Jeugdopleiding AZ kiest voor speciaal ontworpen Master in Coaching

De jeugdopleiding van AZ is vandaag gestart met de op maat gemaakte Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute en kiest op deze manier voor een Cruyffiaanse coachimpuls

Een groep van 16 professionals van de jeugdopleiding van AZ is vandaag gestart met een speciaal op maat gemaakte Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute. Onder de deelnemers bevinden zich een aantal jeugdtrainers, waaronder voormalig profvoetballer Michel Vonk, een prestatie- en topsportcoach, hoofd jeugdopleidingen, Paul Brandenburg, en Sport Development Director, Marijn Beuker.

De docenten van de Master in Coaching, Henk Groener, Henk Verschuur, Seán Mallon, Karen Ephraim en Maarten van Heeswijk, reizen de aankomende periode af naar Wijdewormer om de groep de Cruyffiaanse manier van coachen bij te brengen. In totaal staan er tien lesdagen op het programma, waaronder de onderwerpen Innerlijke Drijfveren, Teamdynamica, Leiderschap, Waarnemen & Coachen en Presteren Onder Druk. In april ontvangen de deelnemers hun certificaat.

Het programma van de Master in Coaching is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff waarin “je anderen pas kunt coachen, als je jezelf kunt coachen.” Het gaat daarbij niet om het inzetten van tactische en technische vaardigheden, maar vooral om het coachen en managen van jezelf, de spelers en staf, het team als geheel en de omgeving.

MIC AZ

Paul Brandenburg is, samen met Marijn Beuker, de initiatiefnemer van de implementatie van het programma in zijn jeugdopleiding. “We zijn blij en nieuwsgierig naar het opleidingstraject die wij in- en aangaan met al onze technische stafleden. Middels de Master in Coaching hopen wij een nog beter team te vormen als staf en willen wij onszelf verder ontwikkelen als coaches. Dit alles met als uiteindelijke doel nog betere spelers op te leiden en een volgende stap te zetten in en naar de ambitie van de club.”

“We zijn binnen AZ continu op zoek naar verbeteringen”, vervolgt de hoofd jeugdopleidingen. “‘Hoe krijg ik het voor elkaar en wat ga ik eraan doen om morgen een nog betere prestatie te kunnen leveren?’ zijn vragen die wij onszelf iedere dag stellen. Ik verwacht dat wij door de docenten uitgedaagd zullen worden binnen de verschillende facetten van coaching, maar ook dat wij geconfronteerd worden met ons eigen gedrag en wat dat gedrag doet met een ander.”

Het Johan Cruyff Institute in Amsterdam leidde eerder al de coaches en ploegleiders van Ajax, Team Lotto-NL Jumbo (nu Team Jumbo-Visma) en Team Giant-Alpecin (nu Team Sunweb) op. De jeugdopleiding van NAC Breda volgt momenteel ook een op maat gemaakte Master in Coaching.

AZ Alkmaar is een betaald voetbalorganisatie dat in 1954 is opgericht. Het eerste elftal werd in totaal twee keer landskampioen, onder meer in 2009 onder de vleugels van Louis van Gaal, won vier keer de KNVB Beker en één keer de Johan Cruijff Schaal. Bekende jeugdacademie-voetballers die nu in het eerste elftal spelen zijn Myron Boadu, Calvin Stengs, Owen Wijndal en aanvoerder Teun Koopmeiners. Van 2007 tot en met 2011 had de club ook een vrouwenelftal waar Daphne Koster, Stefanie van der Gragt en Desiree van Lunteren voor uitkwamen.

ON CAMPUS PROGRAMMA

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching Programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

2 thoughts on “Jeugdopleiding AZ kiest voor speciaal ontworpen Master in Coaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *