Voetbalcoach James Rowe: “Bij coachen gaat het allereerst om vertrouwen in jezelf”

James Rowe volgde in 2016 de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute Amsterdam

“Je kan alleen anderen coachen als je weet hoe je jezelf moet coachen.” Dat citaat van Johan Cruijff is één van de pijlers van de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, waar coaches als James Rowe, samen met andere coaches met verschillende achtergronden, een uitdagend studieprogramma doorliepen dat hem nieuwe persoonlijke ervaringen bood en zijn leven verrijkte.

James Rowe is tegenwoordig manager bij Chesterfield FC en door de National League verkozen tot “manager van de maand maart 2021”, volgde de Engelse editie van de Master in Coaching.

Hij nam Johans advies ter harte: “Ik ben me tijdens de studie bewust geworden hoe ik mijn eigen ego kan controleren, vooral als de emoties oplaaien. Dat je niet altijd direct op de spelers afstapt en de antwoorden geeft, maar dat je er vooral ook voor hen bent en ze open benadert, zodat je ze ook naar jou laat toekomen in plaats van dat jij altijd iets naar hen brengt. Onder begeleiding heb ik mijn persoonlijke coachingstijl leren ontdekken.”

De Master in Coaching gaf James Rowe de instrumenten om zichzelf te blijven ontwikkelen: “Ik hou van mijn baan en het werk in het betaalde voetbal, maar je hebt iets nodig om jezelf uit te dagen en je carrière te ontwikkelen. Dankzij de Master kan dat, want ik heb mijn bewustzijnniveaus kunnen verhogen, zowel in mijn communicatie naar de spelers als onderling tussen hen. Uiteindelijk draait het om het vertrouwen dat je hebt in jezelf! Dus voor mij is het zeker waar dat “je in staat moet zijn om jezelf te coachen, voordat je anderen kan coachen.”

DICHT BIJ DE PRAKTIJK

De Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute in Amsterdam biedt een originele, pragmatische en ‘Cruyffiaanse’ leerervaring. Twee lesweken vinden plaats op het Sportcentrum en hotel Papendal, het Nederlands Olympisch trainingscentrum bij Arnhem en één studieweek vindt plaats in Amsterdam, bij sportlocaties en het Johan Cruyff Institute. “Studeren op sportlocaties stelt je in staat de theorie die we leren tot leven te roepen in een echte sportomgeving en dat zorgt voor evenwicht tussen je theoretische – en praktijkontwikkeling, een cruciale combinatie bij zelfontplooiing,” aldus James.

“Ik heb van start tot finish genoten van het programma,” concludeert James. “Ik had het gevoel dat het deel uitmaken van een kleine groep medestudenten met verschillende sportachtergronden echt goed werkte, als gevolg van de individuele aandacht die we kregen van de docenten en in het bijzonder van mijn persoonlijke coach, Maarten van Heeswijk. Ik zou niet weten waar ik moest beginnen als ik uit moet leggen hoeveel impact deze studie heeft gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling als mens. Wat ik heb geleerd over mezelf zal veel invloed hebben op de rest van mijn leven.”

credits cover photo James Rowe: Ian Morsman

MASTER IN

Coaching

The Master in Coaching in Amsterdam is developed for everybody who seeks self-knowledge and self-development with the aim to improve oneself as a (sport) coach and/or manager. This 10-month program is delivered in Dutch and based on the vision of Johan Cruyff in which sport coaching is more than using tactical and technical knowledge. It is about yourself, the players & staff, the team and the environment. We believe that you can only coach others if you know how to coach yourself.

Learn more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *