Eva de Goede, drievoudig Olympisch kampioen hockey, heeft haar studie opgepakt en doet de Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute Amsterdam, terwijl ze overweegt haar sportcarrière te verlengen tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs
Eva de Goede behoort al jarenlang tot de wereldtop in het hockey. Internationaal gezien is zij één van de besten, maar langzaamaan gaat haar leven een nieuwe fase in. De drievoudig Olympisch kampioene zette na een moeilijk jaar het spelen voor het Nederlands team on-hold en hervatte haar opleiding. Zij studeert nu de Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute Amsterdam, ondersteund door een studiebeurs van Telesport. Ondertussen overweegt Eva of ze door zal gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
De wedstrijdleider van het Nederlands elftal wilde na de Spelen van Tokyo 2020 afscheid nemen als topsporter. Ze was benieuwd wat het leven haar nog meer te bieden had. Een wereldreis zou het begin zijn van een leven vol nieuwe verwachtingen en uitdagingen, maar het coronavirus bepaalde anders.
De Goede, op jacht naar een derde Olympische titel, besloot haar carrière als profhockeyster nog even te verlengen, misschien zelfs iets langer dan verwacht, maar het loonde. Tweeënhalf jaar later, waarin zij het Olympisch goud en de wereldtitel won, hockeyt ze nog steeds en staat ze voor een nieuw dilemma: definitief de stick aan de wilgen hangen of volhouden tot Parijs en op de lijst van nationale legendes komen?
De revalidatie
Op 10 november 2021 leek er plotseling een einde te komen aan de carrière van één van de meest gelauwerde hockeyspelers aller tijden. De Goede scheurde de voorste kruisband van haar rechterknie en liep een meniscusblessure op tijdens een wedstrijd tegen België. Ze weigerde zich echter gewonnen te geven en deed een ultieme poging om het WK te halen “tegen het advies van de doktoren in”, herinnert zij zich in een interview met Steven Kooijman voor Telesport.
“Het gaat mij er meer om of ik nog voldoening uit het tophockey kan halen. Of ik het gevoel heb dat ik nog beter kan worden en iets kan toevoegen aan het team. Dat alles weegt zwaarder dan die optie op het vierde goud.”
“Ik moest het in ieder geval proberen. Voor een kruisbandblessure staat tussen de negen en twaalf maanden, terwijl ik slechts zeven maanden had. Maar ik dacht: ik ben een topsporter met een topsportlijf en ben het één en ander gewend. Mijn lichaam heeft altijd goed hersteld. Mijn voorbeeld van een snelle revalidatie was Memphis Depay en ik dacht dat ik het op zijn minst moest proberen. Het heeft mij achteraf enorm geholpen om die moeilijke tijd door te komen. En het heeft nog goed uitgepakt ook.”
De break
De revalidatie, de intense race tegen de klok en het succesvolle WK bleken er mentaal en lichamelijk flink te hebben ingehakt. De Goede, in het bezit van een uitgebouwde prijzenkast, snakte naar rust. “Het was een loodzwaar jaar geweest, waarin ik keihard had gerevalideerd om het WK te halen. Ik ben superblij dat ik het heb gedaan en dat het goed is gegaan. Dat we als Nederlands team met elkaar een mooi resultaat hebben behaald, na een niet zo leuke periode samen. Maar het WK ging vervolgens naadloos over in het nieuwe hockeyseizoen met mijn club HGC. Dat werd me teveel”, zegt ze.
“Ik heb toen besloten om voorlopig niet meer met Oranje mee te doen, om mezelf meer tijd en ruimte te geven. Ik begon ook met de Master in Sport Management en wilde me daarop kunnen focussen. Na mijn HAVO-diploma heb ik vijftien jaar lang geen boek opengeslagen, ik ben niet bepaald een studiebol”, zegt ze glimlachend.
“Na mijn HAVO-diploma heb ik vijftien jaar lang geen boek opengeslagen, ik ben niet bepaald een studiebol”
Het belletje
De keuzes moesten nog wel even kenbaar worden gemaakt aan de fonkelnieuwe bondscoach Paul van Ass. “Ik heb er wel even over getwijfeld wanneer ik hem ging bellen. Ik wilde het doen voordat Oranje bij elkaar zou komen. We waren nog niet begonnen met het Nederlands elftal en Paul had zich er nog helemaal niet mee bemoeid. Ik vond het niet lastig om hem te bellen, maar ik hoopte wél dat hij mij zou begrijpen. Het was een fijn en heel open gesprek, daar was ik heel blij mee. Het was snel duidelijk dat Paul mij begreep. Natuurlijk besef ik heel goed dat er risico’s aan de break kleven. Dat heeft hij ook gezegd. Anderen zullen doorgroeien en zich verder ontwikkelen, bijvoorbeeld. En er bestaat een kans dat ik het leven zonder hockey heel erg mooi ga vinden. Daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar dat risico neem ik op de koop toe”, zegt Eva.
De roem
Geen hockeyer ter wereld won ooit vier gouden olympische medailles. Over anderhalf jaar kan De Goede in Parijs eeuwige roem vergaren en zich scharen in een rijtje met de vaderlandse legendes Fanny Blankers-Koen, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel. “Maar als ik beslis om terug te keren bij Oranje, zal dat niet mijn grootste drijfveer zijn. Natuurlijk is het iets moois om naar toe te werken, mocht ik besluiten om door te gaan. Het gaat mij er echter meer om of ik nog voldoening uit het tophockey kan halen, dát is op mijn leeftijd veel belangrijker. Of ik het gevoel heb dat ik nog beter kan worden en iets kan toevoegen aan het team. Dat alles weegt zwaarder dan die optie op het vierde goud.”
View this post on Instagram
Die beslissing heeft tijd nodig. “Doorgaan of stoppen, voor beide valt iets te zeggen. Ik geloof wel in mijn eigen kunnen. Als ik Parijs écht wil halen en er vol voor ga, dan ben ik nog steeds goed genoeg. Aan de ene kant wil ik zo lang mogelijk alles meemaken en er van genieten, want het is een prachtig leven. Het is geweldig om zo lang voor mijn land uit te kunnen komen. Maar ik zou het ook zonde vinden als ik te lang doorga. Ik wil graag geloven dat ik nog járen door kan. Maar op mijn leeftijd worden andere dingen steeds belangrijker. Daar ga ik de komende maanden heel goed over nadenken en een plekje geven”, aldus Eva.
Telesport: 14 jaar studiebeurzen met Johan Cruyff Institute
Telesport steunt al meer dan veertien jaar topsporters en ex-topsporters doordat ze een opleiding kunnen volgen aan Johan Cruyff Institute om de volgende generatie leiders in sport business én in de wereld van coaching te worden. “Eva de Goede heeft met haar enorme ervaring en goede motivatie in onze ogen in 2022 het meeste recht op de beurs dit jaar”, zegt chef-sport Marcel van der Kraan. “Internationaal gelauwerd en een voorbeeld in haar sport. Johan Cruijff wilde dat meer sporters als Eva sportorganisaties leiden. Bij Johan Cruyff Institute is de passie voor sport ook de drijvende kracht voor onderwijs en talentonwikkeling”, verzekert hij.
Eén van de doelstellingen van Johan Cruyff Institute is om de overgang, die topsporters doormaken na hun sportcarrière, te vergemakkelijken via het aanbieden van opleidingen. Hun deelname aan studieprogramma’s stelt ons ook in staat om een interessante mix van studenten met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen: pas afgestudeerden die ervoor kiezen om zich te specialiseren in sportmanagement en coaching, professionals uit de sportindustrie die hun kennis willen actualiseren en hun toekomst in hun beroep willen versterken en topsporters, wiens ervaringen op het sportveld erg waardevol zijn wanneer zij besluiten te stoppen en als projectleider of manager hun bijdrage kunnen blijven leveren aan de sportsector.