Road to Rio met de Holland Acht, en de weg daarna

Mechiel Versluis is een Nederlandse toproeier die deel uitmaakt van de Holland Acht, die bezig zijn in de voorbereiding op de Olympische Spelen, maar Mechiel, die de Master in Coaching volgt, denkt al verder dan Rio

Het is zo bijzonder om te beseffen wij met de mannen roeiploeg Holland Acht naar Rio gaan! Er mogen maar zeven teams op de wereld meedoen aan de Olympische Spelen en daar zijn wij met Nederland er één van! We hebben goede kansen op de Spelen. Het afgelopen WK haalden wij een bronzen medaille achter Engeland en Duitsland. Dit zijn de grote roeilanden en zij zullen ook in Rio onze grootste concurrenten zijn. Mijn verwachting is dat het in Rio ook dicht bij elkaar zal liggen en dus enorm spannend zal zijn om te volgen!

Roeien is niet alleen een mooie sport om te bekijken, maar ook fantastisch om zelf te beoefenen. We hebben in Nederland een grote groep jongens die hard kunnen roeien. Ik was in het verleden lang actief op het onderdeel vier zonder stuurman en heb nu de overstap gemaakt naar de Holland Acht. Door de combinatie met de groep ‘vier zonder stuurman’, waarmee we in de top meededen, zagen we uitgelezen kansen om een sterke ploeg te vormen voor de Olympische Spelen.

Sport Coaching - Road to Rio met de Holland Acht, en de weg daarna - Mechiel Versluis - Johan Cruyff Institute

Mechiel Versluis

Als ik naar de top in het roeien kijk, zie ik alweer een boel aankomend talent voor Tokyo 2020. Het is zaak om deze roeiers nu goed te begeleiden. Vaak gebeurt deze begeleiding op basis van vrijwillige coaches met een groot sporthart. De verenigingen zouden zich echter verder moeten professionaliseren en met coaches moeten werken die de grote lijnen kunnen uitzetten voor de clubs en de vele vrijwillige coaches. Om het roeien op een hoger niveau te brengen, zouden alle coaches begeleid en opgeleid moeten worden. Daarnaast zie ik ook mogelijkheden voor meer clubs in Nederland. We hebben veel mooi water waar op geroeid kan worden en aan de promotie daarvan kan nog veel gedaan worden. Veel mensen weten niet hoe mooi deze sport is!

Na Rio zou ik mijn opgedane kennis en ervaring in roeien heel graag overbrengen op anderen. Daarom doe ik de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. In de opleiding heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen. Je leert ook veel van medestudenten: coaches van verschillende sporten, maar ook managers en ondernemers uit het bedrijfsleven en onderwijs. Ik heb ik geleerd te kijken naar het proces, in plaats van teveel bezig te zijn met de oplossingen. Ik ben ook bewuster naar andere coaches gaan kijken. Wat maakt een coach succesvol? Wat zou ik als coach anders doen? Door hier goed over na te denken, kan ik mijn eigen coachstijl ontwikkelen.

Het coachen is op dit moment wel lastig te combineren met ons roeiprogramma. Voor nu wil ik eerst met mijn team onze beste race neerzetten in Rio. Alles staat in het teken daarvan. Maar in de toekomst zie ik mijzelf wel als (bonds)coach aan de slag gaan!

Telesport Studiebeurs

Deze column is onlangs verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven gedurende 10 weken columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

Gerelateerde studieprogramma’s

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *