Esther Vergeer, toernooidirecteur World Wheelchair Tennis Tournament, leerde in haar opleiding in sportmanagement wat presteren onder druk betekent in een organisatieteam
Tussen 1998 en 2013 bezette Esther Vergeer onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst van het rolstoeltennis. Ze is zevenvoudig Paralympisch kampioen en werd vijf maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar. Ze is nu betrokken bij de begeleiding van jonge tennistalenten en is toernooidirecteur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament, dat recent in Rotterdam werd gehouden. Ze vertelt over haar nieuwe uitdagingen.
Eén van de aspecten waar ik mij altijd hard voor heb gemaakt, is de integratie van valide en gehandicaptensport. Het versterkt elkaar in diverse opzichten! De gehandicapten sport neemt bijvoorbeeld enorm veel kennis met zich mee, waar de valide sport van kan profiteren. Ik ben daarom blij dat het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam beide onderdelen heeft. Sinds 2009 ben ik de toernooi directeur van het team dat het World Wheelchair Tennis Tournament organiseert. Ons team, met ABN AMRO en Ahoy, zorgt ervoor dat elke editie succesvol verloopt. Mijn eigen ervaringen als rolstoeltennisser van grote toernooien komt daarbij ook van pas, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat alle faciliteiten aanwezig zijn, zodat de spelers optimaal kunnen presteren op het toernooi.
In 2013-2014 studeerde ik de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute. In de opleiding leerde ik nieuwe managementvaardigheden, bijvoorbeeld hoe je het overzicht behoudt als je onder druk moet presteren. Ik ervaar dat als manager heel anders dan toen ik tenniste! Als sporter draaide het allemaal om mij en mijn agenda; als manager heb je te maken met collega’s in het team, met elk hun eigen inbreng. Als manager ervaar ik die interactie en dynamiek als heel positief. Ik gebruik ook veel kennis uit de opleiding over risico-management. Professioneel rolstoeltenniser Shingo Kunieda, de nummer 2 van de wereld, zegde bijvoorbeeld plotseling af. Wat is de impact daarvan en wat doe je dan als organisatieteam? Je moet van te voren rekening houden met dat soort scenario’s. Dat ben ik veel duidelijker gaan zien.
Ik ervaar dat het World Wheelchair Tennis Tournament sinds 2009 in verschillende opzichten is gegroeid. Groei in het aantal deelnemers, maar ook zeker qua integratie. Alle faciliteiten waar de valide spelers gebruik van kunnen maken, gelden nu ook voor de rolstoeltennissers. Rolstoeltennis heeft zijn plek moeten verdienen binnen het toernooi en men wist niet zo goed wat men moest verwachten. Je merkt dat er nu meer belangstelling is. Het publiek herkent namen en sommige mensen komen specifiek voor rolstoeltennis. Het rolstoeltennistoernooi is niet meer weg te denken uit het evenement, en dat is iets waar ik heel trots op ben!
Telesport Studiebeurs
Deze column is recent verschenen in Telesport dat ieder studiejaar twee beurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven gedurende 10 weken columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier
Gerelateerde studieprogramma’s
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters: