Sportinnovatie heeft de technologie als bondgenoot

We analyseren wat de nieuwste innovatieve trends zijn in de sportsector, en waaraan een nieuw project moet voldoen om in deze sector te slagen, met hulp van Irsan Widarto, docent innovatie en ondernemerschap aan het Johan Cruyff Institute

De dagen zijn geteld voor het veelgehoorde ‘alles is al bedacht’. De creativiteit in de sportsector blijkt eindeloos te zijn, te zien aan de grote hoeveelheid aan innovaties, zowel op het vlak van de prestatieverbetering door sporters, als op het terrein van de sportbeleving door de fans. In de sportindustrie verankerde bedrijven investeren continu in R&D om vooraan in de race te blijven en nieuwe projecten worden geboren tijdens zoektochten naar nog niet vervulde behoeften. Maar als ze iets gemeen hebben, dan is het de technologie.

“Innovatie is creativiteit gekoppeld aan uitvoering, en het gebruik van technologie is duidelijk de nieuwe trend in de sport.” Irsan Widarto, docent innovatie en ondernemerschap aan het Johan Cruyff Institute, analyseert voor ons de laatste innovatieve trends. Het is het perfecte moment hiervoor, want in Barcelona vond het iSport Forum plaats, het eerste internationale forum van start-ups in de sport-industrie, waar hij deel uitmaakte van de jury.

Waar moet een innovatieve start-up in de sportsector vandaag de dag aan voldoen?

Tijdens mijn deelname aan een reeks conferenties tijdens het SXSW Festival in Austin (Texas), hoorde ik een zeer juiste definitie van innovatie: “Innovatie is creativiteit gekoppeld aan uitvoering”, wat betekent dat je niet alleen met iets nieuws en creatiefs moet komen, maar dat je dat binnen het juiste ondernemersmodel tot uitvoering brengt. In de sportsector hebben we geen enkel gebrek aan nieuwe ideeën, maar we zouden het proces van uitvoering verder kunnen verbeteren.

Wat heeft een start-up nodig om in de sport-industrie succes te oogsten?

Nogmaals, in de uitvoering ligt de sleutel voor succes en daarvoor heb je een goed team nodig. Yossi Moldawsky, een succesvolle belegger met wie ik in de jury van het iSport Forum zat, zei in zijn toespraak: “Ik heb liever een geweldig team met een business idee dat nog wat bijgeschaafd moet worden, dan een fantastisch business idee met een team dat nog wat bijgesteld moet worden”. Ik ben het daar volledig mee eens.

Welke uitdagingen moet een ondernemer onder ogen zien?

In het algemeen denken mensen vaak dat succes gemakkelijk is en snel komt. Maar in feite zijn ondernemers net marathonlopers: je moet je voorbereiden op de lange afstand en de moed niet verliezen. Het is keihard werken en bereid zijn door te pakken op momenten dat het nodig is een stapje terug te zetten. Tegelijkertijd kan ik uit eigen ervaring hieraan toevoegen dat het een kick geeft en dat je er enorm veel van leert gedurende de rit.

Wat zijn actuele ontwikkelingen in de sportwereld?

De sportindustrie is continu in beweging; daarom is het een interessante sector voor ondernemers en vernieuwers. Ik zie wel duidelijk dat technologie een nieuwe trend is in deze sector. Niet alleen ter verbetering van de prestaties van atleten (met ‘wearables’ en analytische programma’s bijvoorbeeld), maar ook wat betreft de ervaringen van fans (met apps en de zogenaamde gepersonaliseerde ‘tweede schermen’).

Een andere interessante trend is dat merken als Nike, Adidas en Under Armour enorm veel investeren in het digitaliseren van hun assortiment en Gatorade, de producent van de sportdrank, heeft een ‘smart bottle’ ontwikkeld die nauwkeurig het verbruik en vochtverlies van sporters meet tijdens training en competitie.

Sportinnovatie heeft de technologie als bondgenoot - Johan Cruyff Institute

Vogo Sport was de winnaar van het iSport Forum. Waarom werd het gekozen als het meest interessante project?

Allereerst wil ik graag kwijt dat de vijf finalisten allemaal als winnaars beschouwd kunnen worden, want ze hebben allen een geweldige prestatie geleverd. Het is erg moeilijk om uiteenlopende ideeën, die ontwikkeld zijn voor verschillende markten en voor bedrijven in zulke verschillende fasen, onderling te beoordelen. Dat gezegd hebbende was de presentatie van Vogo Sport zeer overtuigend en haar product biedt echte oplossingen voor zowel fans als organisatoren van evenementen.

Sportinnovatie heeft de technologie als bondgenoot - Johan Cruyff Institute

Dit zijn de vijf finalisten voor beste start up van het iSport Forum:

  • Vogo Sport: visuele applicatie voor mobieltjes om sportevenementen live te volgen.
  • First V1sion: t-shirts met geïntegreerde micro-camera’s met nieuwe audiovisuele inhoud.
  • LSee: een apparaat om real-time stofwisseling te analyseren voor aanpassingen van fysieke inspanning en voeding op basis van kleine bloedproeven.
  • SM Genomics: Genetische bio-markers om de aard van blessures te analyseren waar een sporter gevoelig voor is en hoe ze te voorkomen.
  • WeFitter: wellness platform dat een actieve levensstijl en gezond leven bevordert, stimuleert en beloont.

Gerelateerde studieprogramma’s

De hieronder genoemde programma’s starten in september, behalve de cursus Sport Management Fundamentals, dat nog voor de zomer van start gaat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *