Het eerste internationale rolstoeltennistoernooi van Barcelona zal van 29 juni tot en met 2 juli bij Real Club de Polo de Barcelona gehouden worden. Het wordt georganiseerd door José Coronado, ambassadeur van de Cruyff Foundation en alumnus van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute
Tussen 29 juni en 2 juli zal het TRAM Barcelona Open Fundación Johan Cruyff’ plaatsvinden, het eerste internationale rolstoeltennistoernooi dat in deze stad gehouden wordt. Haar slogan is ‘Mou el límit’ (vrij vertaald: verleg jouw grenzen of beperkingen). Het doel is om de bewoners van de stad kennis te laten maken met deze sport en het toernooi tot één van de reguliere evenementen van het rolstoeltennis-circuit te maken. De totstandkoming komt overeen met de slogan: José Coronado, manager en organisator van het toernooi, is tot het uiterste gegaan, terwijl hij zelf sinds 10 jaar gebonden is aan een leven in een rolstoel. Vanuit zijn perspectief gaat alles wat langzamer, maar zijn brein werkt als nooit tevoren.
“Ik ben er erg trots op dat het toernooi de naam van de Cruyff Foundation draagt; vanaf het begin had ik duidelijk voor ogen dat een toernooi met deze eigenschappen deze naam moest dragen”, zegt José. “De waarden waar het toernooi voor staat zijn exact dezelfde als die van de Cruyff Foundation en ook onze filosofíe is gelijk. Er is wat dat betreft sprake van algehele sintonie”. De persoonlijke reden is nog heftiger. Bij toeval kruisten de wegen van José Coronado en Johan Cruijff elkaar zeven jaar gelden, toen José zich op een cruciaal punt in zijn leven bevond. “Op dezelfde dag dat ik Johan leerde kennen, beloofde hij me dat hij me met mijn sportcarrière zou helpen. Dat zal ik nooit vergeten en dat het toernooi zijn naam draagt is mijn klein eerbetoon aan hem. Ik weet zeker dat hij enorm genoten zou hebben van de wedstrijden”.
Pati Roura, manager van de Cruyff Foundation Spanje, kan zich die dag nog goed herinneren. “We waren bij een padeltoernooi voor het goede doel en iemand stelde hem aan Johan voor. Direct daarna kwam Johan naar me toe en zei: ‘Denk even mee, we moeten deze jongen helpen’. Dat was in 2010. Vlak daarna werd hij ambassadeur van de Foundation en daarna kon hij met een beurs de Master in Sport Management aan het Institute studeren. Johan zag iets in hem en, zoals wel vaker, had hij het goed. Dat zijn toernooi nu de naam van de Foundation draagt is erg mooi en speciaal”.
De droom van het organiseren van het toernooi werd vertaald naar praktische ideeën die werden doorontwikkeld tijdens de Master. Er gingen nieuwe deuren open en hij besloot nogmaals zijn grenzen te verleggen. “Het was tijdens de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute waar het idee voor het toernooi ontstond. Ze reikten me de tools aan om het te realiseren. Dankzij de persoonlijke band en vriendschap met de werknemers van de Foundation en het Institute, beschouw ik mezelf als een lid van die teams “, zegt José.
Cristina Palés, marketing manager van het Johan Cruyff Institute zegt dat “sinds José zijn project presenteerde, we altijd duidelijk voor ogen hebben gehouden dat we er op de één of andere manier bij betrokken wilden zijn als het werkelijkheid zou worden. We hebben een goede band met de Cruyff Foundation en één van onze partner-organisaties is de Real Club de Polo, waar het gehouden wordt. We zijn erg trots en we zijn ervan overtuigd dat het een succes zal zijn.”
En het moment is daar. Van donderdag tot en met zondag zullen de 44 mannelijke en vrouwelijk spelers deelnemen aan de TRAM Barcelona Open Fundación Johan Cruyff‘, waarvan de finale live zal worden uitgezonden door de Catalaanse zender TV3. Je hoeft dus niets te missen volgens de toernooidirecteur. José Coronado, zelf regelmatig in het internationale rolstoeltennis circuit te vinden, zal deze keer niet op de baan staan. Maar van één ding zijn we nu al zeker voordat het begint. Dit toernooi heeft hij al gewonnen.
Hieronder het interview dat hij ruim een maand geleden gaf, waarin hij uitlegt hoe het idee voor het toernooi ontstond, hoe het vorm kreeg en wat er bij de organisatie van dit internationale toernooi kwam kijken.
Twee jaar geleden ben je afgestudeerd aan de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute en vandaag presenteer je het eerste internationale rolstoeltennis-toernooi in Barcelona. Was dit een droom?
Eigenlijk wel. Toen ik anderhalf jaar geleden aan het project begon was het nog puur een droom en nu zal het over anderhalve maand werkelijkheid zijn.
Wilde je, vóórdat je aan de Master in Sport Management begon, al toernooidirecteur worden?
Eerlijk gezegd niet. Toen ik aan de Master begon wilde ik mijn kennis van sportmanagement verbeteren en mijn professionele loopbaan in de sportwereld ontwikkelen, maar pas op ongeveer de helft, toen we bezig waren met marketing en event management, begon er door mijn hoofd te spelen dat ik misschien een toernooi als dit zou kunnen organiseren.
Je speelt zelf op internationaal niveau. Helpt het dat je weet wat er voor een dergelijk toernooi nodig is?
Het heeft me enorm geholpen dat je weet wat je nodig hebt op het gebied van huisvesting, services, etc. Als speler heb je dan al een goed idee, waardoor het makkelijker is dan wanneer je geen speler bent.
Welke managementvaardigheden uit de Master heb je gebruikt bij de organisatie?
Heel veel, op allerlei gebied. Je ontwikkelt een brede kijk op de organisatie van een evenement: financiering, budgettering en begrotingen, op marketinggebied, en vooral op het gebied van de evenementenorganisatie, zoals de verschillende onderdelen waaraan je moet denken op het gebied van de communicatie, de organisatie en de vrijwilligers. De hulp via de Master is van cruciaal belang geweest om dit evenement goed op te pakken.
Waar moet je op letten bij een rolstoel-evenement in vergelijking met ‘staand’ tennis?
Allereerst moet je natuurlijk goed bedenken dat je een evenement organiseert voor mensen met beperkte mobiliteit. Daar moet je dan 100% op letten om alles zo toegankelijk mogelijk te maken: het hotel, de tennisbanen, alles moet in die zin goed verzorgd zijn. Verder is het meeste hetzelfde als bij staand tennis: je hebt een bespanner nodig, een fysiotherapeut … Maar we moeten wel zorgen voor ruimtes voor alle rolstoelen, een monteur (wat een ITF-voorwaarde is) voor als een rolstoel het begeeft tijdens een wedstrijd, of als een onderdeel breekt. Dergelijke aspecten moet je goed controleren en dat is anders dan bij staand tennis.
Wat was het meest ingewikkeld tijdens de organisatie van het toernooi?
Het hele economische deel was het lastigst: het vinden van sponsors en het hebben van een kostendekkende begroting voor een toernooi van deze omvang heeft me vanaf het begin het meeste zorgen gebaard. Maar ik ben erg blij met de reactie van alle organisaties en sponsors, en daardoor ben ik in dat opzicht nu veel meer ontspannen.
En waar ben je het meest blij mee?
Met heel veel dingen. Als je een sponsor vindt, maar vooral met alles wat betrekking heeft op het visuele deel van het toernooi, bijvoorbeeld de poster van het toernooi; die geeft je het gevoel dat het echt is. Ik werd dus vooral erg enthousiast toen ik alles zag wat betrekking heeft op de marketing en het beeld van het toernooi.
Een toernooi hier organiseren, met als merk Barcelona en bij de Real Club de Polo met steun van de Cruyff Foundation, dat is een sterke combinatie, niet?
Die steun van organisaties is heel erg belangrijk; zowel de Generalitat de Catalunya als de gemeente Barcelona hebben erg positief gereageerd op het project en vanaf het begin was de steun van organisaties zoals de Cruyff Foundation en Real Club de Polo de Barcelona een belangrijke voorwaarde. Beide hebben een overeenkomst voor drie jaar getekend. Dat helpt om een solide organisatie neer te zetten en geeft vertrouwen omdat zo alle organisaties aangeven achter dit specifieke toernooi te staan.
Hoe wordt het toernooi gesponsord en hoe ga je mensen op het toernooi wijzen?
Er komen een aantal marketing-communcatie campagnes; het is één van de aspecten die extra aandacht heeft gehad omdat we graag willen dat een breed publiek ons leert kennen. We krijgen banners in de stad en posters bij de abri’s en één van de trams op de Avenida Diagonal zal onze naam dragen. Het is een sterk beeld en ik denk dat het ons zal helpen in de communicatie. En verder natuurlijk via de social media zoals Facebook, Instagram, Twitter en de website over het toernooi en er zullen een paar ‘street marketing’-acties plaatsvinden om het bekend te maken.
STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM
Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:
- Sponsorship 360 for a Changing World (Amsterdam & studietrip naar Londen, Engels)
- Master in Coaching (Amsterdam Nederlands)
- Master in Sport Management (Amsterdam, Engels)
- Sport Management Fundamentals Online (Nederlands)
- Football Business Fundamentals Online (Nederlands)