Glenn van der Kraan: “Tijd, ruimte en richting voor talenten”

Glenn van der Kraan, verantwoordelijk voor de onderbouw van Feyenoord, studeerde in 2017 de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en schreef deze column over talentontwikkeling voor Telesport

Op mijn bureau staat een foto van Johan Cruijff en Wim Jansen. Twee legendes uit het Nederlandse voetbal; iconen met passie en liefde voor het ontwikkelen van jeugd. Tijdens de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute kreeg ik via mijn persoonlijke coach een quote van Cruijff te horen: “Het gaat over tijd, ruimte en richting.” Juist dit onderdeel is van groot belang bij het opleiden van jeugd.

Voetbal is een extreem complexe sport, waarbij de absolute toptalenten op hun 23ste klaar moeten zijn voor een stap naar het buitenland. In mijn werk ben ik verantwoordelijk voor 110 jeugdspelers tussen de vijf en twaalf jaar en stuur ik meer dan tien trainers aan. De route naar de absolute top is voor ieder talent anders en kent vele afvallers, maar uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling.

Onder het motto ‘talent herkent, erkent en creëert talent’, geloven wij binnen de jeugdopleiding van Feyenoord in het zo vroeg mogelijk ontdekken van talentvolle jeugdspelers. Met de juiste begeleiding ontwikkelt toptalent zich al op technisch, tactisch, fysiek en mentaal gebied, met als belangrijk onderdeel het leren samen spelen. De mensen die niet geloven in het scouten en ontwikkelen van 6- en 7-jarigen, nodig ik uit om op zaterdagochtend een kijkje te komen nemen bij onze wedstrijden.

Onlangs sprak ik met professoren Kathleen Venderickx en Tessa Kieboomat van Exentra, het expertisecentrum rondom hoogbegaafdheid. Zij onderschreven de visie bij Feyenoord met betrekking tot het vroeg beginnen met jonge talenten. Sommige talenten zijn hoogbegaafd op het gebied van sport en een rijke omgeving – goede spelers, goede trainers, goede trainingsvormen en de juiste weerstand – is een verrijking voor het brein.

Feyenoord beschikt over goede jeugdscouts, waardoor er in de jongste lichtingen talentvolle jeugdspelers voetballen. Begeleiding van deze jeugdige talenten is cruciaal. Mede daarom ben ik blij met de mix tussen trainers met een pedagogische achtergrond en oud-profs.

Tot slot wil ik eindigen met een quote van Wim Jansen: “Alles is trainbaar, maar ziet de trainer het?” Juist daarbij hebben de Master in Coaching en de visies van Cruijff en Jansen mij enorm geholpen om te werken met mijn waarneming en de uitvoering.


TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier


STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Glenn van der Kraan: “Tijd, ruimte en richting voor talenten”

  1. het gaat niet over niet geloven in ontwikkeling van 6/7 jarigen, het gaat over geloven in het niet uitsluiten van een grote groep op die leeftijd. Breder ontwikkelen in de regio door goede samenwerking met amateurclubs. Huidige beleid is gericht op angst om talenten te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *