De Strijd versus De Overwinning

Justin Reid-Ross is een internationale hockeyer uit Zuid-Afrika, die speelt bij AH&BC in Amsterdam. Hij studeert sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute, en gaat in op het managen van succes, falen en gevoelens van machteloosheid

De Olympische Spelen is het Mekka van de sportwereld. Als jonge hockeyer droom je ervan eens deel te nemen aan dat hoogst haalbare. Als je genoeg geluk hebt, doet die gelegenheid zich eens in je leven voor.

Succes en falen vormen een onlosmakelijk onderdeel van topsport, maar alleen deelname stelt ons op de proef; zonder deelname is er geen de pijn door mislukking en ook geen opwinding door succes. Tot nu toe zijn mijn Olympische ervaringen een reeks beproevingen geweest. Ik ben Justin Reid-Ross, speler van het Zuid-Afrikaanse hockeyteam en ik leef momenteel in Amsterdam, waar ik hockey combineer met de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute.

In 2000 hoorden we dat het Zuid-Afrikaanse hockeyteam, dat zich voor de Olympische Spelen van Sydney kwalificeerde, niet werd uitgezonden. Dat was vóór mijn tijd als international, maar ik weet nog goed hoe het voelde toen dat nieuws ons bereikte; niet alleen voor de spelers die zouden ontbreken op de Spelen, maar ook voor mijn generatie, die hun hockeyhelden niet konden volgen in hun strijd tegen de besten ter wereld.

Justin-Reid-Ross-Master-in-Sport-Management-Johan-Cruyff-Institute

Justin Reid-Ross – topscorer hoofdklasse hockey 2014-2015

In 2012 vormde ik zelf lid van het nationale team en moesten we ons twee keer kwalificeren: via winst op het Afrikaanse Continental Championship en op het Olympisch kwalificatietoernooi, wat ons beide lukte. Londen 2012 was het hoogtepunt van mijn carrière. Ik heb werkelijk van elke seconde intens genoten en verlangde naar meer. Nu, vier jaar later, liepen we tegen hetzelfde aan: we wonnen het Afrikaanse kampioenschap, maar we worden niet naar de Spelen van Rio gestuurd.

De voor de hand liggende reden is dat ons team in Rio waarschijnlijk niet zal strijden om een medaille. Het hockey-toernooi zal door de ‘Grote Vier’ worden gedomineerd: wereldkampioen Australië, Olympisch kampioen Duitsland, Europees kampioen Nederland en Engeland, ze hebben allemaal kans op Goud. Voeg daaraan toe: België, Argentinië, India en Spanje, en je hebt de top 8 en een vol toernooi met topteams die zich allemaal optimaal aan het voorbereiden zijn.

Justin-Reid-Ross-Master-in-Sport-Management-Johan-Cruyff-Institute

Jonge sporters een kijkje geven in de passie en trots die je voelt als je samen met je team een land mag vertegenwoordigen, of voelen hoe het is geschiedenis te kunnen schrijven door een mogelijke top-notering, dat kunnen realistische doelen zijn. Het managen van succes met bescheidenheid en falen met waardigheid, dat zijn grote uitdagingen voor sporters. Maar – geloof me – het valt allemaal in het niet bij machteloos moeten toezien hoe je ultieme droom uiteenspat door iets waar je zelf niets aan kunt doen. Ik geloof niet dat je je daar ooit goed op kunt voorbereiden.

Ik ben blij dat ik de kans heb de Master in Sport Management te doen; het geeft zicht op een nieuwe weg in de sport. Ik hoop ook dat de mensen die onze dromen in de hand hebben, het Olympische credo ter harte nemen: “Het belangrijkste van de Olympische Spelen is niet te winnen, maar de deelname, net als in het leven waar het niet gaat om de overwinning, maar de strijd. De essentie is niet te veroveren, maar te hebben gestreden.”

Gerelateerde studieprogramma’s

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *