Raed Bko: ”De toekomst is voor degenen die in zichzelf geloven, hard werken en met geduld hun doelen bereiken”

Raed Bko uit Syrië en wonend in Nederland voltooide de Master in Coaching editie 2023, en deelt zijn ervaringen met ons

Op vrijdag 10 november behaalde Raed Bko zijn diploma voor de Master in Coaching van Johan Cruyff Institute. “De thema’s van de opleiding, de inzichten en de vertrouwelijke en veilige omgeving hebben ervoor gezorgd dat het voor mij een boeiende, inspirerende en spannende reis is geweest”, aldus aldus Raed Bko. “Die reis heeft mij teruggevoerd naar mijn basis, mijn oorspronkelijke persoonlijkheid, vorm, waarden en normen, drijfveren, valkuilen en onzekerheden, overtuigingen, stijl, (aangeleerd) gedrag, gemaakte keuzes, waarnemingen en cultuur”.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

Zoals Johan Cruijff zei ‘ga je het pas zien als je het doorhebt’. De verdieping die de Master in Coaching teweeg heeft gebracht (en in de toekomst zal brengen) is voor mij enorm waardevol. Ik kijk met veel trots en plezier terug op de opleiding en deel graag mijn ervaringen en de betekenis die de opleiding voor mij heeft gehad, met name:

  • Vanuit innerlijke rust (thema Balans) het beter kunnen creëren van een gedeeld perspectief vanuit de Nederlandse cultuur en mijn eigen Syrische cultuur.
  • Mezelf waarderen en het meer kunnen uiten van mijn gevoelens en emoties. Ik durf me ook meer kwetsbaar op te stellen.
  • En bij sportclub Only Friends heb ik geleerd: ‘Je bent goed zoals je bent’.
Raed Bko: ''De toekomst is voor degenen die in zichzelf geloven, hard werken en geduld hebben om hun doelen te bereiken'' - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Raed met medestudenten tijdens de afstudeerceremonie Master in Coaching 2023

Ik heb de Master in Coaching en het Johan Cruyff Institute ervaren als rijkdom. Een rijkdom die ik wil investeren in mijzelf als mens en als coach en ook in mijn medemens, door bij te dragen aan meer zelfvertrouwen, kennis, ontwikkeling en balans, bij mezelf en bij de ander.

“Ik heb gezien en ervaren dat waar je passie ligt en wat je als belangrijk beschouwt, verder kan groeien als je er de juiste aandacht aan besteedt”

Mijn intrinsieke motivatie was één van mijn voornaamste drijfveren voor de successen in mijn voetbalcarrière en ook bij het afronden van de Master in Coaching en mijn andere studies. Als je een doel voor ogen hebt is het van belang om door te zetten, een teamspeler te zijn en gemotiveerd en ambitieus. Als ik een doel wil behalen, dan breng ik daar graag offers voor en met bloed, zweet en tranen ben ik bereid er helemaal voor te gaan.

Mijn persoonlijke reis kende enorme uitdagingen, waarbij ik via veel vallen en opstaan verder heb kunnen groeien. Het is voor mij een confronterende en heftige periode geweest, waarin ik veel heb nagedacht en rust en balans en hulp heb gezocht. Tijdens de opleiding voelde ik mij gesteund. Er kwam veel informatie op mij af in de Nederlandse taal en dat heeft me veel (extra) tijd en energie gekost, maar dat alles is zeer de moeite waard geweest. Zoals Johan Cruijff het zei, ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’.

Het voltooien van de Master in Coaching is voor mij niet alleen een persoonlijk succes, maar ook een publiek succes; voor mij staat het voor wat je als nieuwkomer in Nederland kan bereiken en waar andere nieuwkomers zich mee kunnen identificeren.

“De toekomst is voor degenen die in zichzelf geloven, hard werken en met geduld hun doelen bereiken”

Ik ben trots op wat ik heb bereikt en ik hoop dat dit succes een stimulans zal zijn voor andere Syriërs die in Europa zijn en dat ik een voorbeeld mag zijn voor de maatschappij en de nieuwkomers. Ik hoop dat ik belemmerende overtuigingen kan wegnemen op het vlak van de taal, sociale contacten, waarden en normen en het cultuurverschil.

Raed Bko: ''De toekomst is voor degenen die in zichzelf geloven, hard werken en geduld hebben om hun doelen te bereiken'' - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Ik wil alle docenten en medestudenten van de Master in Coaching en alle andere collega’s van Johan Cruyff Institute erg bedanken voor hun vakmanschap, aandacht, inspiratie, inzichten, vertrouwen en veilige omgeving! Speciale dank aan mijn persoonlijke coach, voor en tijdens deze opleiding. Zijn verbinding, aandacht, expertise en uitdagende vragen tijdens de gesprekken hebben veel voor mij betekend. Hierdoor ben ik niet alleen gegroeid als coach, maar ook als mens.

Tot slot wil ik mijn overleden Pap, mijn “idool”, en mijn Mam erg bedanken. Zij hebben me opgevoed en menselijke waarden bijgebracht en geleerd om iedereen te respecteren en te accepteren, ook bij onderlinge verschillen. Dat heeft mij enorm geholpen in mijn leven, vooral in Nederland, waar veel diversiteit en cultuurverschil is. Pap, ik wilde jou zo graag bij dit moment hebben! Ook mijn oprechte dank aan mijn familie, taalcoach, collega’s, bestuur, staf, spelers en allen die mij hebben aangemoedigd en ondersteund en in de mensen die in mij geloofden. Zij hebben in grote mate bijgedragen aan het succes!

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *