Henk Groener: “In coaching is het goed om uitroeptekens te vervangen door vraagtekens”

Henk groener is al vanaf de eerste editie van de Master in Coaching betrokken bij het studieprogramma. Sterker nog, hij was destijds één van de ontwerpers van het programma, dat gebaseerd is op de visie van Johan Cruijff.

“Het programma van de Master in Coaching is gebaseerd op de visie op coaching van Johan Cruijff, die vond dat je alleen anderen kan coachen, als je jezelf kan coachen,” zegt Henk Groener, één van de hoofddocenten van het studieprogramma, en daarom is “het belangrijkste kenmerk dat de deelnemers aan het programma, elk met hun eigen coaching-kwaliteiten en verschillende vragen over coaching, centraal staan bij de invulling van het programma. Dan zijn de coaches-studenten het best in staat om hun eigen vaardigheden te verbeteren en om te werken aan de ontwikkeling van hun eigen coachingsstijl.”

“Toen we in 2009 de Master in Coaching startten, waren we één van de eersten in de Nederlandse sportwereld, die een programma bieden die zich op de individuele coaches zelf richt,” vertelt Henk. “Op het Johan Cruyff Institute was al wel de Master in Sport Management, maar we vonden dat een programma voor coaches niet mocht ontbreken. Johan’s visie op coaching gold toen al als inspiratiebron en na al die jaren is dat nog steeds zo.”

henk groener - master in coaching - johan cruyff institute

Henk Groener, eigenaar van Comcoach.nl, was een tijdlang de succesvolle bondscoach van de Nederlandse handbaldames. In die periode tussen 2009 en 2016, maakte het team een belangrijke ontwikkeling door. Dankzij de inzet van Henk en het team, bereikten de handbaldames de tweede plaats op het WK in 2015 en werd de vierde plaats behaald op de Olympische Spelen in Rio 2016. Een knappe prestatie! Tegenwoordig is henk Groener de handbalcoach van Borussia Dortmund

Wat is Henk’s eigen visie op coaching? “In mijn ogen is een goede coach iemand die de eigen kwaliteiten inzet om degene die gecoacht wordt te helpen, zodat die de persoonlijke doelen kan bereiken. Vanuit dat uitgangspunt, daag ik daarom de student-coaches continu uit om alle ‘uitroeptekens’ die ze in hun leven hebben, te vervangen door ‘vraagtekens’, om ze vervolgens opnieuw te gaan beantwoorden. Ook wil ik de verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling in coaching en alle prestaties, daar leggen waar die thuishoort, bij henzelf.”

Henk zijn specialiteiten zijn team coaching en -ontwikkeling. Hij gaat hierop in tijdens het studieprogramma, dat 10 maanden in beslag neemt. “Wat de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute zo goed maakt is de kwaliteit van de organisatie: de docent-coaches met elk hun eigen stijl en specialisatie, de personal coaches die buiten de groepsonderdelen om, de studenten begeleiden bij het verwezenlijken van hun persoonlijke doelen en ook het programma-management, dat degelijk is. De focus op de persoonlijke ontwikkeling van elke student-coach – in plaats vanuit leerstof over coaching – en de persoonlijke aandacht die daarbij nodig is voor iedere student, is uniek. De ontwikkelingsbehoefte en -vraag van elke student, vormt het uitgangspunt van wat er tijdens de Master in Coaching gebeurt. Tijdens elke editie laten we het programma op deze wijze groeien en uitbreiden”, besluit hij.

ON CAMPUS AMSTERDAM

Leiderschap in Coaching

Het Leiderschap in Coaching programma in Amsterdam is geschikt voor iedereen (in óf buiten de sportwereld) die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of manager. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het kennen en managen van jezelf, het ontwikkelen van je eigen coachstijl en hoe je die kan inzetten in het coachen van je spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *