Maarten van Heeswijk: “Belangrijk dat coaches bewustzijn over zichzelf vergroten”

Maarten van Heeswijk is één van de hoofddocenten van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute die student-coaches leert hoe ze bewuster kunnen coachen en hun eigen coachingsstijl kunnen ontwikkelen.

“Er bestaan diverse coachopleidingen in Nederland, maar de meesten zijn vooral gericht op kennis en techniek, terwijl studenten via onze Master in Coaching zich vooral bewuster worden van zichzelf”, aldus Maarten van Heeswijk. Vanaf 2010 is hij betrokken bij dit studieprogramma van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, waar hij één van de vier hoofddocenten is.

“Binnen het programma behandelen we onderwerpen als ‘wie ben je’ en ‘wat drijft je'”, legt Maarten uit. “De studenten werken ook aan de dingen waar ze steeds tegenaan lopen, hun valkuilen, en welke rol de omgeving daarbij speelt. We laten daarbij de studenten de dingen vooral zelf doen en ervaren. Hierbij vinden we continue reflectie van groot belang. Dit gebeurt met een personal coach, die de student buiten de groepslessen om begeleidt. Die coaches zijn een grote steun voor de studenten bij hun leerproces. Aan het eind van het studiejaar hebben de studenten niet alleen hun eigen coachingstijl ‘ontdekt’, maar weten ze ook hoe ze die zelf verder kunnen doorontwikkelen.”

Maarten heeft ervaring als voormalig hockeyer, waarbij hij acht keer uitkwam voor het Nederlands hockeyelftal. Na zijn actieve sportcarrière en 25 jaar gewerkt te hebben in het bedrijfsleven, is hij het coachvak ingegaan. Maarten is ook gedurende een aantal jaren de manager van het Nederlands heren hockeyelftal geweest en ongeveer tien jaar geleden heeft hij zijn eigen coaching en consultancy bureau opgericht: MaarHees Coaching & Consultancy.

“Coachen betekent voor mij vooral dat je je eigen instrumenten kent en inzet”, zegt Maarten. “Ik ben het met Johan Cruijff eens dat je anderen pas kan coachen, als je jezelf kan coachen. Dat is daarom ook één van de uitgangspunten van ons studieprogramma. Daarnaast gaat coachen over het uitdagen en het ondersteunen van anderen, om de eigen verantwoordelijkheid bij hen te triggeren.”

Maarten van Heeswijk - Belangrijk dat coaches bewustzijn vergroten

Maartens visie op het coachvak is pakkend: “Ik ben er van overtuigd dat coaches die zichzelf kennen – zowel hun sterke kanten als hun valkuilen – en die zichzelf willen blijven ontwikkelen en openstaan voor kritiek, niet alleen goede coaches zullen zijn, maar ook goede mensen, goede ouders, goede partners en goede leidinggevenden. Zij kunnen een verschil maken in de steeds meer individualiserende wereld, want je kunt het niet alleen!”

De specialisaties van de oud-hockeyer zijn persoonlijke coaching en teamcoaching. Deze zet hij in om tijdens de groepslessen iedereen individueel continu te blijven uitdagen. “Mijn coachingstijl is vooral vragend. Tijdens de opleiding daag ik de studenten uit, genereer zo bij hen meer bewustzijn en stimuleer ik het waardenvrij werken met je waarneming. Door het bewustzijn te vergroten, kunnen de studenten bewustere keuzes maken en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat is voor mij de basis van coaching! Het klinkt misschien simpel, maar dat is het niet!”

Maarten blijft graag ook in de toekomst coaches opleiden via de Master in Coaching. “Voor mijzelf blijf ik mijn rol graag zien zoals deze nu is. Ik heb er plezier in en haal er voldoening uit. Graag begeleid ik nog meer coaches; het is geweldig om te zien hoe zij groeien, als persoon en als coach!”

INFORMEER NU NAAR DE MASTER IN COACHING

In januari start het Johan Cruyff Institute Amsterdam met een extra editie van de Master in Coaching (Nederlandse editie). We bieden een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen.

> Meld je aan voor de voorlichtingsavond op 1 december van 18.30-20.00 uur door een mail te sturen naar nl@cruyffinstitute.org
> Vraag vrijblijvend informatie aan via de website van het studieprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *