Tophockeyspeelster Eva Drummond-De Goede, die de Master in Sport Management Amsterdam aan het afronden is met hulp van een Telesport studiebeurs, vertelt hoe zij dankzij de master “meer zelfvertrouwen gekregen heeft in eigen kunnen”
De volgende overwinning, nog een medaille. Het is hun passie voor sport die topsporters drijft. Hockeyster Eva Drummond-De Goede, die momenteel de Master in Sport Management in Amsterdam studeert, is daar een geweldig voorbeeld van. Op jonge leeftijd had de getalenteerde hockeyster al een gouden medaille gewonnen met het Nederlands team op de Olympische Spelen van Beijing in 2008. En in juli 2022, tijdens het WK Hockey won ze opnieuw goud. Het WK was tevens haar 25e titeltoernooi.
Voor veel topsporters -en Eva is geen uitzondering- heeft de glimmende medaille vaak ook een keerzijde. Topsport eist ontzettend veel tijd en aandacht op en er is nauwelijks ruimte voor andere interesses. “Ik heb nooit gestudeerd en heb me tijdens mijn hockeycarrière nooit afgevraagd wat ik ‘later’ zou willen gaan doen. Daar heb ik geen spijt van, want hockey heeft mij heel veel gebracht en ervoor gezorgd dat ik lang op mijn best kon zijn. Maar nu het einde van mijn carrière in zicht komt, vind ik het belangrijk om over de toekomst na het hockey na te denken”, aldus Eva Drummond-De Goede in een interview in De Telegraaf, op het moment dat ze besloot om met een studiebeurs van Telesport de Master in Sport Management te doen, waarna ze vervolgde dat “als mensen mij zouden vragen wat ik leuk zou vinden, dan heb ik daar geen duidelijk antwoord op. Maar ik denk dat dit aan het eind van het studiejaar wel het geval zal zijn, als ik hopelijk mijn Master in Sport Management heb gehaald.”
De keuze om de studiebeurs aan Eva te schenken was niet zo heel moeilijk voor Johan Cruyff Institute en De Telegraaf. Het is een belangrijk onderdeel van de missie die Johan ooit begon, om sporters de kans te geven om hun sport met een studie te combineren, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de toekomst, als leiders in de sportsector, wat de afgelopen 14 jaar door De Telegraaf volop werd ondersteund. “Eva de Goede heeft met haar enorme ervaring en goede motivatie in onze ogen het meeste recht op de beurs dit jaar” zei Marcel van der Kraan, chief editor van Telesport, de sportsectie van De Telegraaf.
We spraken met Eva hoe de Master in Sport Management Amsterdam haar helpt in haar duale carrière.
Hoe helpt de Master in Sport Management jou?
De Master in Sport Management helpt mij heel erg. Het feit dat je een routine hebt door de studie is al fijn. Het is ook heerlijk om me ergens anders op te focussen dan hockey, om naast de sport waar je zoveel tijd en energie in steekt iets anders te doen en om na te denken over na mijn sportcarrière als hockeyster en om een netwerk op te bouwen.
En hoe helpt het programma je in je hockey-loopbaan?
Zoals ik hierboven al aangaf zit ik meer aan het einde van mijn hockeyloopbaan dan aan het begin. Het helpt me vooral om een idee te krijgen wat ik eventueel na mijn hockeycarrière wil gaan doen. Ik speel natuurlijk in een team en tijdens het programma werken we ook vaak samen in teams, dit vind ik leuk. Het is fijn om een bevestiging te krijgen dat ik graag in een team werk en dingen met andere doe, samenwerken richting een doel.
“Ik ben gewend om in een team te spelen, en tijdens het programma werken we ook vaak samen in teams; dat vind ik leuk”
Wat vond je het meest verrassende de afgelopen maanden?
Ik ben deze masteropleiding met een open mind gestart. Geen verwachtingen, gewoon beginnen. Ik heb daarom dus ook geen grote verrassingen. Ik vond het heel erg leuk om met elkaar op studiereis te gaan naar Barcelona. Dit brengt je als studenten en docenten dichter bij elkaar, wat het bijzonder maakt. Alle bezoeken aan sportorganisaties die we gedaan hebben waren ook ontzettend leuk en leerzaam, om de dingen in de praktijk te zien en hoe ze toegepast worden.
In de studie vind ik vooral de groepsopdrachten leuk, het contact met medestudenten en docenten. Alle docenten zijn heel open en willen je graag met alles helpen, dat is fijn.
Ik heb tijdens de opleiding ook geleerd dat je eigenlijk heel veel dingen al wel weet, hoe het werkt, of hoe het gaat. Dat je alleen de literatuur kent, of de namen van bepaalde dingen niet weet, betekent niet dat je helemaal niks weet. Ik heb daardoor veel meer zelfvertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen, naast het hockey.
“Door de kennis die je tijdens de master opdoet, zie je de dingen van een andere kant en krijg je een compleet beeld van wat het allemaal inhoudt”
Toen je startte met het programma, zei je in een interview voor De Telegraaf dat we ook gepubliceerd hebben op onze website: “Na mijn havodiploma heb ik vijftien jaar lang geen boek opengeslagen, ik ben niet bepaald een studiebol”. Hoe denk je daar nu over, na een aantal maanden de Master in Sport Management gedaan te hebben?
Het is niet dat ik helemaal geen boek opengeslagen heb, maar het is een tijd geleden dat ik een studieboek open heb geslagen en ik ben inderdaad geen studiebol. Ik haal meer voldoening uit dingen doen, ik denk ook dat mijn kracht daarin ligt. Dingen aanpakken in plaats van dingen echt in mijn hoofd stampen. Dat is dus voor mij meer een bevestiging.
Hoe denk je kunnen sporters vooral bijdragen aan de professionalisering van de sportsector?
Ik denk vooral omdat je zelf professioneel sporter bent, je weet hoe het is om aan de andere kant te staan. Door de kennis die je opdoet tijdens de Master zie je dingen ook van de andere kant en ontwikkel je het complete beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Sporters zijn gedreven, hebben ambitie en werken graag naar doelen.
“De master heeft mij geholpen in mijn eigen weg vinden. Mij laten zien waar inderdaad mijn sterke kanten liggen en wat de punten zijn die ik kan verbeteren”
In hoeverre is voor jou de Master in Sport Management daar belangrijk bij?
Zoals ik al eerder aangaf heb ik ontzettend veel geleerd. Omdat ik nooit een studie heb afgerond was ik altijd best onzeker over wat na hockey komt. De Master heeft mij ontzettend geholpen in mijn eigen weg vinden. Mij laten zien waar inderdaad mijn sterke kanten liggen en wat de punten zijn die ik kan verbeteren. Een open mind hebben richting mezelf en anderen en nog meer over jezelf te weten komen.