Algemene gegevens

 • Diploma: Certificaat Module Sport & Facility/Event Management van het Johan Cruyff Institute
 • Duur: Acht maanden
 • Start: September 2022
 • Eind: April 2023
 • Rooster:

  Bijeenkomsten één keer in de drie weken op dinsdag van 14:00 tot 19:00 uur, waarvan bij uitzondering twee bijeenkomsten op zaterdagen. Daarnaast 5 à 10 uur per maand zelfstudie.

 • Locatie:

  Bijeenkomsten bij het Johan Cruyff Institute in Amsterdam en op sportlocaties

 • Modaliteit: On Campus
 • Taal: Nederlands
 • Prijs: € 2.495,- (excl. 21% BTW, incl. 1 ticket voor een evenement)
 • Betalingsmogelijkheden: Betaling in termijnen mogelijk; vraag naar de voorwaarden
 • Speciale voorwaarden: Korting voor alumni en leden van gerelateerde instellingen
 • Aanmelden: Inschrijving open tot de start van het programma. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Het programma kan onderhevig zijn aan veranderingen.
De instelling behoudt zich het recht voor de editie van het programma te annuleren indien het minimum aantal deelnemers niet bereikt wordt.

introductie

De Module Sport & Facility/Event Management is een 8 maanden durend studieprogramma waarin de facetten van facility-, hospitality- en eventmanagement worden behandeld. Het studieprogramma is ontworpen voor mensen met een passie voor sport die zich (verder) willen ontwikkelen in facility/event-branche in de sportindustrie. Studenten genereren in een kort tijdsbestek nieuwe inzichten en vaardigheden en kunnen hun netwerk in de sportindustrie verder uitbouwen.

Vraag meer informatie aan door onderaan deze pagina het contactformulier in te vullen om meer te weten te komen over dit programma en onze unieke ‘Cruyffiaanse’ aanpak.

Ahoy Zesdaagse Rotterdam Sport Faciliy Event Management - Johan Cruyff Institute

Zesdaagse van Rotterdam in Ahoy, één van de bezochte evenementen in het verleden

Doelstellingen

Via de Module Sport Facility/Event Management verwerf je inzicht in de aspecten van facility- en eventmanagement en leer je praktische vaardigheden om deze kennis effectief toe te passen. Je leert ook hoe je een strategisch Facility/Event Management plan kunt opstellen. Na afronding van de studie ben je goed voorbereid om grote sportevenementen in alle sporttakken en -vormen te managen en/of te organiseren.

Voor wie

De Module Sport & Facility/Event Management is geschikt voor jou als je:

 • Een (voormalig) topsporter bent die op zoek is naar een verkorte opleiding op het gebied van facility/event management om je professionele carrière een impuls te geven.
 • Een loopbaan in de sportsector hebt opgebouwd en een verkorte opleiding zoekt die je inzichten en vaardigheden formaliseren.
 • Je opleidingstraject wil aanvullen met een Module gespecialiseerd in facility en eventmanagement.
 • Werkt in het bedrijfsleven maar de overstap wil maken naar sport- en facility/eventsector.

TOELATINGSEISENWij leiden talenten op tot sportprofessional en streven daarbij naar een mix van studenten met verschillende achtergronden om de groepsdynamiek en kennisdeling te stimuleren. Om toegelaten te worden dienen studenten aan één van de volgende toelatingseisen te voldoen:

 • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding en/of
 • 3 jaar relevante werkervaring in de (sport)business sector*

*Ervaring als topsporter is geen vereiste voor dit programma maar kan – afhankelijk van niveau en inzet – gelden als werkervaring.

Naast het werk- en denkniveau hechten wij ook waarde aan de motivatie om de opleiding te volgen.

TOELATINGSPROCEDUREDe toelatingsprocedure bestaat uit de volgende stappen:

 • Vul het inschrijvingsformulier in als je dit programma wilt volgen.
 • Na inschrijving beoordeelt de toelatingscommissie (Admissions Committee) over je toelating. Bij vragen of twijfel nemen we contact met je op.
 • Toegelaten deelnemers worden per e-mail op de hoogte gebracht waarbij we tevens informatie verstrekken over de vervolgstappen in het inschrijvingsproces.

Cursus Sport Facility Event Management - Johan Cruyff Institute

Programma

Aan de hand van herkenbare en toonaangevende praktijkvoorbeelden behandelt deze cursus de onderwerpen die relevant zijn voor de toekomstige sportprofessional. Deze case studies komen zowel uit de profit als de non-profit sector. Ook bezoeken de studenten en docenten en aantal sportaccommodaties en -evenementen. Een aantal voorbeelden van “on-site visits” uit vorige edities zijn:

ONDERWERPENEr zijn zeven onderwerpen die tijdens de Module Sport & Facility / Event Management aan bod komen.

 • Definities & kenmerken plan van aanpak Facility, Event- en Hospitality Management
 • Projectmanagement
 • Omgaan met de interne en externe omgeving
 • Onderhoud en verbouwing van sportstadions
 • Tender & bid process
 • Budgetbewaking
 • Eindproject (maken van Case Study opdracht en Eindpresentatie)

STUDIEBELASTINGEén keer in de drie weken is er een bijeenkomst van 14.00 uur tot 19.00 uur. De lesdagen vinden op dinsdag plaats (met uitzondering van één vrijdag). De studenten zijn buiten de sessies om ongeveer 5 á 10 uur per maand kwijt aan zelfstudie.

Bezoek Thialf - Cursus Sport Facility Event Management - Johan Cruyff Institute

Bezoek NK schaatsen Thialf Heerenveen

Leermodel

De Module Sport & Facility/Event Management plaatst studenten in het centrum van hun studie. Studenten verwerven binnen een kort tijdsbestek nieuwe kennis op basis van een ‘leren-door-te-doen’-aanpak, waarbij we samenwerking aanmoedigen en de studie-inhoud vertalen naar concrete facility/event management situaties.

Het Johan Cruyff Institute vindt dat een studieprogramma, net als sporttraining, veeleisend en verrijkend moet zijn. Studenten van de Module Sport & Facility/Event Management nemen daarom actief deel aan creatieve uitdagingen die inzet en betrokkenheid vragen. De docenten die het programma verzorgen, ondersteunen en beoordelen de ontwikkeling van de competenties van de studenten en coachen hen door het uitdagende programma.

Het Johan Cruyff Institute maakt daarbij gebruik van een gevarieerde leeromgeving, waarbij de leermiddelen gebaseerd zijn op een student–docent–groeps-interactiemodel en waarbij het mogelijk is om unieke kennis en ervaringen onderling te delen en veel van elkaar te leren.

Docententeam

De hoofddocent en gastsprekers zijn deskundigen uit de sportsector die het lesgeven combineren met sport, onderzoek- en/of advieswerk. Zij nemen je mee naar interessante en toonaangevende evenementen en faciliteiten in de sportwereld. Zij vertellen over hun werkzaamheden als facility en/of event manager en bieden daarbij actuele kennis op het gebied van Facility/Event Management. Ze stimuleren je ook na te denken over de vraagstukken uit de praktijk die ze tegenkomen.

Paul ten Hag - Professor at Johan Cruyff Institute
Paul ten Hag­Paul ten Hag is de hoofddocent van de Module Sport & Facility/Event Management en is verantwoordelijk voor het bewaken van de rode draad in het programma. Paul is de CEO van de Nederlandse vrouwenvoetbal-competitie en was daarvoor directeur van de Nederlands handboogbond. Hij heeft ook veel ervaring als facility manager; Hij werkte onder andere elf jaar als Director of Facilities & Sport Services bij Nike Europe. Ook heeft hij als Facility Manager bij Holec Holland en Texas Instruments gewerkt. Paul is een actieve en gepassioneerde sportliefhebber.

Studentenservice

BEROEPSMOGELIJKHEDENDegenen die deze Module hebben afgerond zijn momenteel als event manager of facility manager werkzaam in de volgende richtingen:

 • Sport competitie (sportbonden, sportclubs, sport teams)
 • Overheid (gemeente afdeling sport en/of evenementen)
 • Goede doelen sector
 • Sport faciliteiten en/of –evenementen (kleine of grote evenementen)
 • Zakelijke sector (afdeling facility- of eventmanagement)

ALUMNI EN NETWERKENEr zijn inmiddels honderden alumni die aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam zijn afgestudeerd en werkzaam zijn in verschillende functies in de (internationale) sportwereld.

Dit netwerk van het Johan Cruyff Institute bied de mogelijkheid om contact te leggen met andere studenten, alumni en leden van het internationale Cruyff netwerk, die allemaal een passie voor sport delen en bereid zijn hun professionele expertise en ervaringen te delen. Wij stimuleren en faciliteren dit ‘levenslang leren’-concept. De alumni gemeenschap is een netwerk van persoonlijke, sociale en professionele relaties. De invloed die zij hebben in de sport en het bedrijfsleven breidt zich ieder jaar verder uit.

Cursus Sport & Facility / Event Management - Johan Cruyff Institute

Vraag informatie aan

Ik heb de Privacy Policy gelezen en geaccepteerd

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen