Tips en overwegingen hoe je kan slagen voor het FIFA Football Agent-examen

Na het examen te hebben afgelegd om mijn ervaring over te dragen naar onze nieuwe Training Course voor het FIFA Agent examen, zijn dit mijn gedachten over de procedure, het examen zelf en de moeilijkheidsgraad

Op 19 april 2023 kreeg ik de kans om het allereerste FIFA-examen voor voetbalmakelaars af te leggen, dat opnieuw werd ingevoerd onder de nieuwe FIFA Football Agent Regulations, die in januari 2023 van kracht werden. Ik ben een specialist in sportrecht en academisch directeur van twee cursussen voor sportmakelaars aan Loughborough University in het VK, die we aanbieden in samenwerking met het Johan Cruyff Institute. Ik deed het examen vooral om ervaring op te doen, die zou helpen bij de ontwikkeling van onze nieuwe Training Course on the FIFA Agent Examination. Naar mijn mening kan je zonder die examenervaring zelf, hierover niet goed lesgeven.

Op de dag van het examen arriveerde ik samen met meer dan 800 kandidaten op de examenlocatie in Londen. Na het registratieproces, inclusief identiteitsverificatie en het ontvangen van wifi-gegevens en mijn bureaunummer, zette ik mijn laptop op en logde ik in op het FIFA-agent platform. Hoewel er veel vertraging was bij de start van het examen (ongeveer 45 minuten), kreeg ik makkelijk toegang tot het examen op het FIFA-agent platform toen het eenmaal klaar was. Ik ontdekte dat het platform hetzelfde uiterlijk en dezelfde functies had als het proefexamen, dat voorafgaand aan het echte examen beschikbaar was voor alle kandidaten op het FIFA-agent platform. Daarom is het voor iedereen goed het proefexamen af te leggen, om niet alleen je begrip van de FIFA-regels te testen, maar ook om vertrouwd te raken met het platform. Ik raad ook aan om de online versie van het studiemateriaal te gebruiken in plaats van een gedrukt exemplaar, aangezien de niet-officiële vertaler, die naast het FIFA-studiemateriaal ook beschikbaar is op het agent platform, een handig hulpmiddel kan zijn voor degenen die moeite hebben met één van de 3 officiële talen van het examen (Engels, Spaans, Frans). Ik heb de vertaler niet gebruikt tijdens het examen, maar getest op het proefexamen en het werkte goed.

“Het is voor iedereen goed het proefexamen af te leggen, om niet alleen je begrip van de FIFA-regels te testen, maar ook om vertrouwd te raken met het platform”

Toen ik aan de vragen begon, merkte ik al snel dat ze moeilijk waren. Ik had het hierover met anderen na het examen en die vonden het examen ook een uitdaging. Het leek mij dat het proefexamen makkelijker was dan het echte examen. De reden voor de moeilijkheid is, naar mijn mening, de voorwaarde om goed te begrijpen waar de nieuwe FIFA-reglementen over gaan, om regelgevende redeneringen toe te passen om zo de juiste antwoorden op de vragen te kunnen vinden. De vragen waren erg specifiek en nauwkeurige kennis van de FIFA-reglementen is vereist, niet alleen in hun letterlijke betekenis, maar ook qua interpretatie en praktische toepassing. Zonder uitgebreide kennis van regelgeving zou het naar mijn mening bijna onmogelijk zijn om voor dit examen te slagen. Daarom verwacht ik een laag slagingspercentage van het examen van april.

“Het proefexamen was makkelijker dan het echte examen; de vragen waren erg specifiek en vereisen een nauwkeurige kennis van de FIFA-reglementen, niet alleen in de letterlijke betekenis, maar ook qua interpretatie en praktische toepassing”

Voorafgaand aan het examen zag ik dat er een tendens was om te denken dat een openboekexamen gemakkelijker zou zijn en dat het handig zou zijn om tijdens het examen toegang te krijgen tot de FIFA-reglementen. Ik denk echter niet dat het per se gunstig is om de regelgeving voor je te hebben. Zonder de regelgeving goed te kennen, kan het hebben van een openboekexamen zelfs lastig zijn, vanwege het soort vragen dat wordt gesteld.

“Ik denk echter niet dat het per se gunstig is om de regelgeving voor je te hebben. Zonder de regelgeving goed te kennen, kan het hebben van een openboekexamen zelfs lastig zijn, vanwege het soort vragen dat wordt gesteld”

Van de vragen die ik kreeg, werd ik bijvoorbeeld maar twee rechtstreeks gevraagd om specifieke bepalingen van FIFA-reglementen op te zoeken, die je kan zien als “directe regelvragen“. Deze vragen kunnen worden behandeld met behulp van het FIFA-studiemateriaal, maar zelfs dan moet men de regel weten te vinden, waar de vraag over gaat. Ongeveer de helft van de vragen die ik had (8-9 vragen) waren “scenario-gebaseerde vragen“, die veel lastiger waren omdat je de feiten en de wettelijke bepalingen moest kennen en deze vervolgens moest interpreteren en toepassen, om de juiste antwoorden te vinden. Bovendien had meer dan 50% van mijn vragen (11-12 vragen) meerdere juiste keuzes, waar je “één of meer keuzes” kon selecteren als het juiste antwoord, wat het examen ook complexer en moeilijker maakte.

“Ongeveer 50% van mijn vragen (11-12 vragen) had meerdere juiste keuzes, waar je “één of meer keuzes” kon selecteren als het juiste antwoord, wat het examen nog complexer en moeilijker maakte”

Op basis van mijn ervaring raad ik het volgende aan voor degenen die het examen in september 2023 afleggen:

  • Begin op tijd met de voorbereiding en bestudeer de FIFA-reglementen regelmatig om ze geleidelijk in je op te nemen, aangezien het examen veel stof omvat. Laat je examenvoorbereiding niet te lang liggen.
  • Richt je op het ontwikkelen en verbeteren van jouw kennis van regelgeving, want er is geen korte route. Het examen is er om je begrip van regelgeving te testen, wat essentieel is om ervoor te slagen.
  • Ontwikkel een strategie voor het zoeken in het FIFA-studiemateriaal tijdens het examen voor het geval je iets moet controleren, maar vertrouw er niet te sterk op dat je de regels voor je hebt. Terwijl je de regels bestudeert, leer je natuurlijk waar je dingen terug kunt vinden in het document met FIFA-studiemateriaal.
Serhat Yilmaz
Serhat is een vooraanstaand specialist op het gebied van sportrecht, met speciale kennis van voetbalregulering. Ook in april 2008 slaagde hij in één keer voor het toenmalige FIFA Agent-examen.

Voorbereiding op

FIFA Football Agent Examination

Deze online cursus is ontworpen voor voetbalmakelaars (Football Agents), om meer inzicht te verkrijgen in de actuele FIFA-regels en het nieuwe FIFA-examen. We bieden dit programma in het Engels aan en het start op 22 mei 2023, maar wordt de komende 12 maanden via open inschrijving aangeboden, om flexibiliteit te bieden.

Meld je aan!

2 thoughts on “Tips en overwegingen hoe je kan slagen voor het FIFA Football Agent-examen

    • De kandidaten kunnen op hun profiel van de FIFA zien of ze geslaagd zijn. Het examen kun je in ieder land doen, want het is online. In ieder land wordt een locatie geregeld, waar de kandidaat naar toe moet op de 20ste. Of het heel lang duurt voor je antwoord krijgt, dat weet ik niet precies maar is ongeveer 2 weken; ook een mooie vraag voor tijdens de cursus, waar in een module ook precies wordt uitgelegd hoe je je aan moet melden voor het FIFA examen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *