Coaching van het Johan Cruyff Institute bereikt de Tour de France

Merijn Zeeman, alumnus Master in Coaching, is hoofdcoach bij Team LottoNL-Jumbo wielrennen, gaat in op de voorbereidingen op de Tour

Na het vertrek van de Rabobank hebben we onzekere jaren gekend. Gelukkig kregen we veel steun en nu kunnen we onder leiding van Richard Plugge tot en met 2018 aan Team LottoNL-Jumbo bouwen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat en dat we ons optimaal voorbereiden op de wedstrijden?

Om met Johan Cruyff, te spreken: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen”. Zo hebben we een deel van de voorbereidingen bij de luchtmobiele brigade gedaan. Een hecht team is voor hen cruciaal in een gevecht op leven en dood. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om op elkaar te kunnen vertrouwen. Als team zijn we daar enorm naar elkaar toegegroeid.

Merijn-Zeeman - Sport Coaching in de voorbereidingen naar de Tour de France - Johan Cruyff Institute

We werken met een groot begeleidingsteam van experts en coaches, die zeer intensief met elkaar en de renners samenwerken. Per wedstrijd analyseren we waar de kansen liggen en wat we als team willen bereiken. Daarbij kiezen we verschillende invalshoeken, zoals wetenschappelijke kennis en praktijkervaring. Veel coaches zijn profwielrenner geweest en kennen het klappen van de zweep. Dat levert boeiende discussies op.

Alle wedstrijden van de World Tour zijn belangrijk, maar de Tour de France is het grootst: De logistiek is een enorme puzzel en de individuele trainings- en voorbereidingsprogramma’s van de rijders moeten worden uitgedokterd. Dat moet samenkomen tot een plan voor een zo sterk mogelijk team tijdens de gehele Tour. De hoogtestage in juni is belangrijk als voorbereiding daarop. Trainers Louis Delahaije en Mathieu Heijboer begeleiden dit kamp en zorgen voor een sterke prestatiebasis. Na de hoogestage rijden we nog de Ronde van Zwitserland, waar de rijders en het team zich nog verder kunnen verbeteren als voorbereiding op De Tour.

Merijn Zeeman Sport Coaching in de voorbereidingen naar de Tour de France - Johan Cruyff Institute

Merijn Zeeman

Als coach voel ik altijd die drive tot ontwikkeling, van het team, de rijders en mijzelf! Daarom heb ik de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute gevolgd. Mijn grootste uitdaging is – en dat geldt voor elke coach – eerst de zaken bij mezelf te checken, voordat het over de ander gaat. Om het team optimaal te laten presteren, vind ik het als coach belangrijk dat er écht contact is tussen alle leden van het team. Dat iedereen zichzelf durft te laten ‘zien’ en dat er sprake is van een veilige omgeving, waar ruimte is voor kwetsbaarheid. Juist dan kan een coach scherp, kritisch en confronterend zijn om het maximale uit het team én de sporters te halen.

Johan Cruijff verwoordde heel mooi het belangrijkste motto van Coaching: “Je moet eerst jezelf kennen, voordat je een ander kunt coachen”. Dit slaat voor mij de spijker op de kop! Ik leer wat dat betreft iedere dag bij en het motiveert me om dit werk gepassioneerd te blijven doen. Samen met een groep sporters en begeleiders naar een doel toewerken, dat is iets prachtigs.

Gerelateerde studieprogramma’s

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *