“Niet meer alleen aan jezelf denken, maar aan het team”

Het is één van de bekende uitdagingen van elke sporter die de transitie maakt van topsport naar coaching, zoals Wouter olde Heuvel, die na het speed skaten nu assistent-coach is bij Team Just Lease

De overgang van topsporter naar coach komt regelmatig voor in de sportwereld. Dat geldt ook voor Wouter olde Heuvel. In 2016 sloot de schaatser zijn succesvolle topsportcarrière af en werd hij assistent-coach van Team Just Lease. Hoe ervaart hij die overgangsfase van alleen aan je eigen ontwikkeling denken, naar het ondersteunen van de ontwikkeling van individuele sporters en die van het team?

“Helaas moest ik stoppen met schaatsen door blessureleed,” zegt Wouter, “maar ik wilde geen afscheid nemen van de sport, omdat ik het gewoon te mooi vind. De overgang naar het trainerschap was voor mij logisch, omdat ik tijdens mijn schaatscarrière altijd al graag mijn schaatscollega’s hielp door middel van sturing en advies. Ik merkte dat ik dat erg leuk vond om te doen. Schaatsen blijft toch mijn passie en op deze manier houd ik het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan de sport.”

“Afgelopen zomer heb ik de Telesport studiebeurs gewonnen,” vervolgt hij, “en in september startte ik met de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. Tijdens de opleiding word ik begeleid door een personal coach. Dat is in mijn geval Henk Groener, de voormalig bondscoach van de handbaldames, waarvan ik veel leer. Zo ga ik nu veel minder uit van eigen aannames, maar wil ik van de sporters horen wat er gaande is.”

Wouter olde Heuvel - Denken aan het team - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

“Ik ben ook terughoudender met mijn eigen inbreng. Het is vaak beter om de sporters zelf te laten nadenken over hoe zij beter kunnen worden en wat voor hen de route is die het beste werkt. Natuurlijk werken we wel met schema’s, maar daarnaast laat ik de sporters de dingen veel meer zelf ondervinden.”

“Als topsporter ben je vooral bezig met jezelf, terwijl je als coach alleen nog maar met anderen bezig bent. Dat vind ik best lastig aan de overgang naar het trainerschap, maar het is ook een mooie uitdaging. Wat me motiveert is om met de sporters het hoogst haalbare te bereiken. Het is prachtig om het uiterste uit de schaatsers te krijgen, zeker met de jonge talenten die wij in onze ploeg hebben. Die kan ik nog veel leren en bijsturen. Om dagelijks die vooruitgang te zien is geweldig.”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start zullen gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *