Heb jij interesse om een Master te studeren met steun van een Telesport scholarship, net als Koen Smet?

Hordeloper Koen Smet studeert de Master in Coaching met steun van een Telesport scholarship. De aanvraagperiode voor een beurs voor het studiejaar 2021-2022 is open tot 5 juli 2021

Telesport, de sportsectie van de Telegraaf, zal ook voor studiejaar 2021-2022 twee Telesport scholarships beschikbaar stellen: één voor de Master in Coaching en één voor de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam. De beurzen worden toegekend aan twee (voormalige) topsporters of coaches, in lijn met de legacy van Johan Cruijff, want ‘niemand kan de belangen van de sport beter dienen, dan iemand met het hart van een sporter’. De aanvraagperiode voor een beurs voor studiejaar 2021-2022 is nu open voor coaches en (voormalig) sporters zoals Koen Smet, die een carrière ambiëren in de sportsector.

Koen Smet behoort al meer dan tien jaar tot de top in het hordenlopen. Hij heeft veel titels op zijn naam staan, maar had in 2016 ook een lastige periode toen de vooruitgang stagneerde: “Mijn identiteit vervaagde”, vertelt hij in de Telegraaf, “want ik zag mezelf vooral als hordeloper, maar ik liep niet hard”. Met behulp van therapie hervond hij het plezier in sport – “de Spelen vormen nu een doel, maar geen heilig doel meer” – en zet hij ook weer snellere tijden neer.

“Dit jaar is goed begonnen met de EK finale en een evenaring van mijn snelste tijd ooit over 60 meter horden. Het is een Olympisch jaar en ik verkeer op dit moment in goede vorm. Een verbetering van mijn beste tijd ooit, of een Olympische kwalificatie zouden fantastisch zijn”, aldus Koen.

Wat Koen nu onder andere anders doet, is dat hij zich op meerdere vlakken ontwikkelt. Hij heeft zijn eigen bedrijf als personal coach en studeert met de Telesport scholarship de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam.

Heb jij interesse om een Master te studeren met steun van een Telesport scholarship, net als Koen Smet?

Koen Smet. Credits: Atletiekunie, Erik van Leeuwen.

Wat is voor jou als topsporter, belangrijk in coaching?

Als je als sporter een carrière opbouwt, ga je door verschillende levensfasen. Een coach is een passant, die de behoeften van de sporter op elk moment goed moet kunnen lezen. Waar een sporter aan het begin van de carrière nog veel moet leren over sport, of het onderdeel dat ze beoefenen, worden in latere levensfasen andere dingen belangrijker, zoals de mentale begeleiding, blessurepreventie of motivatie.

“Waar een sporter aan het begin nog veel moet leren over sport, worden in latere levensfasen andere dingen belangrijker. Als coach moet je de behoefte van een sporter op elk moment goed kunnen lezen”

Ik zit nu in een levensfase waar ik al ruim een decennium hetzelfde onderdeel train. In deze fase is het voor mij als sporter belangrijk om gedreven te blijven. Hoe houdt de coach mij scherp, of kan ik nog iets nieuws leren? Maar ook het begeleiden van het leven naast de sport wordt belangrijker. Hoe helpt de coach mij om de sport aan mijn privéleven aan te passen?

Wat heb je tijdens je sportcarrière van coaching geleerd?

Als sporter kom je in je loopbaan veel verschillende dingen tegen, veel goede maar ook veel slechte, zoals manipulatie, emotionele chantage, grensoverschrijdend gedrag, druk uitoefenen of uitsluiting. Ook van deze dingen leer je als sporter als dit jou persoonlijk, of een collega-sporter, wordt aangedaan.

“Bijvoorbeeld: is het de verantwoordelijkheid van de sporter of van de coach, om dat eerste contact na een training op zich te nemen?”

Sommige aspecten neem je over, andere aspecten doe je juist echt anders. Een voorbeeld is de persoonlijke verbinding: Wat is de reden dat een coach niet vroeg hoe mijn training ging als die coach er niet bij kon zijn? Is het de verantwoordelijkheid van de sporter of van de coach om dat eerste contact op zich te nemen? Of, als je ziet dat een sporter niet lekker in zijn of haar vel zit, maak je dan het trainingsprogramma van de dag leidend, of is het handiger om bijvoorbeeld 10 minuten in te bouwen, om iets meer op de mentale coach-kant te gaan zitten?

Heb jij interesse om een Master te studeren met steun van een Telesport scholarship, net als Koen Smet?

In de Master in Coaching ontwikkel je een eigen coaching-stijl. Hoe werkt dat voor jou?

Ik ben een voorstander van het opbouwen van een bepaalde ‘database’, waar je als coach uit kan plukken, in plaats het overnemen van een bepaalde stijl of ideologie van een ander. De Master in Coaching maakt je vooral kritischer en analytischer omtrent je aanpak en die van de coaches om je heen. Je krijgt ook informatie, maar de grootste leermomenten zijn als ik een coach iets zie doen of hoor zeggen, waar bij mij de alarmbellen gaan rinkelen. Dan denk ik direct: Dit zou ik dus nooit zo doen.

Waar ik in de Master in Coaching dus vooral veel aan heb, is het praktiseren, het doen, het uit de eigen comfortzone treden, om tot zelfontplooiing te komen. Dat wij een fantastische groep hebben met veel diversiteit en veel verschillende verhalen, dat is nog een extra mooie bijkomstigheid, waardoor de ontwikkeling in een stroomversnelling is gekomen.

Wil je als coach verder?

Ik wil mijn werk als coach graag verder uitbouwen en professionaliseren. Ik sta aan het begin van mijn carrière als coach, zoals ik dat ook ooit stond in mijn sportcarrière als atleet. Als beginnend atleet had ik nooit gedacht dat ik al deze prestaties zou neerzetten. Ook als coach is er nog veel te leren en heb ik een lange weg te gaan, dus we zullen zien waar de toekomst ons brengt!

HOE MELD JE JE AAN VOOR EEN TELESPORT SCHOLARSHIP?

VEREISTEN:

  • Je bent (voormalig) topsporter of coach, woonachtig in Nederland.
  • Je hebt de ambitie om een leidinggevende of coachende rol te vervullen in de sportsector, of je bent al werkzaam in de sport en zou graag meer kennis en vaardigheden willen ontwikkelen.

PROCEDURE:

  • Stuur voor 5 juli 2021 je CV en motivatiebrief (maximaal 350 woorden) voor de Masteropleiding van je keuze – de Master in Sport Management of Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam – naar telesportmaster@cruyffinstitute.org.
  • NB: stuur je documenten in het Engels als je geïnteresseerd bent in de Master in Sport Management (dat is de taal die gebruikt wordt in het studieprogramma).

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *