Topspeler en coach in gelijke mate

De jonge coach Senna Bombach studeert de Master in Coaching om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen; Hoe leg je een grens tussen het coachen en het persoonlijke als je werkt met een groep adolescenten

Senna Bombach is pas 24 jaar, maar staat al stevig met beide benen in de wereld van het coachen. Als hockeyspeelster van Nijmegen Dames 1 is ze trainer/coach van Meisjes A1 en hoofdtrainer van de Hockey Academie en geeft ze hockeyclinics op basisscholen.

“Ik vind werken met jeugd super leuk. Ik vind het prachtig om hun onbevangenheid en vrijheid te zien, want hoe jonger de leeftijd, des te eerlijker ze zijn. En dat biedt bovendien weer een directe reflectie op mezelf als coach”, zegt Senna.

“Sinds september studeer ik de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. Het is een intensieve, emotionele, energieke, verrassende, open en enorm waardevolle reis. Ik ben de jongste van de klas, maar dat merk ik niet zo. We zijn er allemaal met hetzelfde doel: zelfontwikkeling. Iedereen heeft een unieke achtergrond met leerzame ervaringen die hij of zij inbrengt. Het is dus juist extra verrijkend om van student-coaches van verschillende leeftijden feedback te krijgen.”

Senna geeft toe dat het lastig kan zijn, werken met de A1-meiden. “Op die leeftijd, 16-18 jaar, krijgen ze andere prioriteiten, zoals vriendjes en uitgaan. Ook moeten ze zelf meer keuzes maken. Dat maakt de processen lastig, maar ook interessant. Ik wil hen als coach namelijk niet alleen laten ontwikkelen in hun sport, maar ook als mens.”

Senna Bombach - Jonge coach van adolescenten - Johan Cruyff Institute

Dat is ook wanneer er soms een duidelijke lijn getrokken moet worden tussen de coach en de persoon. “Ik vind het belangrijk om toegankelijk te zijn voor de meiden. Toch bewaak ik altijd de grens tussen wat acceptabel is en wanneer het te persoonlijk wordt. Soms moeten de touwtjes even aangetrokken worden en soms kan ik ze wat meer loslaten om meer te bereiken. Ik ben altijd in voor een dolletje, maar aan het eind van de dag ben ik wel de eindverantwoordelijke en degene die de beslissingen neemt.”

Senna gelooft dat “het als oudere coach met meer ervaring, makkelijker is om je minder aan te trekken van de omgeving. Gelukkig heb ik een goede manager die mij hierin begeleidt. Mijn voordeel is dat ik zelf nog op topniveau hockey. Ik maak veel mee als speelster en daar leer ik van. Zo blijf ik innovatief binnen de sport en kan ik als coach goed inschatten wat mijn speelsters nodig hebben.”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *