Ploegleider Team Jumbo-Visma Merijn Zeeman: “Je bent je gedachten niet”

Merijn Zeeman is als alumnus van de Master in Coaching en Directeur Sport en ploegleider van Team Jumbo-Visma, ervaringsdeskundige op het gebied van coaching en brengt als persoonlijk coach van de Master in Coaching zijn kennis over op nieuwe student-coaches

“De dynamiek van de groep werkt versterkend op het ontwikkelproces. Een groep mensen met een passie voor sport die zich kwetsbaar opstelt, zorgt voor een prachtige energie, waarin mensen zich optimaal ontplooien. De persoonlijke ontwikkeling die de studenten doormaken is voor mij ieder jaar weer een hoogtepunt”, zo vertelt Merijn over het programma.

De wielercoach behaalde in 2012 zelf zijn diploma voor de Master in Coaching en besloot daarna dat het voor de gehele technische staf van destijds Team Belkin –nu Team Jumbo-Visma– goed zou zijn om deel te nemen aan de Master in Coaching. En zo geschiedde.

Vlak daarna werd Merijn door het docentenpanel benaderd om persoonlijk coach te worden voor de studenten van de masteropleiding. Merijn twijfelde geen seconde. “Johan Cruijff zei altijd dat je pas anderen kan coachen, als je jezelf kan coachen. Ook vond hij het belangrijk dat meer mensen met een passie voor sport, en dan vooral (oud-)sporters, de sport gaan besturen. Die visie van het Johan Cruyff Institute en Johan Cruijff spreekt mij ontzettend aan, dus daar lever ik graag mijn bijdrage aan!”

Ploegleider Team Jumbo-Visma Merijn Zeeman: “Je bent je gedachten niet”

Als persoonlijk coach begeleidt Merijn twee student per studiejaar, zodat die de persoonlijke doelen kan realiseren. Hoe pakt deze sympathieke coach dat aan? “Bij mij draait in coaching alles om het maken van contact en kwetsbaarheid. Oprechte interesse in iemands gedachten en gedragingen brengen namelijk de ontwikkeling in gang.” Dat merkt de persoonlijk coach ook vanuit de studenten. “De persoonlijke ontwikkeling die de studenten daadwerkelijk opmerken en raakt, maakt hen enorm enthousiast.”

Merijn zit al vele jaren in het coachvak, maar is sinds 2012 actief op het hoogste niveau. Zijn visie op coachen: “Als coach moet je jezelf continu ontwikkelen; vanuit inzichten leren om passende gedragskeuzes te maken. Ik zeg altijd: je bent je gedachten niet! Bewustwording van wie je bent, wat je drijft en wat je doet, helpt je bij die persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *