Hoe brengen we de kanosport terug naar de top

Sport coach Niels Hoekstra wil met Bram Brandjes een medaille winnen in Rio om zo de kanosport weer op de kaart te zetten

Niels Hoekstra is een voormalig professioneel kanoër en is op dit moment trainer/coach bij de junioren (16-18 jaar) en senioren (18+) bij de kanovereniging Viking Amsterdam. Deze sporters begeleidt hij met veel passie en plezier in hun voorbereiding voor EK, WK en de Olympische Spelen. Zijn doel is om de kanosport weer op de kaart te zetten.

In 2012 heeft het NOC*NSF het subsidieverzoek voor de kanosport afgewezen. De organisatie beargumenteerde dat er onvoldoende prestatieperspectief is en dat de instroom van talenten relatief klein is. Dit veroorzaakte aanvankelijk veel boosheid en teleurstelling, maar daarna rijst de vraag: Wat is het absolute minimum wat er nodig is om een medaille te winnen in Rio?

Het antwoord is: een sporter, een coach en een programma. En alle ingrediënten zijn aanwezig om dat doel te bereiken. De belangrijkste doelstelling is ervoor te zorgen dat Bram Brandjes in mei op het Olympisch kwalificatietoernooi in Duitsland zo hard gaat kanoën, dat hij een ticket voor Rio weet te bemachtigen. Als dat lukt, kan hij datzelfde gaan doen in Rio. Na Rio komt er dan een nieuw plan met nieuwe doelstellingen, passend bij de ambitie, met als doel een weg terug omhoog te vechten in deze enerverende sport.”

Kano is een prachtige sport en lijkt in veel opzichten op schaatsen op natuurijs: het zijn buitensporten, je bent in de natuur en op het water, waardoor je een andere blik op de wereld krijgt. Het zijn duursporten en je kunt het alleen of in groepsverband doen.

Sport Coaching Kano Niels-Hoekstra - Master in Coaching

Kanotalenten delen die passie. Via sport coaching is het geweldig te zien hoe zij groeien als sporter en als mens. Als sportcoach is het van belang dat je ook jezelf blijft verbeteren. Dat kan via de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. De docenten dagen je uit om, vanuit meerdere invalshoeken, naar jezelf te kijken. Daarnaast brengen de coach-studenten, die sportcoach zijn of een managementfunctie hebben, veel verschillende ervaringen in.

Eigenlijk is het vreemd dat veel Nederlanders een kano hebben, of in de zomer wel recreatief kanoën, maar niet de stap naar de kanosport maken. Regelmatig vragen mensen aan mij: “Hoe ging het roeien?” De kano is veel minder bekend en heeft een grote behoefte aan jeugdleden. Zonder breedtesport is er geen topsport!

Hoe kunnen we de kanosport op de kaart zetten? Een sport heeft vooral bekendheid nodig om haar populairder te maken. Het is daarom belangrijk dat we die Olympische medaille gaan winnen! Dat geeft bekendheid aan de sport, waardoor de interesse groeit. En dat is tegelijkertijd goed voor de breedtesport.

Daarnaast hebben we de steun nodig van sponsors. Het is zinvol om in kanosport te investeren, want die topsporters hebben een enorme drive. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben zij besloten om door te gaan. Hun liefde voor de sport en hun ambities zijn enorm. Het zijn vechters en doorzetters. Zij inspireren ons iedere dag en hopelijk zal één van hen in Rio de Olympische droom waar gaan maken!

Sportcoaching kanosport - Master in Coaching

Telesport Studiebeurs
Deze column is recent verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven gedurende 10 weken columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

Gerelateerde studieprogramma’s
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *