De Johan Cruijff ArenA voelt weer de magie van Johan Cruijff tijdens de Cruyff Legacy Summit

De Cruyff Legacy Summit bracht meer dan 600 mensen samen in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam om eer te bewijzen aan Johan en zijn sociale gedachtegoed, de social legacy. Dit event was via live-stream over de hele wereld te volgen

De Amsterdam ArenA, die in 2018 ter ere van Johan de naam Johan Cruijff ArenA kreeg, voelde weer zijn magie in een speciaal en onvergetelijk evenement waarvoor meer dan 600 mensen naar het stadium kwamen en dat online in alle uithoeken van de wereld te volgen was. Het Johan Cruyff Institute en de Cruyff Foundation organiseerden deze emotionele dag ter ere van hun oprichter en om zijn ‘social legacy’ te vieren, die sterker en levendiger is dan ooit.

De herinnering aan Johan Cruijff, in het jaar dat hij 75 zou zijn geworden, bepaalde de sfeer op deze dag die werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, de familie Cruijff, prominenten uit de sportwereld en leden van het Cruijff-netwerk.

Bij aankomst in het stadium werden de gasten begroet door een groot shirt met Johans legendarische nummer 14 in het midden van de tribune en een onvolledige 14 gemaakt van voetballen op de middenstip. Koning Willem-Alexander zelf en de acteur Tobias Nierop, die Johan speelt in ‘14 De Musical’ plaatsten met behulp van vier jonge helpers de laatste twee ballen. De kinderen vertegenwoordigden de meer dan 400 kinderen die eerder die dag hadden meegedaan aan de Open Dag. Dit is de jaarlijks terugkerende open dag van de Cruyff Foundation waarbij honderden kinderen met een beperking kunnen ontdekken welke sport ze het leukst vinden.

De Johan Cruyff ArenA voelt weer de magie van Johan Cruijff tijdens de Cruyff Legacy Summit - Johan Cruyff Institute

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Tobias Nierop plaatsten met hulp van vier jonge vrijwilligers de laatste twee ballen in het mozaïek.

Na de officiële opening van de Cruyff Legacy Summit” rel=”noopener” target=”_blank”>Cruyff Legacy Summit door de koning volgden vele andere activiteiten in de Johan Cruijff ArenA, een ideaal decor voor de inspirerende getuigenissen van prominente sporters. In hun hoedanigheid als tijdgenoten en soms zelfs leerlingen van Johan, of omdat ze zijn filosofie overtuigd inzetten in hun eigen carrières in de sport, deelden Arsène Wenger, Sarina Wiegman, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Jordi Cruijff hun herinneringen met David Garrido, Sky Sports journalist en presentator van het evenement.

Arsène Wenger, hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling bij FIFA, sprak over zijn grote bewondering voor Johan als voetballer en coach, maar ging ook in op de invloed die Johan had op zijn carrière en de buitengewone rijkdom van zijn nalatenschap op sociaal niveau. Hij was aanwezig in de vorm van een eerder opgenomen interview omdat hij door een last-minute verhindering niet zelf aanwezig kon zijn en opende het eerste panel van de dag dat over leiderschap, teamprestaties en rolmodellen in de voetbalwereld ging. Hieraan leverde ook Sarina Wiegman, hoofdcoach van het nationale vrouwenteam van het Verenigd Koninkrijk, de huidige Europees kampioenen, een grote bijdrage.

Sarina Wiegman - De Johan Cruijff ArenA voelt weer de magie van Johan Cruijff tijdens de Cruyff Legacy Summit - Johan Cruyff Institute

Sarina Wiegman had een interessant gesprek met David Garrido over leiderschap, teamprestaties en rolmodellen.

Als inleiding tot het tweede panel van de dag konden de gasten kiezen uit twee presentaties, door Tanja Dik, CEO van de Johan Cruijff ArenA of door paralympisch atlete Marlou van Rhijn. Tanja sprak over duurzaamheid vanuit haar eigen ervaring als algemeen directeur van één van de meest geavanceerde en innovatieve smart-stadions ter wereld waar, in samenwerking met en inzet van internationale bedrijven, ze een nieuwe kijk ontwikkelen op voetbal en de samenleving in de toekomst. Ondertussen gaf Marlou een interessante en heel persoonlijke presentatie over inclusiviteit in de sport.

Tanja Dik - De Johan Cruijff ArenA voelt weer de magie van Johan Cruijff tijdens de Cruyff Legacy Summit - Johan Cruyff Institute

Tanja Dik, CEO van de Johan Cruijff ArenA en locatie van het evenement, gaf een lezing over duurzaamheid.

Marlou van Rijn - De Johan Cruijff ArenA voelt weer de magie van Johan Cruijff tijdens de Cruyff Legacy Summit - Johan Cruyff Institute

Marlou van Rhijn vertelde hoe zij inclusiviteit in de sport heeft ervaren.

Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Jordi Cruijff namen de microfoon over voor de laatste sessie van de dag om over de totale ontwikkeling van atleten te praten. De drie deelden ervaringen en waardevolle lessen uit hun dagen met Johan en kwamen tot de gezamenlijke conclusie dat “Johan een relevante figuur was, is en nog jaren zal zijn” die ze op een persoonlijk niveau heeft geraakt en ze op professioneel vlak inspireert om zijn nalatenschap levend te houden.

The Johan Cruijff ArenA once again feels the magic of Johan Cruyff at the Cruyff Legacy Summit

Ronald Koeman, Jordi Cruijff en Frank Rijkaard deelden onvergetelijke herinneringen aan Johan.

De bijdrage van de drie mannen was de perfecte climax van een onvergetelijke dag die helemaal om Johan Cruijff draaide. Johan zei altijd: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen”. En daar was dit event weer eens een geweldig voorbeeld van.

MASTER IN

Coaching

De Master in Coaching in Amsterdam is geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer zelfkennis en -ontwikkeling om zichzelf te verbeteren als (sport)coach of managers. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het managen van jezelf, de spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *