Carolina Mariani, een Argentijnse judoka, deelt haar academische en professionele ervaring in sportmanagement
Carolina Mariani is een opvallende Argentijnse judoka die meedeed aan de Olympische Spelen en diverse internationale titels won. Ze heeft in sportmanagement een nieuwe manier gevonden om bij te dragen aan de ontwikkeling van de sport in haar land. De technisch coördinator bij het nationale topsportcentrum ENARD en vlaggendrager voor Argentinië tijdens Atlanta 1996, besloot de Master in Sport Business Online te studeren bij Johan Cruyff Institute.
In dit interview vertelt Carolina Mariani hoe belangrijk de opleiding was voor haar huidige functie, hoe ze zich inzet voor de holistische ontwikkeling van jonge sporters en hoe ze haar sportervaringen combineert met haar nieuwe strategische sportmanagement tools.
“Mijn drive was te blijven leren om een topprestatie neer te zetten.”
Carolina, wat motiveerde je om je na een succesvolle sportcarrière te specialiseren in sportmanagement?
Sport vormt je en dat gaat verder dan de competitie. Waarden als veerkracht, teamwerk en steeds beter willen worden zijn onderdeel van mezelf geworden. Als coördinator van het Transition to High-Performance Program (TAR) bij ENARD heb ik de verantwoordelijkheid om nieuwe generaties te begeleiden naar hun Olympische dromen. Ik vond dat ik mezelf verder moest scholen om deze uitdagingen op te kunnen pakken.
Mijn sportervaringen en werkervaring leerden mij hoe belangrijk het is om verworven kennis te combineren met continu leren. Daarom besloot ik een master te volgen aan Johan Cruyff Institute. Ik had een gedegen opleiding nodig om te innoveren en sportbronnen beter te beheren.
“Duurzaamheid en innovatie zijn sleutelwoorden in sportmanagement.”
Welke aspecten van sportmanagement zijn je vooral bijgebleven na de masteropleiding?
Ik werd verrast door de complexiteit van het behoud van duurzaamheid in sportprojecten. De noodzaak om je constant aan te passen en te innoveren was een van de belangrijkste lessen. Johan Cruyff Institute hielp me het belang van continu leren en de impact ervan op organisaties als ENARD te begrijpen.
Een ander belangrijk aspect was het online format van het programma, waardoor ik vanuit Argentinië kon studeren terwijl ik toegang had tot een opleiding van wereldklasse. De methodologie, die theorie en praktijk combineert, was heel goed omdat ik het geleerde direct toe kan passen in mijn dagelijkse werk.
“Jonge sporters begeleiden in hun holistische ontwikkeling.”
Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden in je functie bij het Topsportcentrum ENARD?
Als coördinator van het TAR-programma is het mijn werk om jonge talenten te ondersteunen bij hun ontwikkeling naar topprestaties. Ik beheer de benodigde middelen om financiële ondersteuning en persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s op een zo volledig mogelijke manier te bieden. De uitdaging is vooral een omgeving te creëren waarin ze zowel atletisch-sportief als persoonlijk kunnen groeien, waarbij het risico op vroegtijdige uitval wordt geminimaliseerd. Dit gaat verder dan prestaties: we streven ernaar om ervoor te zorgen dat ze alle tools hebben die nodig zijn om hun doelen te bereiken.
“Toepassing van vaardigheden op het gebied van financieel management en sportmarketing.”
Welke tools uit de masteropleiding pas je toe in jouw baan?
Het programma gaf me een solide basis om te werken aan financiële duurzaamheid en innovatieve financieringsstrategieën. Ik heb ook expertise opgedaan in sportmarketing, strategische allianties, monetisatiemodellen en data-analyse. Deze vaardigheden stellen me in staat om middelen efficiënter te managen en weloverwogen beslissingen te nemen met mijn team.
“De flexibiliteit van de masteropleiding zorgde ervoor dat ik alles goed kon organiseren.”
Hoe heb je je professionele verantwoordelijkheden met je studie kunnen combineren?
Dankzij de flexibiliteit van het programma en de mogelijkheid om opgenomen webinars later te bekijken, kon ik mijn tijd effectief indelen. Als topsporter ben ik gewend aan een gestructureerd schema, waardoor ik me op twee modules tegelijk kon concentreren.
Ik kreeg veel steun van mijn tutor, Jordi Viñas, en het docententeam, die erg behulpzaam waren. Bovendien was de steun en het vertrouwen van ENARD van belang bij het afronden van de masteropleiding en het teruggeven daarvan via mijn inzet en werk.
“Innoveren voor de toekomst van de Argentijnse sport.”
Wat zijn jouw professionele plannen voor de toekomst?
Ik wil het project implementeren dat ik heb ontwikkeld tijdens de masteropleiding, dat zich richt op nieuwe financieringsbronnen voor speciale ENARD-initiatieven. Verder wil ik op de hoogte blijven van trends en technologieën in de sector om vanuit een innovatief perspectief bij te blijven dragen aan sport.
Als voorzitter van de Vereniging van Argentijnse Olympische Sporters is een van mijn doelen om de professionele re-integratie te ondersteunen van topsporters die niet de mogelijkheid hebben gehad om een duale carrière na te streven. Johan Cruyff Institute heeft me geholpen om conventionele praktijken te heroverwegen en me te richten op het verbeteren van sport in Argentinië.
Carolina Mariani’s leerervaring via de Master in Sports Business Online van Johan Cruyff Institute benadrukt het belang van continu leren en innovatie en verandering in sportmanagement. Haar ondersteuning van de holistische ontwikkeling van jong talent, gecombineerd met een gedegen academische achtergrond, laat zien hoe levenslang leren de toekomst van sport in Argentinië kan veranderen.