding van NAC Breda volgden een editie van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute die speciaal voor hen ontworpen was

Een groep professionals van de jeugdopleiding van NAC Breda hebben de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute Amsterdam afgerond. Het programma gaat ervan uit dat “je anderen pas kan coachen, als je jezelf kan coachen”. Vanuit diezelfde gedachte nam de jeugdopleiding van NAC de stap het programma te volgen. “In onze organisatie vinden we het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk inzicht krijgt in zichzelf, om van daaruit de talenten optimaal te kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling”, aldus Eric Hellemons, hoofd jeugdopleiding bij NAC Breda, die het initiatief nam nadat hij zelf het programma had gevolgd.

“Het kader is zich bewuster van hun eigen gedrag versus dat van de jeugdspelers – of de ouders” – Eric Hellemons

“En uiteraard willen we dat op een pedagogisch verantwoorde wijze doen, wat in een topsportcultuur soms een uitdaging kan zijn”, vervolgt hij. “Het is dan mooi om te zien, dat het kader dankzij het volgen van het programma, stappen heeft kunnen zetten in de begeleiding, omdat ze zich veel bewuster zijn van hun eigen gedrag versus dat van de jeugdspelers – of de ouders. Ook heb ik gemerkt dat ze nu meer kritische en oprechte vragen aan elkaar stellen en dat komt de onderlinge samenwerking alleen maar ten goede. Het team is nog opener en actiever geworden en dat zijn waardevolle ontwikkelingen!”

Pleun van Ginneken - NAC Breda - Johan Cruyff InstitutePLEUN VAN GINNEKEN
Sportpsycholoog en bewegingswetenschapper MSc

“Ik ben me tijdens het programma bewuster geworden van mijn eigen karakter en mijn gedrag en wat voor invloed dit heeft op het begeleiden van de spelers. Als je je daar bewuster van bent, leer je ook hoe je dingen anders kan doen. Hierdoor heb ik me verder kunnen ontwikkelen als sportpsycholoog en bewegingswetenschapper. En ik denk dat ik daardoor ook de spelers van onze jeugdopleiding nog beter kan helpen.”

“Overigens geldt dit principe voor iedereen die mensen coacht, denk ik. Ik wil de docenten graag bedanken voor hun enthousiasme en deskundigheid tijdens deze cursus.”

Op locatie in Breda

Sinds eind 2019 reisden de docent-coaches van de Master in Coaching negen keer naar Breda, waarbij onderwerpen als innerlijke drijfveren, teamdynamica, leiderschap, beïnvloeden en presteren onder druk, aan de orde kwamen. Op 19 mei 2021 ontvingen de deelnemers hun diploma.

“Het is ideaal dat er op locatie gewerkt werd en dat je samen met je collega’s het programma volgt, aldus Roy van de Vijfeijken, fysiektrainer bij NAC Breda en één van de deelnemers aan de Master in Coaching, “zodat je gelijk met hen kunt sparren over de onderwerpen en hoe dit geïmplementeerd zou kunnen worden binnen onze jeugdopleiding.”

Je kan gelijk sparren over de onderwerpen en hoe die geïmplementeerd zouden kunnen worden in de jeugdopleiding” – Roy van de Vijfeijken

Roy vervolgt: “Doordat de theorie en praktijk daardoor zo dicht bij elkaar liggen, wordt de inhoud nog waardevoller. Je krijgt zo enorm veel handvatten aangereikt, waarvan je zelf kiest of deze van toepassing zijn op jou als jeugdtrainer en of je deze kunt toepassen in jouw praktijk.”

Professionals jeugdopleiding NAC Breda rondden speciale editie Master in Coaching af - Johan Cruyff Institute

Deelnemers Master in Coaching ontvangen hun diploma. Foto v.l.n.r.: Pleun van Ginneken, Rogier Molhoek, Jasper Somsen, Rens Philippa, Wilfred van der Linden, Michael Dingsdag, Luke Ogbolu en Roy van de Vijfeijken

Sanne Kleijwegt heeft als teamleider van het Johan Cruyff Institute Amsterdam de ontwikkelingen ook waargenomen: “Wat mij direct opviel, was dat de meeste coaches al jarenlang samenwerkten. Dat is enerzijds prettig, want je zag dat ze goed op elkaar waren ingespeeld en dat vergemakkelijkt de communicatie, maar anderzijds waren er ook patronen ontstaan, die de teamdynamiek wellicht niet altijd ten goede kwamen. Daar is onder andere aan gewerkt, in een heel open sfeer. Ik hoop en verwacht dat ze dankzij deze opleiding anders naar coachen – en daarmee naar elkaar, de teamdynamiek en zichzelf – kunnen kijken.”

Roy van de Vijfeijken - NAC Breda - Johan Cruyff InstituteROY VAN DE VIJFEIJKEN
Fysiektrainer

“Tijdens het programma word je je ervan bewust, dat je niet zomaar kan aannemen dat iedereen hetzelfde denkt als jij. Je werkt in teamverband, waarbij er verschillende waarden en normen gelden en iedereen zijn of haar eigen taken en verantwoordelijkheden heeft.

Door open te communiceren en te bevragen, komt de juiste informatie naar boven, waarmee gewerkt kan worden, op individueel niveau en als team. Die open communicatie resulteert erin dat de neuzen uiteindelijk op hetzelfde doel gericht zijn, maar door eenieder op zijn of haar eigen manier en dat geldt zowel richting de collega’s, als richting de spelers.”

“Omdat het programma wegens COVID een half jaar stillag,” besluit Sanne, “was het extra mooi dat we deze coaches hun diploma konden uitreiken. Het is meer dan verdiend en ik wens alle coaches het beste in hun toekomstige carrière!”

ON CAMPUS PROGRAMMA

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching Programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *